2013-10-31 23:53:05
Φωτογραφία για Την Κυριακή στην Καλαμάτα οι μητέρες θηλάζουν δημόσια!
του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Εκδηλώσεις για τη σημασία του θηλασμού θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο νέο σιντριβάνι, θα γίνει δημόσιος θηλασμός.

Σχετικά το «Θάρρος» μίλησε με δύο από τις διοργανώτριες αυτής της εκδήλωσης:

-Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Μεσσηνίας… πείτε μας τι ακριβώς είναι αυτή η ομάδα.

H Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Μεσσηνίας ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ομάδων Μητρικού Θηλασμού ανά νομό/πόλη, που σκοπό έχουν την προώθηση του μητρικού θηλασμού και την ενημέρωση για τη φυσική αυτή διαδικασία, από την οποία τόσο έχουμε απομακρυνθεί.

Στο γκρουπ υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μητέρες που είναι στη διάθεση μαμάδων που ίσως χρειαστούν κάποια βοήθεια για το ξεκίνημα ενός επιτυχημένου θηλασμού.


Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική. Οι απόψεις των μελών είναι προσωπικές και είναι στην κρίση της κάθε μαμάς αν θα δεχτεί τις συμβουλές των άλλων μαμάδων ως σωστές.

Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλά μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα σε αυτό το ταξίδι της μητρότητας.

Επίσης, μπορούμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας σε ό,τι αφορά τη μητρότητα, όπως είναι ο τοκετός, η διατροφή του παιδιού, θέματα αγωγής και ό,τι προβληματίζει την καθεμιά ή και τον καθέναν.

-Από ποιους και πώς δημιουργήθηκε;

Ως θηλάζουσες μητέρες συναντήσαμε στην αρχή αρκετές δυσκολίες με το θηλασμό, αλλά άλλες ομάδες με μητέρες, και συγκεκριμένα από την αντίστοιχη ομάδα της Πάτρας, μας βοήθησαν πολύ να τις ξεπεράσουμε.

Έτσι σκεφτήκαμε, εγώ, η Κατερίνα Βαρδάκη από το Νομό Λασιθίου Κρήτης και η Μαρία Τζανετέα από τον Κάμπο Αβίας της Δυτικής Μάνης, να δημιουργήσουμε μια υποστηρικτική ομάδα, με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

-Πόσο σημαντικό είναι για εσάς ένα μωρό να θηλάζει και μέχρι ποια ηλικία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι (6) μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών, αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία. Από εκεί και πέρα, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί για όσο θέλει η δυάδα μητέρα και παιδί.

-Θεωρείτε σωστό μια μητέρα να θηλάζει παντού, π.χ. σε ένα καφέ;

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ισοπεδώνει την προσωπικότητα της θηλάζουσας μητέρας, να της στερεί την ελευθερία κίνησης και συμμετοχής στα κοινά, το κράτος οφείλει να σεβαστεί το συμφέρον των παιδιών που θηλάζουν, ώστε ο θηλασμός να είναι ανεμπόδιστος και απρόσκοπτος, όπου και όποτε το έχουν ανάγκη, χωρίς να εξαναγκάζεται η δυάδα μητέρας - βρέφους να καταφύγει σε ακατάλληλους χώρους υγειονομικά, π.χ. τουαλέτα, ή, πολύ περισσότερο, να θηλάζει το παιδί καλυμμένο με σεντόνι ή με κάποιο άλλο σκέπασμα.

Ποιος θα έτρωγε το φαγητό του στην τουαλέτα; Γιατί, λοιπόν, ένα μωρό πρέπει να θηλάσει απομονωμένο από τον κόσμο; Αυτό που, δυστυχώς, δε λαμβάνουν υπόψη τους οι επικριτές του θηλασμού είναι ότι αποτελεί το φυσικό τρόπο διατροφής των βρεφών και των νηπίων, συνεπώς δεν υπάρχει ωράριο και συγκεκριμένος χώρος όπου μπορεί να τραφεί ένα μωρό.

Στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, τα γυναικεία στήθη θεωρούνται αποκλειστικά αντικείμενο σεξουαλικού πόθου και ευχαρίστησης. Με αποτέλεσμα οι μητέρες που θηλάζουν να δυσκολεύονται να εκτεθούν σε δημόσιο χώρο στα ενοχλητικά βλέμματα των άλλων και, ως εκ τούτου, πολλές φορές να στερούνται τις εξόδους με τα μωρά τους.

-Πείτε μας για την εκδήλωση της Κυριακής:

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, μεταξύ 11.00-14:00, μια εκδήλωση- γιορτή για το μητρικό θηλασμό!

Η δράση «Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός» γίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη χώρα μας, σε 39 πόλεις, με σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο με λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία.

Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστομένους (μπροστά από τον ΟΤΕ) και, σε περίπτωση βροχής, στο Πνευματικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί εθελοντικά ο κλόουν Βούλης ο οποίος θα απασχολήσει τους μικρούς μας φίλους, ενώ θα υπάρχει ένας φουσκωτός παιδότοπος, προσφορά από τον παιδότοπο «Πυγολαμπίδα», από τις 11.00 π.μ. έως και τις 2.00 μ.μ. Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και θα γνωριστούμε από κοντά.

Τέλος, θα γίνει κλήρωση με δωράκια και εκπλήξεις για όσες έγκυες και θηλάζουσες μητέρες συμμετάσχουν.

-Να περιμένουμε και άλλες δράσεις πλέον;

Ναι, η κοινωνία μας έχει ανάγκη από τέτοιες δράσεις. Η ομάδα της Μεσσηνίας φέτος κλείνει ένα χρόνο ύπαρξης, και ελπίζουμε όλο και περισσότερες έγκυες αλλά και μητέρες να μάθουν για τη δραστηριότητά της και να μεγαλώσει η παρέα μας.

Στην ομάδα μας στο facebοok γίνονται συζητήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειριών, όχι μόνο γύρω από το θηλασμό, αλλά και γύρω από άλλα θέματα που μπορούν να απασχολούν μια μητέρα και το παιδί της.

Τα μέλη της ομάδας κανονίζουν συναντήσεις με θέματα προς συζήτηση, ενημέρωση, καθώς και γνωριμία των μελών.

Για τις ενδιαφερόμενες που θέλουν να μας βρουν στο facebook:

ΟΜΑΔΑ: ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΣΕΛΙΔΑ: ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

Ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα μέιλ για όσες δεν έχουν facebook ή ίντερνετ: 6981301876 watch up και [email protected].

tharrosnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ