2013-11-07 10:11:06
Φωτογραφία για Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ο νέος ΦΑΠ
Σε μείζον πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να παρακολουθεί με αμηχανία τις αντιδράσεις των βουλευτών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ της δέσμευσης για δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές και της πεποίθησης ότι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η σχετική πρόταση πολύ δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή.

Στέλεχος του Μαξίμου παραδεχόταν χθες, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Στουρνάρα, ότι πλέον οι αντιδράσεις ξεπερνούν την ουσία της υπόθεσης και αποκτούν συμβολικό χαρακτήρα.

Υπάρχει για παράδειγμα η αντίδραση των βουλευτών της επαρχίας οι οποίοι βλέπουν το «όχι» στο νέο ΦΑΠ «ως ευκαιρία για να εξιλεωθούν απέναντι στους ψηφοφόρους τους για τα δύο μνημόνια και τα δύο μεσοπρόθεσμα».


Την ίδια ώρα μια σημαντική μερίδα βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νέο ΦΑΠ εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στη γραμμή Βενιζέλου για σύμπλευση με τη Ν.Δ.. «Αυτό», συνεχίζει το εν λόγω στέλεχος, «καθιστά την εξεύρεση λύσης πολύ δύσκολη υπόθεση».

Με τον χρόνο να πιέζει υπάρχουν πολλοί εντός των Κ.Ο. των δύο κομμάτων που βλέπουν ως λύση σωτηρίας την παραμονή για ένα ακόμη χρόνο του ΕΤΕΔΗΕ. Έτσι θα κερδηθεί χρόνος προκειμένου ο νέος ΦΑΠ να είναι πιο δίκαιος και ενδεχομένως να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας, όπως ζήτησαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο όμως αυτό σκοντάφτει τόσο στην ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα του υπάρχοντος φόρου (λόγω του πρόσκαιρου χαρακτήρα του) όσο και στο γεγονός ότι δεν θα φορολογηθούν τα οικόπεδα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης.

Η ανακίνηση ενός θέματος που πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν λήξαν αγχώνει το Μαξίμου. Πολλώ δε μάλλον που ετέθη, εμμέσως πλην σαφώς, από την τρόικα και ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση. Με τόσα θέματα ανοιχτά το Μαξίμου εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας έως τις 14 Νοεμβρίου οπότε και συνεδριάζει το Εurogroup.

Η εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό είναι να δει την τρόικα μόνο στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Με δεδομένο ότι στο τέλος του χρόνου εκπνέει η ισχύς της ρύθμισης που «τρέχει» το Μαξίμου θα κλιθεί να διαχειριστεί μία ακόμη «καυτή πατάτα».

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ