2013-12-04 15:48:05
Φωτογραφία για Σ. Μάλμστρομ: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στο μεταναστευτικό
Για την πολιτική της Ελλάδας στο μεταναστευτικό ζήτημα και στην παροχή ασύλου, εν όψει και της προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενημερώθηκε... την Τρίτη κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα η Επίτροπος κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της EE.

Η Επίτροπος, με καταγωγή από τη Σουηδία, δεν παρέλειπε να αναφέρει τις εντυπώσεις της από τις συναντήσεις και μέσω twitter, ωστόσο μια από τις τελευταίες αναρτήσεις της το βράδυ της Τρίτης αφορούσε τη διακοπή ρεύματος που συνέβη κατά τη διάρκεια δείπνου της με ανθρώπους της πρεσβείας της Σουηδίας που έγινε, όπως είπε, υπό το φως των κεριών.

Νωρίτερα χθες το πρωί σε άλλη ανάρτηση στο twitter η κυρία Μάλμστρομ τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη πολιτική της σχετικά με το άσυλο και τους μετανάστες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει τη στήριξη της σημείωνε η Επίτροπος.


Η αρχή των επαφών της έγινε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «συζητήθηκε η συνεχιζόμενη πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών. Ειδικότερα ο υπουργός επεσήμανε ότι με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου η ελληνική κυβέρνηση εδραιώνει μία αποτελεσματική, με ανθρωπιστικό προσανατολισμό δράση απέναντι στις τρέχουσες μεταναστευτικές προκλήσεις».

Επίσης ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε «στην εξαιρετικά αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής και επισήμανε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της Υπηρεσίας Ασύλου, αυτό το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της, στη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος διεθνούς προστασίας».

Μετά την συνάντηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ξενάγησε την ευρωπαία Επίτροπο στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) που στεγάζεται στο κτίριο του υπουργείου.

Ακολούθως η κυρία Μάλμστρομ επισκέφτηκε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων και και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.

Ο δήμαρχος ανέλυσε στην Επίτροπο τον τρόπο λειτουργίας του Κόμβου και την ευρύτερη κοινωνική πολιτική του δήμου Αθηναίων, που στηρίζει ευπαθείς ομάδες, άστεγους και μαθητές της πόλης.

Από την πλευρά της η κυρία Μάλμστρομ δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας και τη λειτουργία του, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αποτελεσματικότητα των δομών κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων και τόνισε πως αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Και ανακοίνωσε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Επίτροπος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Γιοχάνες Χάαν, αρμόδιος για τα θέματα των ευρωπαϊκών πόρων και θα συζητήσει με το δήμαρχο Αθηναίων επί ενός μεγάλου προγράμματος, στήριξης της Αθήνας με την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Η κυρία Μαλμστρομ είχε επαφές με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχέλακη και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, παρουσίασε στην ευρωπαία Επίτροπο τον σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. «Υπάρχουν καθημερινά επιχειρήσεις στη θάλασσα για τον εντοπισμό και τη διάσωση παράνομων μεταναστών στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης «μιας κοινής, σαφούς και ξεκάθαρης ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση τις χώρες του Νότου της Ευρώπης που το αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ένταση».

Αναφερόμενος στο έργο των λιμενικών ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «κάθε μέρα τα στελέχη αυτά εντοπίζουν και διασώζουν δεκάδες μετανάστες στη θάλασσα, προασπίζουν τα ατομικά τους δικαιώματα και τους παρέχουν πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια τους». Παράλληλα, τόνισε ότι με δική του πρωτοβουλία εκδόθηκε εγκύκλιος με στόχο τη λήψη σειράς μέτρων για κάλυψη των αναγκών πρώτης υποδοχής των μεταναστών για τις πρώτες 24 ή 48 ώρες, που έχει την αρμοδιότητα το Λιμενικό.

Από την πλευρά της η κυρία Μάλμστρομ δήλωσε ότι «το Λιμενικό Σώμα κάνει φανταστική δουλειά στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα», ενώ και οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν κι άλλα βήματα για την βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ τους.

Το Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ