2013-12-21 21:50:23
Φωτογραφία για Αμβρόσιος: Υπέβαλλα παραίτηση αλλά με ανοιχτή ημερομηνία
Την αλήθεια σχετικά με την εδώ και καιρό φημολογούμενη παραίτησή του από το αξίωμα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, αποκάλυψε χτες σε τοπικά ΜΜΕ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου "1978-2013: 35 χρόνια θυσιαστικής πορείας" που ουσιαστικά αποτελεί μια μικρή αυτοβιογραφία του. "Ναι, έχω υποβάλει παραίτηση προς την Ιερά Σύνοδο αλλά με ανοιχτή ημερομηνία" τόνισε ο κ. Αμβρόσιος, εξηγώντας την κίνησή του αυτή που αν μη τι άλλο, θεωρείται πρωτοποριακή.

"Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Σεβασμιωτάτων αδελφών, που είτε για λόγους υγείας είτε λόγω του προχωρημένου της ηλικίας, παραμένουν στον Θρόνο τους. Εμείς πιστεύουμε πως εάν ένας Μητροπολίτης δεν προλάβει να παραιτηθεί οικειοθελώς και να εξέλθει εγκαίρως από την ενεργό διοικητική ευθύνη, όσο τα αντανακλαδικά του λειτουργούν κανονικά, είναι αδύνατον να το σκεφθεί όταν δεν θα μπορεί και θα έχει ανάγκη προστασίας και αρωγής" σημείωσε ο Μητροπολίτης, σχολιάζοντας παράλληλα πως και η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να ψηφίσει ανάλογη διάταξη, ώστε ο παραιτηθείς να τίθεται υπό την προστασία της Μητροπόλεως εκ της οποίας παραιτήθηκε
. Έτσι λοιπόν, σκεπτόμενος αρκετά επί του θέματος, αποφάσισε να θέσει υπ'όψιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την παραίτησή του με ανοιχτή ημερομηνία, εξουσιοδοτώντας την να την ενεργοποιήσει όποτε σχηματίσει τη γνώμη πως ο κ. Αμβρόσιος δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Ο Σεβασμιώτατος, όμως, έχει θέσει και μια μοναδική προϋπόθεση: τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. "Για ευνόητους λόγους, θέτω αυτή την ασφαλιστική δικλείδα" τόνισε με νόημα ο Σεβασμιώτατος.

Σε ερώτηση του filodimos.gr αν προβλέπεται αυτή η διαδικασία, ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την κίνησή του ως "άνοιγμα νέου δρόμου", συμπληρώνοντας πως στην Καθολική Εκκλησία ήδη εφαρμόζεται η "ανοιχτή" παραίτηση.

Κατά τα άλλα, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο ταξίδι-αστραπή στη Νέα Υόρκη, για την προώθηση του ΜΚΟ "ORAMA" που απευθύνεται στους ομογενείς που επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ενίσχυση των δύο ιδρυμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, του "Αγίου Χαραλάμπους" στο Αίγιο και του "Καλλιμανοπούλειου" στα Καλάβρυτα και μέσω των ΜΜΕ απέστειλε τις ευχές του για καλές και ευτυχισμένες γιορτές στο ποίμνιό του και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: filodimos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑ... ΑΚΟΥΣΕ Ο ΤΖΟΡΒΑΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΑ... ΑΚΟΥΣΕ Ο ΤΖΟΡΒΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ