2013-12-21 21:00:05
Φωτογραφία για Ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού σχεδίασης Two of a Kind των Royal College of Art και Fiat
Η 11η Δεκεμβρίου στο Royal College of Art του Λονδίνου, το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που πήρε μέρος στη δεύτερη φάση του "Fiat Likes U", ήταν η τελευταία μέρα του "Fiat Two of a Kind", της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την οποία 51 φοιτητές του φημισμένου ιδρύματος διαγωνίστηκαν για την πρόβλεψη των πιθανών σχεδιαστικών εξελίξεων των Fiat 500 και Fiat Panda μέχρι το 2020. Το πρόγραμμα απαιτούσε από τους επίδοξους σχεδιαστές, που προέρχονταν απ' όλο τον κόσμο και ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες διαφόρων ειδικοτήτων, να αναπτύξουν νέες λύσεις για το εσωτερικό και εξωτερικό των Fiat 500 και Panda οι οποίες θα περιέχουν άμεσα εφαρμόσιμες ιδέες με χαρακτηριστικά καινοτομίας, διαδραστικότητας, ψηφιακού interface, εξοικονόμησης πόρων και διεθνούς απήχησης. Κάθε πρόταση έπρεπε να λαμβάνει υπ' όψη τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων αγορών, αλλά και να σέβεται τα σταθερά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της Fiat.


Συνολικά υπήρξαν 10 φοιτητές που κέρδισαν μία διαμονή με έξοδα της εταιρείας στο Τορίνο, όπου θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Centro Stile Fiat-Chrysler και να παρακολουθήσουν για 4 μέρες τη δημιουργία των μοντέλων από πηλό. Αυτά μετά θα εκτεθούν στο Royal College of Art για την τελετή αποφοίτησης τον Ιούνιο του 2014. Οι 10 νικητές θα συμμετάσχουν επίσης σε πρακτική εκπαίδευση με υποτροφία στο Τορίνο από τον Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, κάτι που θα τους επιτρέψει να εξοικειωθούν και με την ιταλική κουλτούρα και τις αξίες του γκρουπ Fiat-Chrysler.

Το εμπνευσμένο από την καφετιέρα εσωτερικό του Fiat 500 "Spresso" έδωσε από ένα βραβείο στον Alexander Ibbett (Εσωτερική Σχεδίαση) και τη Liza Ricciardi (Υλικά), ενώ το φουτουριστικό εξωτερικό του Fiat 500 "Cheerfully Irresponsible" από τον Pierre Andlauer τράβηξε επίσης την προσοχή των κριτών. Η καινοτόμος πρόταση ευέλικτης διαμόρφωσης εσωτερικού του Panda "Hug" έφερε ένα βραβείο στον Francesco Binaggia, ενώ το εξωτερικό του Panda Roomy, εμπνευσμένο ως επέκταση του χώρου των επιβατών εξασφάλισε ένα βραβείο στον Ji Won Yun. Σε ό,τι αφορά τη διαδραστικότητα των οχημάτων, το "500 Experience" του Adam Peacock με τον εικονικό πίνακα οργάνων και το "Panda Vivo" του Xinglin Sun με την οθόνη αφής και τη σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα επιλέχθηκαν ως νικητές. Η Gemma Waggett βραβεύθηκε για την καινοτόμο χρήση υλικών στο "Panda Flex", ενώ η Amy Lee, που δούλεψε στο σχέδιο του "Anima Panda", κέρδισε βραβείο για την ιδέα της για το Panda του 2020. Ένα ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον Hoe Young Hwang σε αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς του στη σχεδιαστική πρότασή του για το Fiat 500+, η οποία περιλάμβανε και ένα μοντέλο από πηλό. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο επικεφαλής του Global Design της Fiat-Chrysler, Lorenzo Ramaciotti, ο Andreas Wuppinger (EMEA Design Fiat), Senior Designers και καθηγητές του Royal College of Art.

Γι' αυτούς που ενδιαφέρονται να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση αυτοκινήτων, το "Fiat Two of a Kind" ήταν επίσης μία σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία. Γιατί έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρευρεθούν σε μια σειρά σημαντικών διαλέξεων από κορυφαίους ειδικούς της σχεδίασης αυτοκινήτων στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπως ο Lorenzo Ramaciotti, ο Roberto Giolito (επικεφαλής του κέντρου σχεδίασης EMEA), ο Marco Tencone (επικεφαλής του ντιζάιν για Maserati, Lancia και Alfa Romeo), οι Peter Jansen και Andrea Mainini από το User Experience and Design Lab και η Rossella Guasco (υπεύθυνη Χρωμάτων και Υλικών).

Τέλος, οι φοιτητές του Royal College of Art είχαν την ευκαιρία να έρθουν σ' επαφή με το μεγαλύτερο μέρος της γκάμας της Fiat, μέσω του καινοτόμου προγράμματος "Fiat Likes U" που η Fiat ανάπτυξε σε συνεργασία με έναν αριθμό πανεπιστημίων. Διαπιστώνοντας έτσι τα οφέλη της κοινής χρήσης αυτοκινήτου, με Fiat Panda και 500, στο πλαίσιο της ιδέας της βιώσιμης μετακίνησης. Το πρόγραμμα είχε τέτοια επιτυχία στους φοιτητές του Royal College of Art, που η Fiat Group Automobile UK αποφάσισε να το συνεχίσει και το νέο χρόνο, ώστε να δώσει σε περισσότερους φοιτητές την ευκαιρία να απολαύσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία.
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ