2013-10-29 22:22:06
Φωτογραφία για Πιο ευαίσθητοι οι Κρητικοί στο θέμα των μεταμοσχεύσεων
Το θέμα των μεταμοσχεύσεων φαίνεται ότι δεν έχει πάψει να απασχολεί τους αρμόδιους σε ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη. Ωστόσο η οικονομική ένδεια φαίνεται ότι έχει παίξει το ρόλο της και σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα. Μιλώντας στο Σκάι Κρήτης η συντονίστρια των μεταμοσχεύσεων στο Ηράκλειο κα. Μιράντα Αναστασάκη αναφέρθηκε εκτενώς στις δωρεές οργάνων που έγιναν από νοσοκομεία της Κρήτης μέσα στη χρονιά που πέρασε αλλά και στο πρόβλημα που καταγράφεται σε πανελλήνιο επίπεδο με τους δότες.

Το πιθανότερο σε αυτή τη ζωή είναι να γίνουμε ... λήπτες παρά δότες οργάνων. Αυτό είναι το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτόμαστε! Στην Κρήτη – τώρα- είμαστε σε αρκετά καλά επίπεδα με 6 δωρεές οργάνων από νοσοκομεία της Κρήτης τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά θα πρέπει να δούμε και τα στοιχεία από όλη την Ελλάδα όπου το 2012 είχαμε 7,6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ για το 2013 έχουμε μέχρι το Νοέμβριο 4,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Έχουμε δηλαδή μία πτώση της τάξης του 40% . Για να καταλάβετε τα στοιχεία που σας δίνω, η Πορτογαλία έχει 30 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Υπάρχει μία τεράστια διαφορά με την Ελλάδα που έχει σχέση με τη μη ευαισθησία και με τη στάση της πολιτείας,τόνισε η κα. Αναστασάκη.


Σύμφωνα με την συντονίστρια μεταμοσχεύσεων τα αίτια που κάποια πράγματα στην Ελλάδα έχουν μείνει πίσω είναι γιατί δε δίνονται χρήματα για καμπάνιες από το αρμόδιο υπουργείο κι έτσι ο πολίτης δε δέχεται πια τα ίδια ερεθίσματα. Έχουν μειωθεί σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα από όπου μπορούσε να γίνει άντληση οργάνων αφού υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό. Προς Θεού δε θέλουμε τροχαία για να έχουμε δωρεές οργάνων ... Επίσης ρόλο στη μείωση της δωρεάς οργάνων έχει παίξει ακόμα και το γεγονός ότι 400 κρεβάτια εντατικής στη χώρα παραμένουν κλειστά οπότε σοβαρά ασθενείς μεταφέρονται σε κλινικές όπου και καταλήγουν, οπότε δε μπορούν να γίνουν δότες. Επίσης ο λανθασμένος τρόπος προβολής του θέματος έχει παίξει το δικό του ρόλο. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία δωρεά χωρίς τη συναίνεση των συγγενών. Και βέβαια θα πρέπει να πω ότι οι Έλληνες είναι εγωιστές ... δε δίνουν τίποτα! Είναι θέμα νοοτροπίας που μπορεί να έχει ήδη βελτιωθεί αλλά μπορεί ακόμα περισσότερο...

Είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με την κα. Αναστασάκη, το γεγονός ότι τα χρήματα που δαπανά το Ελληνικό κράτος στη θεραπεία και στις αγωγές ασθενών που χρειάζονται κάποια μεταμόσχευση είναι πολλά περισσότερα από το να έκαναν μία μεταμόσχευση. Μόνο πόσοι άνθρωποι είναι στη χώρα μας στον τεχνητό νεφρό αν σκεφτεί κανείς, δε θα πρέπει να σκεφτεί δεύτερη φορά μπροστά σε μία τέτοια απόφαση ... Χρειάζεται παιδεία και αλλαγή νοοτροπίας αλλά πάνω και πέρα από όλα, χρειάζεται αγάπη προς τον άλλο και όχι μόνο αγάπη προς τον εαυτό μας.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ