2013-10-31 13:33:06
Φωτογραφία για Μεγάλη έρευνα: Ποιοι μας παρακολουθούν και πως
Μας παρακολουθούν τα τηλέφωνα; Και ποιοι; Πως; Το ThePaper, πραγματοποιώντας μεγάλη έρευνα και μιλώντας με καλά πληροφορημένες πηγές (λαμβάνοντας υπόψιν και τα πρόσφατα γεγονότα σε Ελλάδα και ΗΠΑ) συνέλεξε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι... το «αυτί» του μεγάλου αδελφού, αλλά και άλλων μυστικών υπηρεσιών, έχει στηθεί και ακούει πολίτες και πολιτικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι οι συνομιλίες καταγράφονται, είναι η υπόθεση Φύσσα και της Χρυσής Αυγής. Αμέσως -και ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση-οι συνομιλίες βγήκαν στη φόρα… Ποιος επιλέγει, λοιπόν, ποιος θα καταγράφεται; Γιατί να καταγράφονται οι συνομιλίες της γυναίκας του Γιώργου Ρουπακιά, ενός εργάτη στην ιχθυόσκαλα; Αξίζει εδώ αν σημειωθεί ότι οι πράκτορες στην αμερικανική σχολή κατασκοπείας μαθαίνουν τον εξής κανόνα: Να παρακολουθείτε όποιον νομίζετε ότι σας παρακολουθεί….

Ο τωρινός επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεόδωρος Δραβίλλας, πάντως, αρνείται ότι καταγράφονται συνομιλίες πολιτικών, καλώντας μάλιστα την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ελέγξει τα αρχεία της Υπηρεσίας
. Τον διαψεύδει, ωστόσο, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με επερώτηση στη Βουλή καταθέτει ένα σωρό ερωτήματα, υπονοώντας ότι…. γίνεται. Άλλο παράδειγμα, είναι η ομολογία του Θόδωρου Πάγκαλου πως επί υπουργίας του η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε τον πρέσβη των ΗΠΑ!

Αλλά τι θα απαντούσε ο κ. Δραβίλλας αν του έλεγε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) «ελάτε και εσείς να μας ψάξετε»;

Και ξαφνικά,-όταν ο διεθνής τύπος αποκάλυψε ότι το αυτί του Αμερικανικού μεγάλου αδελφού είχε στηθεί σ’όλη την Ευρώπη και μετά τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις σε 70 εκατ. πολίτες, αλλά και στο κινητό της Άγγελας Μέρκελ για πάνω από 10 χρόνια-το θέμα των υποκλοπών ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν στο παιχνίδι και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι Έλληνες πολιτικοί έπεσαν από τα σύννεφα! Έτσι, οι θαμώνες που πάνε για ποτό και για να φάνε βρώμικο στην πλατεία Μαβίλη δεν θα αναρωτιούνται, πλέον, γιατί ακούνε παράσιτα όταν μιλάνε στο κινητό τους.

ΤοThePaper σας παρουσιάζει, επίσης, ένα ιστορικό ντοκουμέντο, με παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων, που δείχνουν ότι πάντα υπήρχαν οι φήμες, οι υπόνοιες και οι καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές. Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…. Θα γίνει άραγε εξεταστική επιτροπή, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα αυτό; O κ. Δραβίλλας, πάντως, θα πάει σήμερα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για να μας πει τι; Ότι όλα καλά και η υπόθεση να πάει στο συρτάρι.

Με απλές κινήσεις μπαίνουν στο κινητό μας (;)

Το ThePaper, προσπαθώντας να διερευνήσει αν και πως η ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ή και ανεπίσημοι ερευνητές ακούν τις συνομιλίες στο κινητό μας, μίλησε με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές και το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να γίνει με απλές διαδικασίες, αλλά διαφέρει ανάλογα αν είναι κινητό ή σταθερό. Συνοπτικά, αυτό μπορεί να γίνει είτε με κάποιο πομπό που έχει μεγάλη εμβέλεια και ακούει συνομιλίες σε απόσταση 30 μέτρων, είτε με την εγκατάσταση λογισμικού μέσα στο κινητό ή μια μικροσυσκευή (κοριός) μέσα στο κινητό. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση μέσω ενός ψεύτικου μηνύματος υπηρεσίας από την κινητή τηλεφωνία και μόλις το ανοίξει κάποιος το μήνυμα, τότε το λογισμικό εγκαθίσταται στο κινητό του κατόχου, σε περίπτωση που η συγκεκριμένη ρύθμιση από τα μηνύματα είναι ενεργοποιημένη.

Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και αν αφαιρέσει κανείς την κάρτα SIM και την περάσει σε άλλη συσκευή ή απενεργοποιήσει κάποιος το κινητό του, τότε, πάλι μπορεί να γίνει παρακολούθηση. Αν αφαιρεθεί η μπαταρία, ωστόσο, τότε σταματά η διαδικασία.

Οι πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας ξέρουν…..

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα διαχρονικό αίνιγμα πάντως. Αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, που αφορά μόνο την μη απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών επί διακυβέρνησης Καραμανλή. Η αντίδραση αρκετών πολιτών για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το κινητό τους τηλέφωνο με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, αλλά και της πρόληψης τρομοκρατικών χτυπημάτων είναι η εξής : «καλά, αυτό είναι γνωστό, δεν μας λες κάτι καινούργιο, ας με παρακολουθούν. Άλλωστε, δεν είμαι και ο Πρωθυπουργός για να κρύψω κάτι».

Η πεποίθηση, λοιπόν, ότι όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν ξέρει το πώς είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται χιλιάδες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες τροφοδοτούνται από το μύθο (ταινίες, κουτσομπολιό) και από την πραγματικότητα (διαρροές απόρρητων εγγράφων). Όλα αυτά, ωστόσο, δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Κανείς, όμως (για να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες κλισέ εκφράσεις) δεν ανακαλύπτει την Αμερική, ούτε πέφτει από τα σύννεφα. Και πολύ περισσότεροι οι πολιτικοί ταγοί της χώρας.

Πως γίνονται οι παρακολουθήσεις

Το thepaper.gr φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά της διάρκεια των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων περιλαμβάνουν τρία στάδια :

Πρώτον, παγίδευση του τηλεφώνου, δεύτερον, καταγραφή της συνομιλίας και τρίτον, εκκαθάριση των ψηφιακών αποτυπωμάτων, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η υποκλοπή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο thepaper.gr ότι είναι πιο εύκολη η παρακολούθηση από το σταθερό τηλέφωνο, παρά από το κινητό. Οι τρόποι παρακολούθησης από το σταθερό γίνονται με τους εξής τρόπους: Καταρχήν από το Κέντρο-κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει ένα συγκεκριμένο κωδικό (π.χ. ο Άγιος Δημήτριος έχει τον κωδικό 210 97).

Δεύτερον, το καφάου (κεντρικός κατανεμητής)- όλα τα καφάου μιας περιοχής συνδέονται στο Κέντρο.

Τρίτον, μέσω του εσωτερικού κατανεμητή (το κουτί του ΟΤΕ που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας). Και, τέλος, μέσα στο σπίτι, (με εγκατάσταση κοριού μέσα στο ακουστικό της τηλεφωνικής συσκευής).

Η ΕΥΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Φύσσας και ο Καρατζαφέρης

Το θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πέρα από τις προχθεσινές αποκαλύψεις στον έντυπο τύπο, ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και τις υπόνοιες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθείται από κοριούς της ΕΥΠ και από βαλιτσάκια. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ. Άρη Σπηλιωτόπουλο πως ήρθαν αυτομάτως στην επιφάνεια συνομιλίες βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Και, προφανώς, δεν αφορά στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Π. Φύσσα, όπου τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες περί άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου. Ανάλογη αίσθηση προκάλεσαν, όμως, και οι καταγγελίες του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη για την παρουσία ενός βαν σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από το Μαξίμου, την τελευταία βραδιά που αποχώρησε από την κυβέρνηση. Ο ίδιος, ως παλιά καραβάνα στη δημοσιογραφία ξέρει να αναγνωρίζει τα τηλεοπτικά συνεργεία από τα βαν της ΕΥΠ, αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι βουλευτής του κόμματος, υπήρξε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Ιωάννης Κοραντής.

Στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, εξάλλου, οι περισσότεροι θυμούνται την χαρακτηριστική φωτογραφία του 2006, όταν ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης επιχειρούσε να εξηγήσει σε συνέντευξη τύπου πως είχε στηθεί το δίκτυο παρακολούθησης βάσει ενός σχεδιαγράμματος που παρέπεμπε, μάλλον, σε έργο αφηρημένης τέχνης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής διατηρεί το πολιτικό του γραφείο λίγα μέτρα από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Οι υποκλοπές είναι all time classic!

Το ζήτημα των υποκλοπών έχει τεράστια έκταση αλλά και αναπάντητα ερωτήματα. Για αυτό το λόγο το thepaper.gr επέλεξε να κάνει μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας του thepaper.gr εντοπίσαμε ορισμένα δημοσιεύματα, που αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής αλλά και το ποιες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτών και των πολιτικών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Υποκλοπές γίνονταν επί 20χρόνια και συνεχίζουν να γίνονται» είχε πει ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Δημήτρης Καμηλαράκης στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που διερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών 1988-1991. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» (19/2/94), ο κ. Καμηλαράκης «εξέφρασε την εξωφρενική άποψη, που δείχνει όμως και τη νοοτροπία που επικρατεί σε ορισμένους που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι να διαφυλάσσουν το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών ότι «είναι σωστό να γίνονται υποκλοπές, διότι υπουργοί που αναλαμβάνουν σοβαρά εθνικά θέματα πρέπει να παρακολουθούνται«»

Στην ελληνική επικράτεια εκείνη την εποχή, παράλληλα με τον ΟΤΕ που επέκτεινε το δίκτυο του στην Αττική, την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, είχαν κάνει την εμφάνιση τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Panafon και Stet, ενώ οι συνδρομητές δεν ξεπερνούσαν τους 40.000. Μάλιστα, το κινητό τηλέφωνο θεωρούνταν είδος πολυτελείας, το οποίο είχαν αποκτήσει κυρίως βιομήχανοι, κληρικοί, πολιτικοί και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα για την διευκόλυνση της επικοινωνίας τους. Πέραν, όμως, αυτού οι παραπάνω το χρησιμοποιούσαν και για άλλο λόγο: για να αποφύγουν τις υποκλοπές. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» (1994) με τίτλο «Ποιοι χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο;», και υπότιτλο «κάποιοι το έχουν για φιγούρα, αλλά κυρίως το χρησιμοποιούν οι πολυάσχολοι και όσοι φοβούνται τους κοριούς»

«Α πα πα, μη μιλάς για την κατακύρωση του έργου από αυτό το τηλέφωνο» αντέδρασε έντρομος ένας επικεφαλής δημόσιου οργανισμού, όταν το ρώτησε ένας συνάδελφος του για το ποιος θα πάρει τη δουλειά. «Πάρε με στο κινητό τηλέφωνο». Η συνομιλία αυτή δείχνει μια μεγάλη κατηγορία συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας : είναι αυτοί που φοβούνται τις υποκλοπές και τους κοριούς.

Σε αυτό το «στρώμα» δεν ανήκουν μόνο οι διοικητές οργανισμών και οι υπουργοί. Ασφάλεια στη συνομιλία τους θέλουν στην Ελλάδα όλα σχεδόν τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που φοβούνται τη βιομηχανική κατασκοπεία από ανταγωνιστές τους. Όσο μάλιστα ξετυλίγονται οι δραστηριότητες της «εταιρείας» «Χρ. Μαυρίκης και ΣΙΑ, υποκλοπές και λοιπές παρακολουθήσεις», τόσο αυξάνονται εκείνοι που προτιμούν κάθε προφύλαξη κατά των «κοριών».

Ένα άλλο εξίσου εντυπωσιακό δημοσίευμα που σχετίζεται και με τις παρακολουθήσεις της NSA στον ελλαδικό χώρο, αφορά στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Στέλιο Παπαθεμελή, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα γραφεία της CIA, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. «Στο Λάνγκλεϊ ήξεραν τα πάντα για μένα» (10/4/94, εφ. Το βήμα) τιτλοφορούνταν το δημοσίευμα. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο τότε υπουργός είχε δηλώσει τα εξής: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ένα C.V. (βιογραφικό) για τους συνομιλητές τους. Εκεί λοιπόν θα είχαν καταγράψει τα ενδιαφέροντα μου καθώς και με ποια πράγματα καταπιάνομαι…». Οι συνειρμοί με το σήμερα είναι παραπάνω από προφανείς….
thepaper.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ