2012-04-13 11:41:08
Φωτογραφία για Εκδίκηση Ερντογάν: Συνέλαβαν τον στρατηγό Μπιρ και 32 άλλους που ανέτρεψαν τον Ερμπακάν το 1997
Την ξεκάθαρη εκδίκηση του παίρνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τους Tούρκους στρατηγούς.

Μετά την έναρξη της δίκης του Κενάν Εβρέν για την στρατιωτική χούντα της 12 ης Σεπτεμβρίου του 1980, τώρα οδηγεί στο εδώλιο και άλλους στρατηγούς.

Αυτή τη φορά σειρά έχουν όσοι αξιωματικοί ενεπλάκησαν στο «μετα-μοντέρνο πραξικόπημα» όπως αποκαλείται, η άμεση παρέμβαση του στρατού της 28η Φεβρουαρίου του 1997 στην κυβέρνηση του ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο στρατός τότε ανέτρεψε την κυβέρνηση Ερμπακάν με τις απειλές της χωρίς να υποχρεωθεί να κάνει πραξικόπημα . Ο Ερμπακάν είναι αυτός που ανέδειξε πολιτικά τον Ερντογάν.

Τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα για τη σύλληψη 32 πρώην αξιωματικών του τουρκικού στρατού. Ανάμεσα του και ο πιο σκληρός στρατηγός της εποχής ο Β’ αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Τσεβίκ Μπιρ.

Ο Μπιρ και οι υπόλοιπου στρατηγοί συνελήφθησαν «για την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης το 1997 και για την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της κυβέρνησης».


Το 1997 στην κυβέρνηση βρίσκονταν η κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ. Οι στρατηγοί τότε ήταν ενοχλημένοι από τις δράσεις των ισλαμιστών του Ερμπακάν. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1997 είχαν βγάλει τα τάνκς στους δρόμους στην περιοχή Σίντζαν λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα. Ήταν μια προειδοποίηση στον Ερμπακάν. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1997 στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με διάφορε απειλές υποχρέωσαν τον ισλαμιστή Ερμπακάν να υπογράψει νομοσχέδια για την καταπολέμηση ισλαμιστικής δράσης στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των απειλών των στρατηγών είναι αυτό που είχε πει ο Τσεβίκ Μπιρ για την τότε Υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Άκσενερ η οποία προσπαθούσε να βρει πληροφορίες για τη δράση του στρατού. « Πείτε της να μην προσπαθεί να μάθει πολλά, σε διαφορετική περίπτωση θα παλουκώσουμε και αυτήν και την οικογένεια της έξω από το υπουργείο της» φέρεται να έχει δηλώσει ο Τσεβίκ Μπιρ.

Λίγους μήνες μετά την 28η Φεβρουαρίου ο Ερμπακάν υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπο την ηγεσία της Τανσού Τσιλέρ.

Ο Τσεβίκ Μπίρ είναι ο στρατηγός που θεωρείται πως οδήγησε και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη φυλακή για ένα ποίημα που είχε απαγγείλει.

Τώρα ο Ερντογάν στέλνει στα δικαστήρια και ίσως στη φυλακή , όσους στρατηγούς τον είχαν φυλακίσει.
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ