2013-10-31 23:57:06
Φωτογραφία για «Μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων» παρείχαν οι Ισπανοί στους Αμερικανούς
Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες «μεταβίβαζαν τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων», όπως για παράδειγμα τηλεφωνικούς αριθμούς καλούντων και καλουμένων, στις αμερικανικές υπηρεσίες, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της την Πέμπτη η ισπανική εφημερίδα El País, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική σε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), όπως ουσιαστικά και οι κυριότερες ευρωπαϊκές κατασκοπευτικές υπηρεσίες, μεταβιβάζει τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA)», ούτως ώστε η τελευταία να τα αναλύσει, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη «διάφορες πηγές που έχουν γνώση της συγκεκριμένης συνεργασίας».

Στα δεδομένα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων «οι τηλεφωνικοί αριθμοί καλουμένων και καλούντων, η ώρα και η διάρκεια των τηλεφωνημάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται οι συνομιλητές», διευκρινίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η πρακτική αφορά «εκατομμύρια» δεδομένα.


Την Τετάρτη η επίσης ισπανική εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη νέα έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο πρώην αναλυτής της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, είχε σημειώσει ότι οι ισπανικές υπηρεσίες «διευκόλυναν τη μαζική κατασκοπεία των ΗΠΑ στην Ισπανία».

Σε προηγούμενο δημοσίευμά της, η ίδια εφημερίδα παρουσίασε έγγραφο του Ε. Σνόουντεν, σύμφωνα με το οποίο η NSA υπέκλεψε περισσότερα από 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στη χώρα, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Ο διευθυντής του CNI, Φέλιξ Σανθ Ρολδάν θα καταθέσει την επόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Κρατικών Απορρήτων του Κογκρέσου για το θέμα, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος την Πέμπτη.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ