2012-04-14 16:49:47
Φωτογραφία για Ο άνθρωπος που πίστεψε ότι θα γινόταν βασιλιάς
Η άνοδος και η πτώση του ΑκηΤσοχατζόπουλου παρακολουθεί τις διακυμάνσεις όλων των συστατικών στοιχείων τηςΓ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος – αλλά και του κομματικούμοντέλου – που εγκατέστησεΤου Γιώργου ΛακόπουλουΓια κάποιον με τηδιαδρομή του Ακη Τσοχατζόπουλου στον δημόσιο βίο προκαλεί εντύπωση ότι τοένταλμα για τη σύλληψή του εκδόθηκε τις ημέρες που στις εκκλησίες ψάλλεται τοτροπάριο «άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι». Κατά περιόδους υπήρξε έναςαπό τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της χώρας και εμβληματική φυσιογνωμία τουΠΑΣΟΚ για δεκαετίες. Ταυτίστηκε απολύτως με τον ιδρυτή του Κινήματος, συνυπήρξεμε τον διάδοχό του, μπήκε στο ψυγείο επί των ημερών του τρίτου προέδρου καιβρέθηκε με αστυνομική συνοδεία στην Ευελπίδων με τον τέταρτο.

ΓιοςΚωνσταντινουπολίτη και Ηπειρώτισσας, γεννήθηκε το 1939 στη Θεσσαλονίκη, πρώτοςαπό τα τρία αγόρια της οικογένειας. Από την πλευρά της μητέρας του είχεπολιτικά γονίδια: ο παππούς του συμμετείχε το 1914 στην προσωρινή κυβέρνηση Ι.Ζωγράφου κατά τη σύντομη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου
. Ο πατέρας του θαεπιστρέψει στην περιοχή μαχόμενος κατά των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο. Μετά τηνεπέλαση των Γερμανών και την υποχώρηση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου τααδέλφια του είχαν το κατάστημα «Αλλαντικά Τσοχατζόπουλου». Ο Ακης δούλεψε κοντάστους θείους του, αλλά το 1953 η επιχείρηση έκλεισε και ο πατέρας του τον πήρεμαζί του στο κυλικείο που άνοιξε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εφυγε για ναδουλέψει στον Παπαστράτο και να κάνει αυτό που του άρεσε περισσότερο από όλα:να παίζει μπάσκετ. Οι παλαιοί Θεσσαλονικιοί θυμούνται τον «Τσόχα» - όπως τονέλεγαν για συντομία - ως «τριάρι» στον ΠΑΟΚ.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Υπότην πίεση της οικογένειας μόλις έκλεισε τα 18 κατέβηκε στην Αθήνα για να δώσειεξετάσεις στη Σχολή Ικάρων. Στα μαθήματα πήγε καλά, αλλά οι γιατροί τοναπέρριψαν με τη γνωμάτευση «συστολικό φύσημα του μυοκαρδίου». Κάπως έτσι το1959 έφυγε για σπουδές στο Μόναχο και πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικούχωρίς καθυστέρηση. Το 1964 έπιασε δουλειά στην κατασκευή τούνελ στην Αυστρίακαι συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκεμε την Γκούντρουν Μολντενχάουερ, μητέρα των δύο από τα τρία παιδιά του.Θα επέστρεφε στηνΕλλάδα, αν δεν μεσολαβούσε η δικτατορία. Από το πρώτο διάστημα ενεπλάκη σεαντιχουντικές δραστηριότητες με τον Γιώργο Τσουγιόπουλο και τον ΔαμιανόΒασιλειάδη και του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Εκείνη τη στιγμή η μοίρατον έφερε σε επαφή με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον συνάντησε στα τέλη του 1968 ωςαρχηγό του ΠΑΚ στην πόλη Ρουσελσχάιμ και δεν χώρισαν ποτέ. Ηταν ο μόνοςάνθρωπος τον οποίο ο τότε ιδρυτής του ΠΑΚ και μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ εμπιστευότανέως το τέλος της ζωής του χωρίς καμία επιφύλαξη. Στο τελευταίο στάδιο της ζωήςτου τον συναντούσε... κρυφά, επειδή δεν τον ήθελε δίπλα του η Δήμητρα Λιάνη.Χειρίστηκε όλες τις λεπτές πολιτικές υποθέσεις του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ: από τιςσυζητήσεις με το ΠΑΜ για την αντιδικτατορική δράση έως τις συνομιλίες με τονΧαρίλαο Φλωράκη το 1989 και είχε ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο του Μαρτίου του1985 που οδήγησε σε ρήξη τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΔΙΑΔΟΧΟΣ. Ο ΑκηςΤσοχατζόπουλος, παρότι είχε πάρει μέρος στην προετοιμασία για την επιστροφή τουΑνδρέα Παπανδρέου το 1974, επέστρεψε μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3Σεπτεμβρίου. «Εμεινα πίσω για να κλείσω ορισμένες εκκρεμότητες», θαεξομολογηθεί αργότερα. Υπήρξε από την πρώτη στιγμή ηγετικό στέλεχος, πήρε μέροςστον χειρισμό όλων των εσωκομματικών κρίσεων και από το 1981 - όταν μπήκε στη Βουλήγια πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας - έγινε πολλές φορές υπουργός,αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γραμματέας της ΚεντρικήςΕπιτροπής, αναπληρωτής του πρωθυπουργού όταν αρρώστησε ο Ανδρέας Παπανδρέου καιεν συνεχεία παρ' ολίγον πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Το 1990 ο ΑνδρέαςΠαπανδρέου παρ' ολίγον να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, αν η Κεντρική Επιτροπή στηνπερίφημη «σύνοδο του Πεντελικού» δεν εξέλεγε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ως πρώτογραμματέα της, κόντρα στην υποψηφιότητα του Παρασκευά Αυγερινού την οποίαυποστήριζαν πολλά ηγετικά στελέχη. Για το ίδιο θέμα το 1994 ο Κώστας Σημίτηςπέτυχε να ακυρώσει την προσπάθεια του Ακη να είναι ταυτόχρονα γραμματέας καιμέλος της κυβέρνησης. «Του είπα να μην επιμείνει, άλλο οι αριθμητικές πλειοψηφίεςκαι άλλο οι πολιτικές», θα σχολιάσει ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έγινε γνωστό τοαποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έδειξε ότι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ αλλάζει εις βάροςτου ιδρυτή του.

Η ΤΡΟΪΚΑ. Γιαπολλά χρόνια είναι ο «ωραίος Μπρούμελ», όπως τον αποκαλούν πολλοί, θα είναι ο«αγαπημένος του ΠΑΣΟΚ». Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μετείχε στηνπερίφημη τρόικα, με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη, που διηύθυνε τοΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, ως αντίβαρο στους Γιάννη Αλευρά, Αντώνη Λιβάνη και ΜένιοΚουτσόγιωργα που είχαν επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενα τμήμα τηςκομματικής βάσης τον θεωρεί τον Οσκαρ Λαφοντέν της Ελλάδας και με τη βοήθειάτου πολλά μεσαία στελέχη αποκτούν κομματικά αξιώματα, κρατικές θέσεις καιμπαίνουν στη Βουλή. Το άνετο ύφος της δημόσιας παρουσίας του, ο ανοικτόςχαρακτήρας του και η εύκολη επικοινωνία και η οικειότητα με όλους τονκαθιέρωσαν ως εκπρόσωπο του «πραγματικού ΠΑΣΟΚ» και ενδεχόμενο διάδοχο τουΑνδρέα Παπανδρέου.

Η διπλή ήττα του 1996Το1996 ο Απόστολος - Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος έπαιξε και έχασε δυο φορές. Και τιςδυο την ημέρα της ονομαστικής του γιορτής και με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.Στις 18 Ιανουαρίου ηττήθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία για την πρωθυπουργία, παρότιστην πρώτη άφησε εκτός κούρσας τον Γεράσιμο Αρσένη. Στις 30 Ιουνίου έχασε τηνπροεδρία του ΠΑΣΟΚ, παρότι είχε μαζί του τον Κώστα Λαλιώτη και άλλα ιστορικάστελέχη. Οχι όμως τον γιο του ιδρυτή. Περισσότερο πάντως τού στοίχισε η απώλειατου Ανδρέα Παπανδρέου τον ίδιο χρόνο. Τον πίστευε τόσο πολύ, ώστε στο ΠΑΣΟΚκυκλοφορούσε το ανέκδοτο: «Τι ώρα είναι Ακη; Ο,τι ώρα πεις πρόεδρε».Ο Ακηςείχε πάντα καλές σχέσεις με όλους στο ΠΑΣΟΚ και δεν έβλαψε κανέναν στα χρόνιατης παντοδυναμίας του. Ακόμη και με τον Κώστα Σημίτη υπήρχε κλίμα αμοιβαίαςσυγκατάβασης, αφού άλλωστε γνωρίζονταν από το 1968 και το ΠΑΚ Γερμανίας. Στηνπερίοδο Σημίτη, παρότι έχασε τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, στηριζόταν στονεσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων και επέβαλε ένα είδος ομοσπονδίας στην κυβέρνησηκαι στο κόμμα.Μέχριτο έκτακτο συνέδριο του 2001, διατηρούσε την προσδοκία της ρεβάνς, αλλά τοαποτέλεσμα τον διέψευσε και ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος του πολιτικούκύκλου του.

Ο δεύτερος γάμος τον οδήγησε στην απομόνωσηΗάνοδος το 2004 του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρήκε τον Ακηβουλευτή Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως τους παλαιούς υποστηρικτές του που είχανμετακινηθεί μαζικά στο στρατόπεδο του Γιώργου. Είναι αμφίβολο αν συναντήθηκανκατ' ιδίαν έστω και μία φορά, παρότι ο ίδιος αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίουβρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής επί των ημερών της ΝΔγια τα εξοπλιστικά προγράμματα. Παρά τα αρνητικά σημάδια επιμένει στηνυποψηφιότητά του, αλλά αποτυγχάνει να εκλεγεί το 2007 και το όνομά του δενυπάρχει στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης το 2009.Στοσημείο εκείνο η προσοχή στρέφεται στον ιδιωτικό βίο του Ακη, που αρχίζει ναέχει κοινά σημεία με τον Ανδρέα Παπανδρέου και για πολλούς έπαιξε ρόλο στηνπτώση του.ΤονΙούλιο 2006, παρακινούμενος και από τον γάλλο κουμπάρο του, πολιτικό μηχανικόΜισέλ Καντάς, δέχτηκε να κάνει τον δεύτερο γάμο του στο Παρίσι και στο μόνοίσως ξενοδοχείο πολυτελείας της Πόλης του Φωτός - το Four Seasons - πουγνωρίζουν όλοι οι Ελληνες. Ο αρνητικός συμβολισμός τού κόστισε τη βουλευτικήέδρα στη Θεσσαλονίκη και αποδυνάμωσε τον ρόλο του στο ΠΑΣΟΚ.Ησυνεχώς διευρυνόμενη φημολογία για την περιουσιακή του κατάσταση κίνησε τοενδιαφέρον των ανακριτικών Αρχών, που εντάθηκε μετά τον Απρίλιο του 2010, λόγωτης μεταβίβασης της περίφημης κατοικίας απέναντι από την Ακρόπολη από μιαυπεράκτια εταιρεία στη σημερινή σύζυγό του.Ετσιβρέθηκε στο κέντρο μιας θύελλας που τον εμπλέκει με οικονομικά σκάνδαλα και τονέφερε αντιμέτωπο με εισαγγελείς και ανακριτές. Κάποιες από τις κατηγορίεςπαραγράφηκαν, αλλά η παρουσία του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής γιατην υπόθεση των υποβρυχίων δεν εμπόδισε την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.Στοντρίτο χρόνο της όγδοης δεκαετίας της ζωής του ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σε περίοδοΜεγάλης Εβδομάδας, καλείται να σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου του με ένα βαρύκατηγορητήριο. Για πολλούς, η περίπτωσή του θα χρησιμοποιηθεί για να εξιλεώσειτο πολιτικό σύστημα από όλες τις αμαρτίες του. Οτι βρίσκεται αντιμέτωπος με τονφυσικό δικαστή του δείχνει ως αναμενόμενη κατάληξη μιας περιόδου την οποία οίδιος αντιμετώπισε ώς τώρα με ψυχραιμία, παρά την απομόνωσή του. πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ