2013-10-31 11:58:06
Φωτογραφία για «Παράθυρο» για φθηνότερο φυσικό αέριο
Τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε... ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών του με τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε την πρόθεση των ρωσικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του ήταν το ρωσικό ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρομικών μεταφορών και του τουρισμού.

Gazprom

Ο Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της κατ΄ ιδίαν συνομιλία τους, έθεσε το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτή ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη στη χώρα, σημειώνοντας μάλιστα πως γειτονικά με την Ελλάδα κράτη πληρώνουν ήδη πολύ λιγότερα. Ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έδειξε κατανόηση λέγοντας ότι το θέμα εξετάζεται, αλλά πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ίδια την Gazprom.


Ο κ. Σαμαράς, υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο Μαξίμου, επισήμανε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, τόνισε πως «υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών σχέσεων» και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της, ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία».

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας», δίνοντας και εκείνος έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού.

Στην ατζέντα του Ρώσου υπουργού είναι και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, γι' αυτό και τον συνοδεύει ο διευθύνων σύμβουλος των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD), Βλ. Γιακούνιν, καθώς είναι έντονο το ενδιαφέρον της Μόσχας για την εξαγορά του ΟΣΕ. Ο Σ. Λαβρόφ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και ο Κ. Παπούλιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση

Στη συνάντησή του με τον Ευάγγ. Βενιζέλο έγινε εκτενής συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επισημαίνει ότι «η επικείμενη ελληνική θα δώσει έμφαση στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας», ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι η απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης βίζας».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιστορικά εξαιρετικό» το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «στρατηγική-εταιρική σχέση» και εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για την έντονη παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων και της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Σ. Λαβρόφ εξέφρασε το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις απασχόλησαν τη συνομιλία του με τον κ. Βενιζέλο και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση.

Τέλος, εκδήλωσε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα, όπως είπε, «των Ελλήνων φίλων μας να προωθήσουν στην ημερήσια διάταξη τις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. και πρωτίστως το θέμα αυτό αφορά το πρόβλημα της χορήγησης βίζας για τους Ρώσους πολίτες».

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έξοδο από την κρίση, παρουσίασαν στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, ο Αλ. Τσίπρας και βουλευτές του κόμματος, σε συνάντηση που είχαν μαζί του χθες βράδυ. Η ρωσική πλευρά εξέφρασε το τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων που ανοίγεται στη συνεργασία των δύο λαών και των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, οι δυο πλευρές αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τα θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Επενδύσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την πρόθεση των ρωσικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Αντ. Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Σ. Λαβρόφ στο Μαξίμου, επισήμανε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Ευάγγ. Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «ιστορικά εξαιρετικό» το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων.

Αλ. Τσίπρας

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής αριστεράς για έξοδο από την κρίση, παρουσίασαν στον Σ. Λαβρόφ, ο Αλ. Τσίπρας και βουλευτές του κόμματος.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ