2013-11-14 15:48:06
Φωτογραφία για Δημόσιο: Πληρώνει καλύτερα τους... ανειδίκευτους
Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μισθών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα διαπιστώνει η Κομισιόν σε έκθεσή της. Συγκεκριμένα, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μισθοί του δημοσίου είναι... σε μέσο όρο υψηλότεροι κατά 8,3% από τον ιδιωτικό τομέα. H εικόνα όμως αλλάζει δραματικά ανάλογα με τα προσόντα: με αυτό το κριτήριο φαίνεται ότι το κράτος προτιμά να δίνει υψηλότερους μισθούς σε όσους έχουν λίγα προσόντα και μικρότερους για αυτούς που έχουν διευθυντικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Κομισιόν αφορούν το 2010 και πως δεν περιλαμβάνουν τις μειώσεις μισθών που έχουν γίνει έκτοτε, τόσο στο Δημόσιο, λόγω των περικοπών, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Κομισιόν διαπιστώνει επίσης ότι στο κράτος οι άνδρες αμείβονται καλύτερα. Ειδικότερα αναφέρει ότι οι μισθοί των ανδρών στο δημόσιο είναι υψηλότεροι από ότι στον ιδιωτικό τομέα κατά 10,3%. Η αντίστοιχη διαφορά για τις γυναίκες ανέρχεται στο 6,6%. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται 8,3% υψηλότερα από τις επιχειρήσεις.


Μεγάλες όμως, είναι οι διαφορές ανά θέση και προσόντα εργαζομένων. Διαπιστώνεται ότι οι manager και οι διευθυντές αμείβονται καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα από ότι στο δημόσιο και μάλιστα κατά 39,2%. Οι τεχνικοί επίσης, κατά 9,6%.

Στον αντίποδα, το Δημόσιο είναι γαλαντόμο για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες (πχ, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια) αμείβονται κατά 39,2% καλύτερα στο δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι χωρίς ανώτερη εκπαίδευση επίσης αμείβονται καλύτερα στο δημόσιο κατά 28,7% euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ