2013-12-02 18:54:07
Φωτογραφία για ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Την ανάγκη καθορισμού νέου εγχώριου παραγωγικού και οικονομικού υποδείγματος, το οποίο θα πρέπει να οικοδομηθεί πέρα και πάνω από μνημόνια, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέχρι πρόσφατα (το υπόδειγμα) χαρακτηρίζονταν από, εμφανείς, αλλά και υποβόσκουσες, μακροχρόνιες παθογένειες στο αξιακό, στο θεσμικό, στο πολιτικό, στο κοινωνικό και στο οικονομικό πεδίο.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας , από το βήμα του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, μίλησε για ισχυρές θετικές ενδείξεις, που αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος.

Αναφερθείς στην τελευταία τριετία ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε πως «πρόκειται για μία τριετία, κατά την οποία οι πολίτες κατέβαλαν τεράστιες θυσίες, τόσο σε όρους δημοσιονομικού εγχειρήματος όσο και σε όρους βιοτικού επιπέδου».


Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, «σήμερα, μετά την τροποποίηση πριν από 1 χρόνο, στο μέτρο του εφικτού, της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι θυσίες αρχίζουν να πιάνουν τόπο».

Όπως ανέφερε, η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, το κόστος δανεισμού μειώνεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την εκτίμηση ότι φέτος σε όρους Προγράμματος, θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του Προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το υψηλότερο πλεόνασμα στην Ευρωζώνη» 

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, «Η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τη θετική επίδραση της αναδρομικής μείωσης του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια, καθώς και της μεταφοράς των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος και των ποσών που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με αυτά, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, εφέτος, στα 3,9 δισ. ευρώ. Το εν λόγω πλεόνασμα, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Και εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά για όσο το δυνατόν καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Ισχυροποιούνται οι θετικές ενδείξεις

«Αυτές οι θετικές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, το ταχύτερο δυνατόν, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος. Προσπάθεια που πρέπει να δίνει έμφαση στον περαιτέρω εμπλουτισμό του δημοσιονομικού εγχειρήματος με αναπτυξιακές πολιτικές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Πολιτικές που, όπως είπε, είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπισθεί, παράλληλα με τη διαρθρωτική, και η κυκλική διάσταση του δημοσιονομικού προβλήματος. 

«Πολιτικές που θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα, το 2014, μετά από έξι έτη, θα εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Πολιτικές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα έχει ως στόχο την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Έξοδος στις αγορές στο β' εξάμηνο του 2014

O κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στους βασικούς άξονες και τους στόχους της στρατηγικής που ακολουθείται. Μιλώντας για τη διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές επισήμανε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, και σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το 2ο εξάμηνο του 2014».

Αναφερθείς δε στην ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τόνισε ότι «η χώρα οφείλει να 'φρενάρει' ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό θα υλοποιηθεί αφενός με την επίτευξη διατηρήσιμων, βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων και, αφετέρου, με την αρωγή των εταίρων για την ελάφρυνσή του».

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ