2013-10-29 12:02:06
Φωτογραφία για Νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία στη βόρεια Ευρώπη
Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του πρώτου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας με την άφιξη του φθινοπώρου στη βόρεια Ευρώπη: Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους... σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία και Δανία, ενώ μία γυναίκα αγνοείται στη Γαλλία μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά σε κάποια σημεία κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο, έχοντας προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές, τις σιδηροδρομικές και τις οδικές συγκοινωνίες.

Στη Γερμανία έχουν αναφερθεί, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έξι θάνατοι. Πέντε άτομα -ανάμεσά τους και ένας έφηβος- έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, ενώ τουλάχιστον δύο θύματα μετρούν Δανία και Ολλανδία.

Αρκετοί από τους θανάτους οφείλονται είτε σε πτώσεις δέντρων είτε στα κύματα, που παρέσυραν ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στην ακτή (όπως τον έφηβο στη Βρετανία ή την γυναίκα που αγνοείται στη Γαλλία).

Δύο από τα θύματα στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους στο Λονδίνο εξαιτίας έκρηξης ενώ ο ένας νεκρός στη Δανία σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από τούβλο που ξεκόλλησε ο άνεμος από κτίριο.

Άνεμοι ταχύτητας μέχρι και 194 χλμ/ώρα

Το τοπίο από όλες τις περιοχές που έχει περάσει η κακοκαιρία έχει γεμίσει δέντρα που είτε ξεριζώθηκαν είτε κόπηκαν στη μέση από τους ανέμους, χτυπώντας αυτοκίνητα ή μπλοκάροντας τους δρόμους.

Άνεμοι ταχύτητας 160 χλμ/ώρα έχουν αναφερθεί στη νότια Αγγλία ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση σε περιοχές της Γερμανίας και της Δανίας που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα: Στην Κοπεγχάγη έχουν καταγραφεί ταχύτητες ανέμων 194 χλμ/ώρα και στο γερμανικό Χέλγκολαντ 191 χλμ/ώρα -επίπεδα ρεκόρ.

Οι συγκοινωνίες έχουν σχεδόν παγώσει. Ήδη από τη Δευτέρα ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις στη Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ από το μεσημέρι είχαν ξεκινήσει να καταγράφονται προβλήματα στις χερσαίες συγκοινωνίες και στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Εκατοντάδες σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία. Συρμοί στη Γερμανία έχουν σταθμεύσει σε σταθμούς στη μέση της διαδρομής τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακινητοποιήθηκαν στις γραμμές εξαιτίας εμποδίων που έφεραν οι άνεμοι στην πορεία τους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις αεροπορικές συγκοινωνίες, με σημαντικό αριθμό επιβατών να έχει «αποκλειστεί» στα αεροδρόμια. Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που έκλεισαν ακόμη και εθνικές οδοί στην κεντρική Γερμανία. Εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων, δεν μετακινείται κανείς με μοτοσικλέτες ή ποδήλατα.

Η καταιγίδα δεν έχει πολλές ομοιότητες με τα συστήματα κακοκαιρίας στις περιοχές του Κόλπου του Μεξικού που καταλήγουν σε κυκλώνες: Πέραν των ισχυρότατων ανέμων, ούτε έχει επίκεντρο ούτε τροφοδοτείται από θερμά θαλάσσια ύδατα, όπως σημειώνουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Ανεπίσημα, τα ΜΜΕ της Βρετανίας (όπου χτύπησε πρώτα) έχουν ονομάσει το κύμα κακοκαιρίας «καταιγίδα του αγίου Θαδδαίου», ενώ αλλού αναφέρεται είτε ως καταιγίδα Κρίστιαν είτε ως Μπρούκχαρντ.

Το Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ