2013-11-19 00:44:06
Φωτογραφία για Μπανγκλαντές: Νέες διαδηλώσεις για τον μισθό πείνας των 68 δολαρίων
Ταραχές ξέσπασαν σήμερα σε διάφορες πόλεις του Μπανγκλαντές, όπου οι εργάτες στον τομέα των ενδυμάτων προχώρησαν σε νέες διαδηλώσεις για τον κατώτατο μισθό.

Η κατάρρευση τον Απρίλιο του συγκροτήματος Ράνα Πλάζα, το οποίο στέγαζε πολλές υφαντουργικές μονάδες, από την οποία έχασαν την ζωή τους 1.135 άνθρωποι, έφερε στο φως τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τους μισθούς πείνας των εργατών του τομέα της υφαντουργίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε αύξηση του μισθού κατά 76%, ανεβάζοντάς τον στα 68 δολάρια, ωστόσο τα συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των ενδυμάτων που είναι οι πιο πεπειραμένοι δεν θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο και επίσης ότι ορισμένοι διευθυντές αντέδρασαν μειώνοντας τα επιδόματα μεταφοράς και σίτισης.

Συνολικά 140 εργοστάσια σε όλη τη χώρα παρέμειναν κλειστά σήμερα, εξαιτάις της μαζικής κινητοποίησης, ενώ ταραχές ξέσπασαν στην Ασούλια, το προάστιο της πρωτεύουσας Ντάκα, στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πολλών εργοστασίων ενδυμάτων τα οποία προμηθεύουν μεγάλες δυτικές εταιρείες. Το ίδιο συνέβη και στην Γκαζιπούρ, στην βόρεια Ντάκα, σύμφωνα με την αστυνομία.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μπαγκλαντές, Σάμσουρ Ράχμαν, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην Κονάμπαρι (περιοχή της Γκαζιπούρ). Αυτοί πετούσαν πέτρες στην αστυνομία και εμείς απαντήσαμε με σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ και δακρυγόνα», προσθέτοντας πως «οι διαδηλωτές είναι κυρίως έμπειροι μισθωτοί που έχουν οργιστεί επειδή δεν υπήρξε ανατίμηση του μισθού τους».

Σύμφωνα με την ένωση εργοστασιαρχών και εξαγωγέων ενδυμάτων του Μπανγκλαντές, περίπου 140 εργοστάσια αναγκάστηκαν σήμερα να κλείσουν λόγω των διαδηλώσεων. Παρά την πρόσφατη αύξηση των μισθών, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υφαντουργίας στο Μπανγκλαντές εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των λιγότερο καλοπληρωμένων στον κόσμο.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ