2013-10-31 10:03:06
Φωτογραφία για Υγεία: Ο καφές μας προστατεύει απο την κατάθλιψη;
Καφές… Μια από τις καθημερινές μας απολαύσεις, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είτε θέλουμε να βρεθούμε με τη παρέα μας, είτε να... κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά μας, ο καφές, όπως ο ελληνικός και ο στιγμιαίος, πάντα παίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Ο καφές προσφέρει τόνωση και ενέργεια, βοηθώντας μας έτσι να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, πνευματικές και σωματικές.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ρούντου Αθηνά -Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Επιστημονική υπεύθυνη Λόγω… διατροφής Κατερίνη-Λάρισα- Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον καφέ ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών, ουσίες που μπορούμε να βρούμε επίσης και σε άλλα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του σώματος από την καταστροφική τους δράση. Συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ (χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ) παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση, συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Τα οφέλη του καφέ δεν σταματούν εδώ καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί η κατάθλιψη. Πρόκειται για μια χρόνια και υποτροπιάζουσα ασθένεια, η οποία προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι 20% των γυναικών θα εμφανίσουν στη ζωή τους συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερους καφέδες την ημέρα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Αν και παραμένει άγνωστο που ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του καφέ, οι ερευνητές εκτιμούν πως το κλειδί είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη επιδρά στον ανθρώπινο εγκέφαλο με δύο τρόπους. Μιμείται την αδενοσίνη και συνδέεται με τους υποδοχείς της στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξάπλωση της δράση της. Η αδενοσίνη αυξάνεται όταν κουραζόμαστε, μειώνοντας την ταχύτητα αντίδρασης των νεύρων και προκαλώντας νύστα. Ταυτόχρονα, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσία που βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», προέρχονται από μελέτη σε περισσότερες από 50.000 νοσηλεύτριες από τις ΗΠΑ, κατά την οποία ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί μία δεκαετία τις γυναίκες αυτές, ζητώντας τους σε τακτά χρονικά διαστήματα να καταγράφουν την κατανάλωση καφέ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως λίγο περισσότερες από 2.600 γυναίκες ανέπτυξαν κατάθλιψη στη διάρκεια της δεκαετίας. Οι περισσότερες από αυτές έπιναν σπανίως έως καθόλου καφέ. Σε σύγκριση με όσες έπιναν ένα καφέ την εβδομάδα ή λιγότερο, όσες έπιναν δύο ή τρείς την ημέρα παρουσίασαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ όσες έπιναν τέσσερις ή περισσότερους καφέδες την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

Από τα παραπάνω, είναι εμφανές πως η συστηματική κατανάλωση καφέ (2-3 καθημερινά), στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του οργανισμού μας ενάντια στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ