2012-04-13 17:12:06
Φωτογραφία για Κραυγή αγωνίας από τον λιμενικό σταθμό Συβότων για την καθαριότητα ακτών και θάλασσας
Πόνο, ντροπή και αηδία προκαλεί στον καθένα που θα τολμήσει να περπατήσει τις ακτές, της Θεσπρωτίας.

Παντού σκουπίδια, βρωμιά, μπάζα.

Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα της Άνοιξης που, υποτίθεται, πως θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για τη θερινή περίοδο, με το δεδομένο πως θέλουμε ο τόπος μας να είναι επιλεγμένος ως προορισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές των τουριστών.

Υποτίθεται πως όλοι, αρμόδιοι ή μη, διορισμένοι ή αιρετοί, αποβλέπουμε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, μέσα από την βαριά μας βιομηχανία, όπως αποκαλείται ο τουρισμός.

Υποτίθεται, γιατί, αν κρίνει κανείς από το έγγραφο του Λιμενικού Σταθμού Συβότων, μια πραγματική κραυγή αγωνίας, για τις ακτές μας, θα εισπράξει μόνο απογοήτευση.

Βέβαια αν οι αποδέκτες του εγγράφου αυτού είναι αναρμόδιοι, αφού με την ίδρυση των Οργανισμών Λιμένων Εθνικής Εμβέλειας της Χώρας, με την υπαγωγή και του δικού μας Λιμανιού (Ηγουμενίτσας) κάποιοι φρόντισαν να μας αρπάξουν όλες τις ακτές και όλα τα άλλα μικρά λιμάνια, για να τα προσχωρήσουν σ’ αυτόν (τον ΟΛΗΓ) σαν καλή προίκα, που θα …κινήσει το ενδιαφέρον του μελλοντικού αγοραστή (ο όρος επενδυτής δεν ταιριάζει).


Έτσι υπεύθυνες για την καθαριότητα των ακτών είναι αποκλειστικά οι υπηρεσίες του ΟΛΗΓ.

Ασφαλώς οι υπεύθυνοι τους, έχουν αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον τους, όπως π.χ. να στερήσουν τον τόπο, από κάθε έμμεσο έσοδο από το λιμάνι, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι «βαριούνται» να ασχολούνται με το καθήκον του ελέγχου, όπως έχουν υποχρέωση.

Δυστυχώς, η διοίκηση, που διορίζεται πάντα με κομματικά κριτήρια, του λιμανιού, αποδεικνύεται πως είναι ξένη με το έργο της.

Κατά κάποιο τρόπο παρασύρεται – με τη βοήθεια λίγων συγκεκριμένων υπαλλήλων του ΟΛΗΓ – από το καλάμι της εξουσίας και επειδή διαχειρίζεται πακτωλό χρημάτων, για τα σημερινά δεδομένα, παριστάνει τους σύγχρονους κατακτητές –Σουλτάνους.

Έτσι για να εκφράσουν τις «ευχαριστίες» τους στους πολιτικούς (κυρίως τοπικούς), που τους διορίζουν, για την τιμητική τους επιλογή.

Οι οποίοι «πολιτικοί» δυστυχώς αποδεικνύονται πολύ μικρότεροι από τους εκλεκτούς τους.

Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω έγγραφο του Λιμενικού Σταθμού Συβότων, το καταχωρώ στη στήλη μου, εξαιρετικά αφιερωμένο στους σημερινούς τοπικούς, πολιτικούς και Κομματικούς μας Άρχοντες, για να …χαρούν τη διοίκηση του λιμανιού, όπως την επέλεξαν:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΒΟΤΩΝ

Προς

1) Δήμο Ηγουμενίτσας

2) Δήμο Πάργας (για την περιοχή «Σαρακίνικο»)

ΚΟΙΝ.:

1) Δήμο Ηγουμενίτσας/ Δημοτική Ενότητα Συβότων

2) Δήμο Ηγουμενίτσας /Ενότητα Πέρδικας

3) Δήμο Πάργας/Δημοτική Ενότητα Πάργας

4) Κ.Λ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (υ.τ.α.)

ΘΕΜΑ: « Προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος

1 - Έχοντας υπ' όψη την σπουδαιότητα και την ιδιαιτερότητα της θερινής περιόδου για την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ζητούμε τη συνεργασία και βοήθειά σας, προκειμένου εξασφαλισθεί η καθαριότητα του θαλασσίου χώρου και των ακτών. •

Είναι γνωστό άτι την καλοκαιρινή περίοδο μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται τη χώρα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, στρέφεται στη θάλασσα ή περνά τον περισσότερο χρόνο της παραμονής του σε παραθαλάσσιους χώρους (παραλίες οργανωμένες και μη λουτρικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.)- Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων καθαριότητας ιδιαίτερα τις ημέρες αιχμής (αργίες, αορτές, Σαββατοκύριακα κ,λ.π.)•

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι πρέπει να αναληφθεί μία συντονισμένη και αποφασιστική προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση του τόσο" σοβαρού αυτού θέματος, τη διατήρηση δηλαδή καθαρών ακτών και θάλασσας,

Με γνώμονα τα παραπάνω κι έχοντας τη πεποίθηση ότι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί τον ουσιαστικότερο παράγοντα για την ευόδωση των επιθυμητών στόχων, παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να μεριμνήσετε για τα ακόλουθα:

α) Καθάρισμα των ακτών και των τουριστικών χώρων από τα υπολείμματα των σκουπιδιών, έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η νέα τουριστική περίοδος

β)Τοποθέτηση ενδεικτικών-ενημερωτικών πινακίδων, που αναφέρονται στην αναγκαιότητα διατήρησης της καθαριότητας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος καθώς και πινακίδων (στις παραλίες) που θ’ απαγορεύουν τη χρήση φωτιάς, λόγω πιθανής πυρκαϊάς.

γ) Αποφυγή απόρριψης απορριμμάτων σε χειμάρους ή σε παρακείμενους των χειμάρων χώρους, για ν’ αποφευχθεί η τυχόν κατάληξη αυτών στη θάλασσα, δ) Κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο που θα συμβάλλει στη καθαριότητα,

2.- Δήμος Ηγουμενίτσας / Δημοτική Ενότητα Πέρδικας και Δήμος Πάργας/ Δημοτική Ενότητα Πάργας παρακαλούνται όπως λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους σε συνεργασία με τους ελαιοτριβεις, για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας με απόβλητα ελαιοτριβείων στις θαλάσσιες περιοχές «Καραβοστάσι» Πέρδικας Θεσπρωτίας και «Σαρακίνικο» Αγιάς Πρέβεζας.

3. με την βεβαιότητα ότι η συμβολή και η συνεργασία σας στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα είναι απόλυτα θετική και επιτυχής, σας παρέχουμε την διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε συνδρομή, διευκρίνιση ή πληροφορία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, είμαστε στη διάθεσή σας.

4. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Λιμενάρχης

Παπαδόπουλος Παναγιώτης

Eφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ