2013-12-17 13:19:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι επιβάτες θα περιμένουν σε «έξυπνες» στάσεις
«Εξυπνες» στάσεις στην αστική συγκοινωνία και άλλες εφαρμογές πληροφορικής στις μεταφορές φέρνει στην Πάτρα το έργο SUMMIT (Sustainable Urban Mobility Management Information Technologies). Οι πολίτες θα μπορούν μετά την ανάπτυξη του προγράμματος, που υπολογίζεται να γίνει την άνοιξη του 2014, να ενημερώνονται -για παράδειγμα- για τον χρόνο που θα περιμένουν στη στάση μέχρι να περάσει το επόμενο αστικό λεωφορείο της γραμμής τους.

Η ΑΔΕΠ ΑΕ, στο πλαίσιο της υλοποίησης για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων διαφόρων έργων διασυνοριακής συνεργασίας με αναπτυξιακό χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2007-2013, υλοποιεί το έργο SUMMIT, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από την Πάτρα, η Κέρκυρα, το Μπάρι και το Μπρίντεζι και το ΕΑΙΤΥ. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση σχεδιασμού των εφαρμογών, που θα αναπτυχθούν και θα είναι διαθέσιμες στο κοινό την άνοιξη του 2014.


Ο Δήμος από την πλευρά του, με αφορμή το έργο SUMMIT, προχώρησε, σε συνεργασία με την ΑΔΕΠ ΑΕ, στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για την εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την πληροφόρηση των χρηστών των διαφόρων μεταφορικών δικτύων (επιβατών συγκοινωνίας, οδηγών στην κεντρική περιοχή, ποδηλατών, κ.λπ.). Το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά. Η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό μέσω διαφόρων προγραμμάτων -συμπεριλαμβανόμενου του SUMMIT.

Βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής στις μεταφορές για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Στο πλαίσιο του SUMMIT, θα δημιουργηθεί ένα Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Παροχής Συνδυασμένων Υπηρεσιών που θα παρέχει ενημέρωση στο κοινό για μια σειρά συστημάτων μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών (πίνακας).

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμος, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας ΑΕ, το οποίο έχει ήδη εγκατεστημένο πλήρες σύστημα διαχείρισης στόλου που βασίζεται σε τεχνολογίες εντοπισμού θέσης του οχήματος με GPS, θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης των χρηστών της αστικής συγκοινωνίας, που θα περιλαμβάνει:

•Πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον υπολειπόμενο χρόνο για την άφιξη του λεωφορείου κάθε γραμμής σε κάθε στάση του δικτύου: Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, σε κινητό τηλέφωνο και σε πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες στάσεις.

•«Εξυπνες» στάσεις: Θα τοποθετούνται στις υφιστάμενες στάσεις λεωφορείων και θα παρουσιάζουν τα επιμέρους μηνύματα μέσω της ηλεκτρονικής οθόνης. Στον επιβάτη θα παρουσιάζονται:

-Ο αριθμός του λεωφορείου της επομένης άφιξης.

-Ο χρόνος που απομένει μέχρι την άφιξη του επομένου λεωφορείου.

-Εύρεση της βέλτιστης διαδρομής για μια μετακίνηση («Πώς θα πάω από ένα σημείο στο άλλο με συγκοινωνία»): Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη σε χάρτη στο διαδίκτυο και μέσω αυτόματου τηλεφωνικού κέντρου.

-Στάση που εξυπηρετεί το επιθυμητό σημείο μετακίνησης: Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Μιχάλης Βασιλάκης-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ