2013-10-30 06:51:05
Φωτογραφία για «Πρωταθλητής» λουκέτων η Εγνατία
Ο κόσμος κάνει βόλτα στην αγορά, κοιτώντας τις βιτρίνες χωρίς όμως να ψωνίζει. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ειδικά το βράδυ μετατρέπεται σε μια διαφορετική εικόνα. Τα φωτισμένα εναπομείναντα μαγαζιά, τα χρώματα από τα ρούχα δημιουργούν ένα σκηνικό που αλλάζει την ψυχολογία όσων κάνουν βόλτα. Χρήματα για να ψωνίσει, πέρα από τα αναγκαία, ο οποιοσδήποτε δεν περισσεύουν κι αυτό είναι γνωστό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν οι μία πίσω από την άλλη «λουκέτα». Οι φόροι, η ΔΕΗ, η κατανάλωση που δεν υπάρχει «βαραίνει» το τοπίο. Το τελευταία «καρφί στο φέρετρο» των μικρομεσαίων θα είναι οι Κυριακές, κατά τα λεγόμενα πολλών εμπόρων, όπου θα πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματα. Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν και οι εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 του ίδιου μήνα. «Καλές οι εκπτώσεις, αλλά με τι χρήματα να ψωνίσουμε;», είναι μια από τις πολλές φράσεις που ακούγονται από τον κόσμο
. «Ο κόσμος για το μόνο που έχει να ξοδέψει είναι χρήματα για τα τρόφιμα», τονίζουν οι καταστηματάρχες. «Η κατάσταση στην αγορά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Είναι απελπιστική. Ολόκληροι κλάδοι κατέρρευσαν και η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα. Μιλούν για ανάπτυξη κλείνοντας τα αφτιά στην κραυγή αγωνίας των φορέων που εκπροσωπούν τη μεταποίηση και το εμπόριο», λένε και κουνάνε το κεφάλι.

«Πρωταθλήτρια» στα λουκέτα η Εγνατία

«Πρωταθλήτρια» στα ξενοίκιαστα μαγαζιά είναι η Εγνατία, με 38 λουκέτα. Μεγάλο ρόλο βέβαια έπαιξαν και τα έργα του Μετρό, αλλά σίγουρα όχι τον πρωταρχικό, αφού μόνο σε ένα σημείο γίνονται αυτά. Στη Μητροπόλεως, όπου ήταν ο δρόμος με τα πιο γνωστά και επώνυμα ρούχα έχει 30 κενά καταστήματα. Στην Τσιμισκή, όπου ο κόσμος μπορούσε να βρει ποικιλία τιμών, πλέον τα «λουκέτα», αυξάνονται. Τα 25 καταστήματα που είναι κενά δείχνουν το… τοπίο «θολό». Μπορεί να ανοίγουν μαγαζιά διαφορετικών επιχειρηματικών κινήσεων, με φτηνά προϊόντα, όμως, ελάχιστα από αυτά έχουν την τύχη να παραμείνουν ανοικτά. Δεκαπέντε ξενοίκιαστα καταστήματα υπάρχουν στην Ερμού, 30 στη Βαλαωρίτου, 28 στη Βενιζέλου, 27 στην Ιωνος Δραγούμη και 14 στη Δωδεκανήσου. Στην Αγίας Σοφίας έχουν κλείσει γνωστά μαγαζιά και πλέον τη θέση του παίρνουν τα καφέ. Από τη στιγμή που έγινε πεζόδρομος βοηθά στο να ανοίξουν άλλου τύπου επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν στέκια. Μπορεί ορισμένοι να παραπονούνται ότι η Αγίας Σοφίας έχει γίνει διαφορετικό «στέκι» με καφετέριες, όμως, αυτές οι επιχειρήσεις δίνουν σε κόσμο δουλειά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί και έχει το δικαίωμα να αλλάζει… πρόσωπο. Πολύ άσχημη είναι η κατάσταση και στους δρόμους γύρω από τους κεντρικούς δρόμους και στις στοές που κάποτε φιλοξενούσαν δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις. Πολλά είναι τα λουκέτα και στην περιοχή του Καραβάν Σαράι.

«Ερήμωσε» η Βασιλίσσης Ολγας

Πριν από χρόνια ήταν μια από τις καλύτερες αγορές της Θεσσαλονίκης. Ειδικά σε είδη ένδυσης και υπόδησης. Το 50% των καταστημάτων έχει βάλει λουκέτο. Πλέον στη θέση τους ανοίγουν υποκαταστήματα τραπεζών, σούπερ μάρκετ και αρκετά καφέ. Στη Μαρτίου τα «λουκέτα» αυξάνονται διαρκώς. Μαγαζιά όπου πουλούσαν είδη ρουχισμού, κοσμήματα, παπούτσια είναι πλέον παρελθόν. Το μοναδικό κομμάτι που προσπαθεί να ζήσει είναι πάνω από την Εγνατία μέχρι την Παπαναστασίου. Η Δελφών αργοπεθαίνει, ενώ στην Παρασκευοπούλου έχουν κλείσει περίπου το 50% των καταστημάτων. Στην Μπότσαρη οι καταστηματάρχες δίνουν «μάχη» για να κρατηθούν… ζωντανοί, αφού έχει κοπεί στα δύο λόγω των έργων του Μετρό. Πολλά καταστήματα στη Χαριλάου έχουν κλείσει και στη θέση τους είναι μόνο τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες.

Περιορίστηκε η αγορά της Καλαμαριάς

Στην Καλαμαριά, όπου η αγορά της ήταν από τις πιο… δυνατές, τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Η αγορά έχει περιοριστεί ουσιαστικά στον πεζόδρομο, στην Μεταμορφώσεως, στην Πόντου και την Πασσαλίδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγαλύτερο τμήμα της Πασσαλίδη που φτάνει μέχρι τη Νέα Κρήνη είναι γεμάτο άδεια καταστήματα. Δηλαδή από τα περίπου 1.000 καταστήματα υπήρχαν στην Καλαμαριά ζήτημα είναι αν έχουν επιβιώσει τα 500, με τα ενοίκια να έχουν μειωθεί περίπου 40%. Η Νέα Κρήνη δεν υπάρχουν πλέον εμπορικά και στο Βότση το μόνο που επιβιώνει είναι ορισμένες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

«Ερήμωση» στις Δυτικές Συνοικίες

Τέσσερα στα δέκα καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο στις Δυτικές Συνοικίες. Η πτώση του τζίρου ξεπερνά το 60%. Στη Νεάπολη η αγορά ερημώνει και το «πνεύμα» της τοπικής αγοράς αργοπεθαίνει. Μια από τις περιοχές που αλλάζει το τοπίο είναι ο Εύοσμος, όπου τα λουκέτα είναι λιγότερα, ενώ στην κεντρικό οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σχεδόν δεν υπάρχουν ξενοίκιαστα μαγαζιά. Με το που κλείνει ένα μαγαζί ένα άλλο ανοίγει στη θέση του. Το γεγονός αυτό συμβαίνει, διότι αρκετός νέος κόσμος πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια είχε αγοράσει σπίτια στη Νέα Πολιτεία και στον Εύοσμο και έτσι το αγοραστικό κοινό προσπαθεί να παραμείνει στην τοπική αγορά.

«Σύννεφο» τα λουκέτα στην Περαία

Οποιος περπατήσει στους δρόμους της Περαίας θα έρθει αντιμέτωπος με ένα πολύ άσχημο θέαμα. Πέρα από ένα κεντρικό δρόμο, τα καταστήματα της Περαίας είναι κλειστά. «Ενοικιάζεται», «Ενοικιάζεται ή Πωλείται», είναι οι ταμπέλες στις βιτρίνες που κάποτε ήταν γεμάτες με προϊόντα. Οι επαγγελματίες της περιοχής βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οι καταστηματάρχες του Δήμου Θερμαϊκού μιλούν για μείωση του τζίρου τους κατά 30% έως 50%. Ιδια εικόνα και στους Νέους Επιβάτες, αλλά και τη Μηχανιώνα.

Είδος προς εξαφάνιση οι βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης

«Λουκέτο» βάζουν κάθε ημέρα περισσότερες από τέσσερις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο εννεάμηνο του 2013 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ 1.227 επιχειρήσεις. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 3.241 διαγραφές από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Πάντως, και στα δύο επιμελητήρια - Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό - οι διαγραφές ήταν μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά παρέμειναν υπερδιπλάσιες έναντι των εγγραφών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 501 στο εννεάμηνο. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι συνήθως μεγάλες και παραγωγικές - μεταποιητικές, που δίνουν τη θέση τους σε μικρότερες, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες και εστιατόρια.

1.227 βιοτεχνίες έκλεισαν, 501 άνοιξαν

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΒΕΘ, από τις 1.227 βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά στο εννεάμηνο του 2013 (έναντι 1.406 πέρυσι), οι 959 ήταν ατομικές. Συνολικά, οι διαγραφές μειώθηκαν φέτος κατά 12,7% σε σχέση με πέρυσι. «Μάλιστα τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν τάσεις σταθεροποίησης αναφορικά με τη μείωση των διαγραφών, καθώς και οι διαγραφές του πρώτου εξάμηνου του έτους είχαν περιοριστεί κατά 12% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012» επισημαίνει το ΒΕΘ. Πάντως, αν και μειωμένες σε σχέση με πέρσι, οι διαγραφές παρέμειναν υπερδιπλάσιες έναντι των εγγραφών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 501 στο εννεάμηνο (515 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα). Δυναμικά παρούσες ήταν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 360.

avriani-math.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε απολογία 6 ΠΑΕ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε απολογία 6 ΠΑΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ