2013-12-11 08:35:10
Φωτογραφία για Επενδυτική πρόταση 100 εκατ. δολ. από το fund ΟΝΕΧ για την ΕΑΒ
Σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για πωλήσεις ύψους 1,5 δισ. και εξαγωγές 671 εκατ. δολ.

Εκκληση προς το ελληνικό Δημόσιο να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό προκειμένου να κατατεθεί και επίσημα η πρόταση απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού επενδυτικού fund, Πάνος Ξενοκώστας.

Το έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού fund ΟΝΕΧ για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. δολαρίων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς και η πρόθεσή του να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία αφορά στο μέλλον της ΕΑΒ, εκφράστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα από τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ομίλου.

Ωστόσο, ο κ. Ξενοκώστας επεσήμανε ότι τα 100 διαθέσιμα εκατομμύρια δεν θα περιμένουν για πάντα και απηύθυνε έκκληση προς το ελληνικό Δημόσιο να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό, προκειμένου να κατατεθεί και επίσημα η πρόταση. «Δηλώνουμε το παρών σε οποιαδήποτε διαδικασία αφορά στο μέλλον της αεροπορικής βιομηχανίας, με σκοπό να φέρουμε νέες δραστηριότητες που υπηρετούν το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Με την ΕΑΒ να «κουβαλά» χρέη που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, η OΝΕΧ θεωρεί ότι η προσφορά της για μια σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα μπορεί να αποβεί σωτήρια αλλά και κερδοφόρα, μιας και στο επιχειρηματικό πλάνο που έχει παρουσιαστεί περιλαμβάνονται δράσεις εξαγωγών και κατασκευών που μπορούν να αποδώσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορούν να διασφαλιστούν περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας και τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη για το κράτος να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, σε φάσμα πενταετίας. Πρόκειται για μια σύμπραξη «ευέλικτη», μιας και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ή στις προτάσεις του ελληνικού Δημοσίου, με περισσότερη ή λιγότερη ιδιωτική συμμετοχή.

Και αν η συμμετοχή ιδιωτών σε νευραλγικούς τομείς, όπως αυτός της άμυνας προβληματίζει αρκετούς, ο Πάνος Ξενοκώστας απάντησε «στις περισσότερες αεροπορικές βιομηχανίες του προηγμένου κόσμου συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό οι ιδιώτες, με βάση ρήτρες, σύμφωνα με τις οποίες διασφαλίζεται απόλυτα ο εθνικός χαρακτήρας του τομέα αυτού, μέσω της συμμετοχής υπουργών ή στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στο δ.σ. της εταιρείας. Οι τελευταίοι, διατηρούν το δικαίωμα της άσκησης βέτο -αυτό που αποκαλείται «χρυσή μετοχή»- σύμφωνα με το οποίο καμία πράξη δεν μπορεί να γίνει αν δεν συμφωνήσει και το κράτος».

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο πενταετίας που παρουσιάστηκε, εκτιμάται ότι από μια τέτοια σύμπραξη θα μπορούσαν να προκύψουν:

Πωλήσεις 1,1 δισ. δολαρίων.Εξαγωγές επί των συνολικών πωλήσεων, ύψους 671 εκατ. δολαρίων.Δημιουργία 1.560 θέσεων εργασίας.Εσοδα για το κράτος μέσω της διανομής μερίσματος 50 εκατ. δολ.Αξία κτήσης μετοχών για το κράτος στο τέλος της πενταετίας 240 εκατ. δολ. Μεταξύ άλλων, το επενδυτικό πλάνο 5ετίας προβλέπει καινοτομικές δράσεις και επενδύσεις όπως:Η δημιουργία του πλέον σύγχρονου διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αφρικής στην Πελοπόννησο.Η δημιουργία του πρώτου πιστοποιημένου κέντρου εκσυγχρονισμού αεροσκαφών, με συγκριτικό πλεονέκτημα για ανάληψη και συμβολαίων σε γειτονικές χώρες.Η δημιουργία κέντρου αριστείας υποστήριξης κινητήρων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, που αυτήν τη στιγμή γίνεται στο εξωτερικό.Την υιοθέτηση παγκόσμιας πρωτοπορίας στην υποστήριξη όλου του στόλου πτητικών μέσων σε μοντέλο κόστους ανά ώρα πτήσης.Την αυξανόμενη συμμετοχή, σε διεθνείς συμπαραγωγές νέων αεροσκαφών.Την ανάπτυξη σε τέσσερις ηπείρους με παρουσία σε Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και χώρες του Κόλπου και Βόρειας Αφρικής. 

Διασφάλιση του εθνικού χαρακτήρα

Ιδιαίτερη σημασία στην πρόταση της ΟΝΕΧ, όπως υπογράμμισε ο κ. Ξενοκώστας, έχει η διασφάλιση του εθνικού χαρακτήρα της νέας εταιρείας: «Υπάρχουν τρόποι, και για εμάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή η εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος σε θέματα εθνικής σημασίας. Πάνω από όλα τα επιχειρηματικά πλάνα, θέλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα την ελληνική οικονομία και βιομηχανία, είμαστε Ελληνες», κατέληξε ο κ. Ξενοκώστας.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ