2013-11-17 12:16:59
Φωτογραφία για Στην δίνη της Ηπατίτιδας Α' η Ξάνθη
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ξάνθη, η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, αναφορικά με την εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α’.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα στοχοποιεί τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη» για τον αντιεπιστημονικό τρόπο όπως αναφέρει που διαχειρίζεται το σοβαρό αυτό δημόσιας υγείας και καλεί τα παιδιά για έκτακτο εμβολιασμό .

Όπως σημειώνει ακόμη, η αντιπεριφέρεια και ο Δήμος δεν έκαναν καμία ενέργεια για να προστατεύσουν τον πληθυσμό, ενώ δημοσιοποίησαν το πρόβλημα δημιουργώντας αδικαιολόγητη ανησυχία.

Η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, αναφέρει ότι κινδυνεύουν ζωές στην περιοχή Δροσερό και ζητά επιπλέον την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Τα επιστημονικά δεδομένα που θέτει στις καταγγελίες του η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ είναι:

- Η ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων ηπατίτιδας Α΄ σημαίνει την μόλυνση των ανθρώπων από κοινή πηγή και όχι την μετάδοση από άτομο σε άτομο.


- Η κοινή πηγή, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, είναι το νερό. Συνεπώς πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση, παρόλο που α)ήδη από 21/8/2013 η Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Ξάνθης το είχε ζητήσει εγγράφως β) που θα μπορούσε να ζητηθεί η συνδρομή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

- Είναι γνωστό ότι το Δροσερό, τμήμα της πόλης και άλλοι οικισμοί υδρεύονται από γεωτρήσεις νοτίως του Δροσερού.

- Είναι γνωστό ότι στο Δροσερό δεν υφίσταται δίκτυο αποχέτευσης

- Για την ακαταλληλότητα των γεωτρήσεων αυτών αρκεί να υπενθυμίσουμε την μεγάλη επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Ξάνθη το 2006 από ιό norovirus λόγω μόλυνσης των ίδιων ακριβώς γεωτρήσεων.

- Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι η ηπατίτιδα Α΄ στο 90% των παιδιών που μολύνθηκαν δεν εκδηλώνεται με ειδικά συμπτώματα και τα παιδιά δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Συνεπώς συμπεραίνουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 10σιος από αυτόν που καταγράφεται.

- Ο χρόνος που μεσολαβεί από την μόλυνση μέχρι την κλινική εκδήλωση της νόσου είναι 15-50 μέρες.

- Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στη χώρα μας όλοι σχεδόν οι ενήλικες έχουν περάσει ηπατίτιδα Α΄ σε παιδική ηλικία (χωρίς να το έχουν αντιληφθεί) και έχουν ανοσία έναντι του ιού της ηπατίτιδας Α΄, οπότε δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

- Επικουρικά της καταπολέμησης του αιτίου (δηλαδή της διόρθωσης του δικτύου ύδρευσης) είναι ο έκτακτος εμβολιασμός των ανεμβολίαστων παιδιών ηλικίας άνω των 2 ετών.

- Ο εν λόγω εμβολιασμός μπορούσε να πραγματοποιηθεί αθόρυβα με την αξιοποίηση των τοπικών υπηρεσιών υγείας, οι οποίες και γνωρίζουν καλά τα παιδιά της περιοχής τους και σε αρκετές περιπτώσεις κρατούν πλήρες μητρώο εμβολιασμών, ώστε να αποφευχθεί ο εμβολιασμός των ήδη εμβολιασμένων λόγω απώλειας βιβλιαρίου.

Πηγή: onmed
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ