2012-04-14 18:47:23
Φωτογραφία για Λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία
Ακόμη βασανίζει τους επιστήμονες και τους ειδικούς των ναυαγίων, ο Τιτανικός. Στο πρώτο του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη το κρουαζιερόπλοιο έπεσε σε παγόβουνο αργά το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912... και βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού περίπου τρεις ώρες αργότερα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΡΕΚΟΡ: Ο Τιτανικός ήταν, το 1911 όταν ναυπηγήθηκε, το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο--269 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 53 μέτρα ύψος, με συνολική ιπποδύναμη 51.000.

Η ναυπήγησή του στοίχισε 10 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σήμερα με 213 εκατομμύρια.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία, η βρετανική White Star Line δεν επένδυσε σε ένα σύστημα προειδοποίησης και συναγερμού...Ο Τιτανικός, όλοι πίστευαν πως ήταν αβύθιστος.

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ: Η επίπλωση στην πρώτη θέση ήταν πολύ σημαντική για τους πλοιοκτήτες.

Μόνο εκατομμυριούχοι μπορούσαν πληρώσουν μια σουίτα 4.400 δολαρίων--περίπου 93.000 δολάρια σήμερα.


ΕΠΙΒΑΤΕΣ: Από τη βύθιση του Τιτανικού, ο αριθμός των επιβατών έχει αλλάξει πολλές φορές.

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1912 κατέληξε πως οι επιβαίνοντες ήταν 2.224, από τους οποίους 900 ήταν μέλη του πληρώματος.

Από αυτούς, συνολικά 711 άνθρωποι διασώθηκαν και 1.513 έχασαν τη ζωή τους.

ΣΩΣΙΒΙΕΣ ΛΕΜΒΟΙ: Ο Τιτανικός είχε 20 σωσίβιες λέμβους που επαρκούσαν για 1.200 ανθρώπους.

Ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί όχι βάσει των επιβατών, αλλά σύμφωνα με το πλάτος του πλοίου... ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ: Οι υπαξιωματικοί που είχαν βάρδια δεν διέθεταν τηλεσκόπια και όπως ήταν φυσικό είδαν πολύ αργά το παγόβουνο.

Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα πλοία ότι υπήρχαν πάγοι στην περιοχή, ο πλοίαρχος δεν όρισε επιπλέον βάρδιες.

Στη διαδικασία εκκένωσης του πλοίου, αρκετοί αξιωματικοί παρερμήνευσαν το "παιδιά και γυναίκες πρώτα" σε "μόνο παιδιά και γυναίκες" με αποτέλεσμα πολλές λέμβοι να κατεβαίνουν μισοάδειες στη θάλασσα.

Επίσης, αφού δεν υπήρχε σύστημα συναγερμού, τα κατώτερα καταστρώματα δεν ειδοποιήθηκαν για την επικείμενη καταστροφή, έτσι οι περισσότεροι από τους επιβάτες της τρίτης θέσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η ΒΥΘΙΣΗ: Ο Τιτανικός έπεσε στο παγόβουνο στις 23:40 στις 14 Απριλίου και βυθίστηκε στις 02:20 της 15ης Απριλίου.

Η ορχήστρα του πλοίου συνέχισε να παίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Όλα τα μέλη της πέθαναν.

Η ΔΙΑΣΩΣΗ: Το SS Californian ήταν το πλοίο που βρισκόταν πιο κοντά στον Τιτανικό, όμως δεν έλαβε ποτέ το σήμα κινδύνου γιατί ο ραδιοτηλεγραφητής ήταν εκτός υπηρεσίας και κοιμόταν.

Το πρώτο πλοίο που έφτασε στους επιζώντες ήταν το RMS Carpathia, περίπου στις 04:00, πολύ αργά για τους επιβάτες που είχαν πηδήξει στη θάλασσα και πέθαναν από το κρύο.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ: Συνεργεία είδαν για πρώτη φορά τα συντρίμμια του Τιτανικού την 1η Σεπτεμβρίου 1985, σε βάθος 3.800 μέτρων, 22 χιλιόμετρα από τη θέση που είχε δώσει το κρουαζιερόπλοιο τη στιγμή της βύθισής του.briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αργεί πολύ η Ανάσταση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αργεί πολύ η Ανάσταση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ