2013-10-30 06:27:10
Φωτογραφία για Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη φοίτηση τρανσέξουαλ σε δημόσιο σχολείο
Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε η καταγγελία τρανσέξουαλ μαθήτριας στην ανεξάρτητη Αρχή, επειδή δέχθηκε προσβλητική και απειλητική συμπεριφορά στο σχολικό της περιβάλλον, λόγω της ταυτότητας φύλου της.

Ειδικότερα, η μαθήτρια κατήγγειλε την ύπαρξη εκφοβιστικού και εχθρικού κλίματος στο εσπερινό γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσε, το οποίο στην ακραία του μορφή έφτασε ακόμη και στην απειλή ή την άσκηση βίας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, σύμφωνα με την αναφερόμενη, ότι στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος συνέβαλε καθοριστικά η στάση του σχολείου.

Όπως αναφέρει η αρχή, την αναφορά αυτήν υποστήριξαν υποδειγματικά δύο οργανώσεις της ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί και Τρανσεξουαλικοί) κοινότητας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προοπτική εμπέδωσης σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας δημόσιων φορέων με κοινότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο προστασίας δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων.

Ο Συνήγορος εξέτασε την υπόθεση και παράλληλα με την αρχική προαναφερόμενη επισήμανση, τόνισε «την υποχρέωση κάθε δημόσιας Αρχής ή υπηρεσίας, αλλά και των οργάνων της, ιδίως μάλιστα εκείνων που μπορούν ευχερέστερα να έχουν και έναν διαπαιδαγωγικό ρόλο λόγω της αποστολής τους, όπως εν προκειμένω του σχολείου, να συμβάλουν ενεργά και με συνέπεια στην καταπολέμηση στιγματιστικών στερεοτύπων, που τροφοδοτούν συμπεριφορές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία επιλογών του ατόμου».

Ειδικότερα, ο Συνήγορος, μετά την ανταλλαγή απόψεων και σειρά επαφών με τη διεύθυνση του σχολείο και τη συμμετοχή εκπροσώπων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, πρότεινε στη διεύθυνση του σχολείου, ως ένδειξη έμπρακτης αναγνώρισης του δικαιώματος της μαθήτριας στη διεμφυλικότητα και ως αφετηρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της μαθήτριας στη διεύθυνση του σχολείου, να γίνει σεβαστή η βούλησή της σχετικά με τη χρήση του ονόματος που η ίδια επιθυμεί στις σχέσεις της με τους συμμαθητές της και τους εκπαιδευτικούς, τις γυναικείες ενδυματολογικές της προτιμήσεις, εφόσον δεν ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας που ισχύουν για τις υπόλοιπες μαθήτριες και τη χρήση της γυναικείας τουαλέτας -προτάσεις που έγιναν ομόφωνα δεκτές από τη διεύθυνση και τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία του σχολείου, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων ΛΟΑΤ, σε συνεργασία με την Αρχή, συγκροτήθηκε ομάδα παρέμβασης, αποτελούμενη από σύμβουλο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Β'/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ψυχολόγο και εκπρόσωπο της ομάδας Εκπαιδευτικών και Ειδικών Ψυχικής Υγείας «Ομοφοβία στην Εκπαίδευση». Κατόπιν αδείας του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο σχολείο, τόσο προς τους μαθητές, όσο και προς τους εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, η περίπτωση του παραπάνω γυμνασίου ανέδειξε, σύμφωνα με τον Συνήγορο, σοβαρά κενά στις υπάρχουσες συμβουλευτικές-υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση, που καθιστούν δυσχερή την αποτελεσματική διαχείριση συμπεριφορών ή φαινομένων που ενέχουν διάκριση λόγω εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου των μαθητών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ