2013-12-06 20:12:33
Φωτογραφία για Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 300.000 ΕΥΡΩ (VIDEO)
Π. Λαφαζάνης: «Άφαντος» ο Γ. Στουρνάρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει την περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κατά την ομιλία του στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. Αφορμή ήταν η ομιλία του Γενικού Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτου, στην οποία, όπως είπε ο υφυπουργός, προτάθηκε η φορολόγηση όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου με μεγάλο αφορολόγητο.

Ο Γ. Μαυραγάνης υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε στο διαδίκτυο προτάσεις για φορολόγηση κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κ.α. θέτοντας ως παράδειγμα αφορολογήτου ορίου τα 300.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός, έκανε 4 παρατηρήσεις:

1) με την χρήση του όρου κινητός πλούτος παραπέμπει σε φορολόγηση καταθέσεων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, αντικειμένων μεγάλης αξίας κ.τ.λ. «Δηλαδή σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα φορολογήσει. Το λέει ξεκάθαρα,  προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία και αβεβαιότητα στους πολίτες», είπε ο Γ. Μαυραγάνης.


2) «Με τη φιλοσοφία αυτή προσθέτει την κινητή στην ακίνητη περιουσία ώστε να υπαχθεί το σύνολό της περιουσίας σε φορολόγηση, και έτσι να επιβαρύνονται παρά πολλοί και όχι μόνο οι οικονομικά ισχυροί"

3) «Να πει ο ΣΥΡΙΖΑ αν το αφορολόγητο θα είναι 300.000 ευρώ όπως αναφέρεται στον πρότασή της, για να γνωρίζουν πλήρως οι πολίτες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

4) «Στην πρόταση αυτή για την φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας θα περιληφθούν και οι επιχειρήσεις;»

«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια. Είναι προτάσεις φορολόγησης τις οποίες δεν έχετε επεξεργαστεί ουσιαστικά και σε βάθος ενώ ταυτόχρονα γίνεται σαφές σε όλους ότι τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων θα αυξηθούν» , εκτίμησε ο Γ. Μαυραγάνης.

Π. Λαφαζάνης: «Άφαντος» ο Γ. Στουρνάρας

«Άφαντο» χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης σε παρέμβασή του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο υπεύθυνος για τη λεηλασία είναι ο Πρωθυπουργός, και μη χτυπάτε το σαμάρι», είπε στους βουλευτές της κυβέρνησης. Ο Γ. Στουρνάρας «υπογράφει τον Προϋπολογισμό και δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο. Τυχαίο είναι;», αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης, ενώ έθεσε και το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι η διάψευση της πληροφορίας ήρθε από το υπουργείο και όχι από τον Υπουργό. «Ο Γ. Στουρνάρας δεν έχει στόμα να μιλήσει; Δεν έχει στόμα να διαψεύσει;», αναρωτήθηκε. (Σχετικό Άρθρο)

Ο Π. Λαφαζάνης αμφισβήτησε το πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας ότι προκύπτει επειδή δεν υλοποιείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν δίνεται η επιστροφή του ΦΠΑ. «Αυτή είναι λογική καταστροφής της χώρας. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό το πλεόνασμα για την οικονομία», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα εστίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών. «Γιατί ξεχνάτε να εγγράψετε στον Προϋπολογισμό τις οφειλές της Γερμανίας; Η μη εγγραφή του χρέους αυτού δεν έχει μόνο πολιτικές ευθύνες. Αυτή τη στιγμή εγκληματείτε», υποστήριξε.

«Εδώ που έχουμε φτάσει η χώρα θέλει διαγραφή χρέους. Δεν είναι δυνατόν να μιλούν όλοι οι άλλοι, πλην του οικονομικού επιτελείου. Δεν είναι δυνατόν να το θέτει ο Γκουρία του ΟΟΣΑ, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, και να μην το θέτετε εσείς», είπε ο Π. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται διαγραφή χρέους, διαγραφή χρεών των αδύναμων πολιτών, να πάρει το δημόσιο τον έλεγχο των τραπεζών και εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Τον Προϋπολογισμό του 2013 ψήφισαν 3 κόμματα. Πολύ φοβάμαι ότι τον Προϋπολογισμό του 2014 μπορεί να τον ψηφίσουν με βαριά καρδιά Βουλευτές από δύο κόμματα. Ο επόμενος Προϋπολογισμός θα κατατεθεί από κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς η χώρα να έχει την κηδεμονία της τρόικας. Θα είναι χωρίς μνημόνια, θα είναι αφετηρία διεξόδου και ανόρθωσης της χώρας. Αυτό θα το επιβάλλει ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο Π. Λαφαζάνης.

''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ