2012-04-14 21:40:01
Φωτογραφία για Στο μάτι της Τρόικα η ακίνητη περιουσία
Στο… μάτι της Τρόικα έχει μπει η... ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, που υπολογίζεται στο 73% από τη Eurostat, φαντάζει παράλογο στα μάτια των δανειστών μιας χώρας υπό καθεστώς επιτροπείας, γι’ αυτό και δρομολογούν παρεμβάσεις-σοκ για να αλλάξουν και το χάρτη του real estate.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, η Τρόικα έχει απαιτήσει να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία, ένα μέτρο-ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους, το οποίο ισχύει από το 2008 έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

Η απαγόρευση των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι το τέλος του 2012 και η Τρόικα ζητά να καταργηθεί με το… πακέτο χαρατσιών και νέων μέτρων του Ιουνίου. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, χιλιάδες Ελληνες με προβληματικά δάνεια θα δουν τα σπίτια τους και άλλα ακίνητα να βγαίνουν στο «σφυρί» και κόποι ζωής να χάνονται αντί πινακίου φακής Ο νόμος απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012
. Επίσης, από τη μέγκενη του πλειστηριασμού γλιτώνουν και όσοι προσφεύγουν στο νόµο 3869/2010 για τη δικαστική ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Στο τέλος του 2011 είχαν κατατεθεί περισσότερες από 7.550 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση χρεών και είχαν εκδικαστεί περί τις 400, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των τραπεζών.

Με την αύξηση των επισφαλειών, δηλαδή των δανείων που «κοκκινίζουν», να είναι ραγδαία, η εικόνα γίνεται αποκαρδιωτική και οι δανειολήπτες χάνουν και την τελευταία ελπίδα να περισώσουν το σπίτι τους.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 14% των στεγαστικών δεν εξυπηρετείται όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 10%. Αυτό σημαίνει ότι από τα συνολικά 78,104 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, που έχουν χορηγηθεί, τα 11 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στόχος της Τρόικα είναι η περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων (οι τιμές έχουν υποχωρήσει ήδη κατά 25%-30% κατά μέσο όρο), έστω κι αν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτηση για απόκτηση κατοικιών, καταστημάτων και άλλων ακινήτων λόγω της ύφεσης και της αβεβαιότητας. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
TO ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
TO ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ