2013-10-31 23:12:03
Φωτογραφία για Εκπτώσεις απόγνωσης από αύριο στα μαγαζιά - Το λιανεμπόριο κατέρρευσε
Ούτε καν στις θερινές εκπτώσεις δεν μπήκαν στα καταστήματα οι Ελληνες, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Στατιστικής για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο και πλέον γεννάται θέμα επιβίωσης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που προσδοκούν στο νέο θεσμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, αρχής γενομένης από τη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 7,8%, αλλά το συγκλονιστικό είναι ότι η μεγαλύτερη «βουτιά»- της τάξης του 28,8%- καταγράφηκε στα πολυκαταστήματα και μάλιστα σε φουλ περίοδο εκπτώσεων! Από τη περαιτέρω πτώση των λιανικών πωλήσεων δεν γλίτωσαν ούτε τα σούπερ μάρκετς (- 6,9%), ενώ καταστήματα φαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατά 18,2%. Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι συνολικά στο 8μηνο οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.


Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων αλλά και στη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. «Για πρώτη φορά εκπτώσεις το Νοέμβριο. Τώρα δεν θα έχουμε εκπτώσεις δυο φορές, αλλά τέσσερις φορές το χρόνο. Για να κινηθεί κάπως η αγορά και να επωφεληθούν οι καταναλωτές από χαμηλότερες τιμές. Γι' αυτό θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Ξέρω πως ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Δεν πειράζει. Η γκρίνια θα ξεχαστεί. Αυτό που θα μείνει, θα είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, για την αγορά, για τους καταναλωτές» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, πριν τη... πρεμιέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, με το νόμο 4177/2013 θεσπίστηκαν δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με καλύτερες τιμές κατά τη διάρκεια της σεζόν (όχι μόνο στο τέλος εποχής) και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου για τις ενδιάμεσες περιόδους θα γίνει από αύριο Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου και οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Με τον ίδιο νόμο επετράπη προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, όπως επίσης τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Έτσι, όσοι έμποροι επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στις 8 Νοεμβρίου (τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου) λήγει η προθεσμία για τους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες, να αποφασίσουν αν και πόσες επιπλέον Κυριακές θα λειτουργούν, πάντα προαιρετικά, στην περιοχή τους τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Δηλαδή έχουν εμβαδόν έως 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά ή καταστήματα, shops in a shop κλπ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι αν η προθεσμία των τριών μηνών παρέλθει άπρακτη, ο Αντιπεριφερειάρχης υπέχει πειθαρχική ευθύνη.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ