2013-11-17 18:00:04
Φωτογραφία για Ο Hollande έτοιμος να ανταμειφθεί απο το Ισραήλ για την στάση του προς το Ιραν!
Ο Γάλλος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Ισραήλ την Τρίτη για πρώτη φορά μετά την εκλογή του πριν από 18 μήνες , μια επίσκεψη που οι βοηθοί του λένε ότι θα επικεντρωθεί στον επόμενο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη .

Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προετοιμάζεται για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως επικεφαλής κράτους στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη ,που ξεκινάει την Κυριακή , ο ίδιος απολαμβάνει σπάνια επαίνους και μάλιστα από ασυνήθιστους κύκλους.

Η σκληρή στάση της Γαλλίας στις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν , δεν άρεσε στην Τεχεράνη , καθώς οι "πιστολάδες" " Γάλλοι κατηγορήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι παρεμπόδισαν την επίτευξη μίας συμφωνίας .

Δυτικοί διπλωμάτες ιδιωτικά εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Laurent Fabius να εγκρίνει μια συμφωνία που δεν περιείχε ισχυρές εγγυήσεις για τον κίνδυνο να αναπτύξει το Ιράν μία πυρηνική βόμβα.


Μα η αδιάλλακτη προσέγγιση της Γαλλίας της απέφερε επίσης νέους φίλους .

" Ζήτω η Γαλλία ! " έγραψε στο twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν , καθώς οι συνομιλίες στη Γενεύη έληξαν χωρίς ενδιάμεση συμφωνία , που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι συντηρητικοί βουλευτές των ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει προληπτικά ως μια "κακή " συμφωνία .

Μα τα συμβόλαια , περισσότερο από οποιεσδήποτε φιλοφρονήσεις , είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον Ολάντ αυτές τις μέρες , καθώς αγωνίζεται να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της χώρας του .

Η Γαλλία δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι ο κύριος κινητήρας της διπλωματίας του είναι η οικονομία .

Αντιμέτωπος με την κατάρρευση των εξαγωγών και την ανεργία ρεκόρ , ο κος Fabius ανακοίνωσε μία νέα ώθηση με μέσο την " οικονομική διπλωματία "τον Αύγουστο του 2012 .

Οι διπλωμάτες , είπε , θα πρέπει να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις επιχειρηματικές συμφωνίες .

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ , εχθροί και οι δύο του Ιράν, είναι μεταξύ των χωρών όπου η Γαλλία ψάχνει για ευκαιρίες στον τομέα των μεταφορών , της άμυνας , της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς .

Ο Ολάντ θα έχει μαζί του περίπου 40 επικεφαλής στελέχη , συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της μεταφορικής εταιρείας Alstom και του γίγαντα των κατασκευών Bougyues ,όταν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ben Gurion για μια τριήμερη επίσκεψη, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη μισής ημέρας στη Δυτική Όχθη .

Οι Γάλλοι διπλωμάτες λένε ότι συμφωνίες μπορεί να υπογραφούν κατά την διάρκεια του ταξιδιού .

Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ένα θερμό καλωσόρισμα για τον Γάλλο ηγέτη , που θα προωθήσει στη χώρα του την στάση του προς το Ιράν " σθεναρά επαναλαμβάνοντας " ότι "το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να σταματήσει , " σύμφωνα με γαλλικές πηγές .

Η επίσκεψή του έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για τις ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες , που παραπαίουν μετά από την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι σχεδιάζει την κατασκευή 20.000 νέων κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη .

Ο Νετανιάχου ακύρωσε το σχέδιο αφού οι ΗΠΑ εξέφρασαν « βαθιά ανησυχία » και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι θα διακόψει την ειρηνευτική διαδικασία , αν το σχέδιο προχωρούσε .

Ο Ολάντ , που θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες την Κυριακή και με τον Αμπάς στη Ραμάλα τη Δευτέρα , θα προτρέψει τις δύο πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς για την επίτευξη ειρήνης , δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας .

Η επιρροή της Ευρώπης στην ειρηνευτική διαδικασία είναι περιορισμένη , ωστόσο, εν μέρει αυτό οφείλεται στην αποτυχία της Ευρώπης να μιλήσει συντονισμένα σε σχέση με τη διαμάχη .

Η Γαλλία ήταν μία από τις λίγες ευρωπαϊκές δυνάμεις που ψήφισε υπέρ του να δοθεί στους Παλαιστίνιους πλήρης ένταξη στον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών UNESCO το 2011 , και « του κράτους μη μέλους με την ιδιότητα παρατηρητή» στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ένα χρόνο αργότερα .

Η Γερμανία ψήφισε κατά της ένταξης στην UNESCO και απείχε από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης , ενώ η Βρετανία απείχε στις δύο ψηφοφορίες .

Απογοητευμένη από την συνεχιζόμενη επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη , η ΕΕ , ωστόσο, έδειξε πρόσφατα τα δόντια της.

Τον Ιούλιο , η ΕΕ με τα 28 κράτη μέλη δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για την απαγόρευση της χρηματοδότησης από την ΕΕ ισραηλινών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη .

Το Ισραήλ μεσολάβησε παρασκηνιακά επιθετικά εναντίον των μέτρων ,αλλά οι γάλλοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν θα υπάρξει αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών , που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το εμπόριο ΕΕ-Ισραήλ .

Ανάμεσα στα κύρια γεγονότα της επίσκεψης του Ολάντ στο Ισραήλ θα είναι μία ομιλία του στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα , και μια επίσκεψη στον τάφο των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης σε γαλλικό εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012 .

Η επίθεση από τον ισλαμιστή οπλοφόρο Mohamed Merah ήταν η χειρότερη επίθεση ενάντια σε Εβραίους στη Γαλλία των τελευταίων 30 χρόνων και οδήγησε σε μια αυστηρότερη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας .

Στη Ραμάλα , ο Ολάντ θα καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του πρώην παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ , που εκτάφηκε και ξανατάφηκε το περασμένο έτος ως μέρος των γαλλικών εγκληματικών έρευνών για το αν δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό δηλητήριο πολώνιο -210 .

Οι ιατροδικαστικές έρευνες στην Ελβετία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μάλλον δηλητηριάστηκε .

Η γαλλική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη .

(Πηγή: www.haaretz.com)

Σχολιάζει ο Son Ofeon

Ο Ολάντ με την επίσκεψη του σκοπεύει να υπογράψει συμφωνίες για κατασκευή οικιστικών έργων στην Δυτική όχθη.

Εκμεταλλεύεται με αυτό τον τρόπο το πρόσφατο μπλοκάρισμα της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ιράν και δυτικών, που έγινε με παρέμβαση την τελευταία στιγμή του γάλλου υπουργού εξωτερικών κου Fabius.

Oι συμβάσεις που επιδιώκει να υπογράψει είναι σχεδόν σίγουρες, καθώς τον Ιούλιο 2013 η ΕΕ απαγόρευσε την χρηματοδότηση ή επιδότηση από τα κράτη μέλη της ή την ίδια την ΕΕ , ισραηλινών εταιρειών για έργα που πρόκειται να γίνουν στην Δυτική όχθη.

Φημολογείται επίσης ότι έχουν εντοπισθεί στην Δυτική όχθη και μάλιστα στο μέρος που κατέχουν επίσημα οι Παλαιστίνιοι σημαντικά αποθέματα πετρελαιου.

Τα έργα αυτά όμως μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο αν γίνουν από γαλλικές εταιρείες (με συνεταίρο τους ισραηλινούς).

Η Γαλλία πουλάει συγχρόνως συμπαράσταση στους Παλαιστινίους και κερδίζει λεφτά από οικονομική σύμπραξη με τους Ισραηλινούς στα πλαίσια της γαλλικής οικονομικής "διπλωματίας".

Η επίσκεψη Ολάντ θα συναντήσει σίγουρα θερμή υποδοχή από τον ισραηλινό λαό και την ισραηλινή βουλή για τις "υπηρεσίες" που τους προσέφερε.

Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι τι θα συναντήσει στην επίσκεψη του στην Ραμάλα.

Ειδικότερα , αφού σχεδιάζει την επίσκεψη του σε συμβολικά νεκροταφεία , σε μέρη που εντρυφεί η τρομοκρατία.

Συμβούλους ασφαλείας ,άραγε, με ευρύτερη αντίληψη και πληροφόρηση δεν έχει?
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ