2013-12-17 06:27:08
Φωτογραφία για Αχ. Νταβούτογλου: Μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία η ελληνική προεδρία
Προσεκτικά διατυπωμένη αισιοδοξία εκφράζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τόσο για την πορεία του Κυπριακού όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια ενισχυόμενη δυναμική, που αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο» λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Η Τουρκία και η Ελλάδα, ως εγγυήτριες δυνάμεις και παράγοντες ασφαλείας για τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους, έχουν την πολιτική βούληση να συμβάλουν σ' αυτή τη διαδικασία. Όσο η Τουρκία και Ελλάδα συμμερίζονται μια κοινή προοπτική, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προετοιμάσει τον δρόμο για την ειρήνη στο νησί» τονίζει.

Η Τουρκία θεωρεί την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ μεγάλη ευκαιρία για την ίδια, αναφέρει ο Αχ. Νταβούτογλου.


Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας θα δημιουργηθεί ένα «νέο πλαίσιο σχέσεων» που θα ενισχύσει τη δυναμική που υπάρχει με την υπογραφή, την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, συμφωνίας εξαίρεσης των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση των θεωρήσεων και τη συμφωνία επανεισδοχής. «Aυτό θα προσφέρει στην ελληνική Προεδρία μια χρυσή ευκαιρία» υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός.

O κ. Νταβούτογλου τονίζει, επίσης, ότι η Τουρκία εκτιμά τα βήματα που έκαναν εσχάτως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει: «Είχαμε θετική αντίδραση στις ανησυχίες που εκφράσαμε για δυσμενή μέτρα που ελήφθησαν για ορισμένα τεμένη και πήραμε τα απαραίτητα αμοιβαία μέτρα.[...] Oι κυβερνήσεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα μπορούν να συζητούν ειλικρινά όλα αυτά τα θέματα».

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι συναντήσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (HLSC), έχουν δημιουργήσει νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφώνησε πριν δύο μέρες στον Έλληνα ομόλογό του.

«Προχωρήσαμε στην καταρχήν προετοιμασία για τη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου» είπε ο κ. Νταβούτογλου και προσέθεσε: «Έτσι αποδίδουμε σημασία στην πραγματοποίηση της συνάντησης, μετά τις εκλογές (σσ. στην Τουρκία τον Μάρτιο και τις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές στην Ελλάδα), σε συνδυασμό με το πολιτικό ημερολόγιο και στις δύο χώρες». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ