2013-11-19 15:56:06
Φωτογραφία για Ρέθυμνο: Ελεύθερος αφέθηκε ο 57χρονος
Ελεύθερος αφέθηκε ο 57χρονος που συνελήφθη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έχοντας στην κατοχή του δεκάδες όπλα, εκατοντάδες φυσίγγια και αρχαία αντικείμενα. Στον 57χρονο υποβλήθηκε... ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης του μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα και η καταβολή εγγύησης 2.000 ευρώ.

Ο 57χρονος, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει άδεια για την κατοχή όλων των αρχαίων.

Σε βάρος του είχαν ασκηθεί δύο κακουργηματικές διώξεις για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών, καθώς και τέσσερις πλημμεληματικές διώξεις για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και αρχαιοτήτων.

ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Ο 57χρονος ρεθυμνιώτης, ο οποίος επί χρόνια ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα, μπήκε στο στόχαστρο των αστυνομικών του Ρεθύμνου την περασμένη Παρασκευή. Άντρες του ΤΑΕ Ρεθύμνου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας έκαναν έρευνα στο πατρικό του σπίτι στον Πρινέ, όπου διαμένει τους τελευταίους μήνες.


Κατά την έρευνα των αστυνομικών, κατασχέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων και συγκεκριμένα 766 αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς και χρονολογούνται από την νεολιθική εποχή έως την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μεταξύ των οποίων χάλκινα εγχειρίδια, σιδερένια ξιφίδια και αιχμές, κοσμήματα, αγαλματίδια, πήλινα θραύσματα από αμφορείς και αποθηκευτικά αγγεία, λίθινα αγγεία και απολιθώματα κ.ά.

Επιπλέον κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 1 εύχρηστο υποπολυβόλο, 24 όπλα (1 πυροβόλο όπλο, 10 πιστόλια και 13 περίστροφα) και περισσότερα από 700 φυσίγγια και κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• εύχρηστο υποπολυβόλο ΜΡ40 διαμετρήματος 9mm,

• πυροβόλο όπλο,

• δέκα πιστόλια,

• δεκατρία (13) περίστροφα,

• δώδεκα γεμιστήρες πυροβόλου όπλου,

• δύο κυνηγετικά όπλα,

• εννέα σπαθιά,

• ανιχνευτής μετάλλων,

• είκοσι πέντε μεγάλα μαχαίρια,

• επτακόσια δέκα φυσίγγια και κάλυκες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

• τρεις κάνες πυροβόλων όπλων, βαλλίστρα και διόπτρα,

• 84 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

• ηλεκτρικός εκκενωτής και δύο σπρέι δακρυγόνων ουσιών,

• εκατόν ενενήντα μία (191) κροτίδες διαφόρων τύπων και τρεις ναυτικές φωτοβολίδες,

• πέντε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και μία φορητή μονάδα αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων (USB).

Οι αστυνομικοί ζήτησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και τη συνδρομή αρχαιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα αντικείμενα εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων και στη συνέχεια όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, που ενεργεί και την προανάκριση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι πολλά από τα αρχαία αντικείμενα τα είχε τοποθετήσει σε προθήκες ο 57χρονος, ενώ τα περισσότερα από αυτά ήταν συσκευασμένα μέσα σε κούτες, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία κάποια από τα όπλα ήταν κρυμμένα σε ειδική κρύπτη μέσα στο σπίτι.

Ήδη, η αστυνομία έχει ζητήσει τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών για τα αρχαία αντικείμενα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μία συλλογή νομισμάτων που διαθέτει ο 57χρονος και βρίσκεται στο νομισματικό μουσείο στην Αθήνα, αλλά και έξι βυζαντινές εικόνες που βρέθηκαν δεν κατασχέθηκαν, αφού ο συλληφθείς διέθετε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι τα είχε δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην προανακριτική του κατάθεση ο 57χρονος σημείωσε πως επί χρόνια είναι λάτρης των αρχαίων αντικειμένων, γι’ αυτό διαθέτει πάρα πολλά στη συλλογή του.

Υποστήριξε, δε, πως για όλα τα αντικείμενα διαθέτει άδεια και πως είναι νόμιμα δηλωμένα, πράγμα που μένει να αποδείξει στη δικαιοσύνη, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα τα έχει προμηθευτεί από τη Γερμανία, από άλλους συλλέκτες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση το νόμο περί αρχαιοτήτων και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα άτομο μπορεί να έχει στην κατοχή του αρχαία αντικείμενα, αρκεί να τα δηλώσει στις αρμόδιες αρχές εντός διμήνου από τη στιγμή της απόκτησής τους. Επιπλέον, μπορεί να προμηθευτεί τέτοιου είδους αντικείμενα, αρκεί να μην υπάρχει η υπόνοια ότι αποτελούν προϊόν κλοπής.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος κτήσης των αντικειμένων αυτών εξετάζεται από την αστυνομία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά στα όπλα, ο 57χρονος φέρεται να υποστηρίζει ότι τα έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του, ενώ σημειώνει ότι τα περισσότερα από αυτά είναι απομιμήσεις και άρα όχι εύχρηστα. Επιπλέον, για την κατοχή των μαχαιριών και των σπαθιών φέρεται να ισχυρίζεται ότι παραμένουν στην κατοχή του από την εποχή, προ δεκαετίας περίπου, που στην Αθήνα είχε μία εταιρεία εισαγωγής τέτοιων αντικειμένων τα οποία διέθετε προς πώληση. Όσα βρέθηκαν, είναι όσα παρέμειναν αδιάθετα μετά το κλείσιμο της εν λόγω επιχείρησης.

Για τη μικροποσότητα ναρκωτικών, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξή της μέσα στο σπίτι.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ