2013-12-22 16:46:04
Φωτογραφία για Πρωτοφανής «έφοδος» στους λογαριασμούς για τις επιδοτήσεις - Ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος στην Ηλεία
Ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος στην Ηλεία από την «έφοδο» που κυριολεκτικά έγινε στις επιδοτήσεις που άρχισαν να μπαίνουν από την Παρασκευή στους λογαριασμούς τους. Τα τηλέφωνα της εφημ.ΠΑΤΡΙΣ κυριολεκτικά έχουν σπάσει από δικαιούχους παραγωγούς που ζητούν να ενημερωθούν για το τι θα πρέπει να πράξουν ώστε να μην χάσουν τα χρήματα για τα οποία η Ευρωπαική επιτροπή με οδηγία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα έχει χαρακτηρίσει « ακατάσχετα» μόνο εκτός εάν υπάρχει έγγραφη εξουσιοδότηση από τον παραγωγό-οφειλέτη. Το µέτρο χρησιµοποιείται ευρέως, µε αποτέλεσµα να αποτελεί πραγματικά είδηση αν µπουν χρήµατα από επιδοτήσεις στους λογαριασµούς των δικαιούχων αγροτών και δεν γίνει νωρίτερα συµψηφισµός. Σε πολλές περιπτώσεις, µάλιστα, δεν έχει παρέλθει καν η ηµεροµηνία λήξης πληρωµής της οφειλής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη ο οποίος δικαιούνταν επιδότηση για την παραγωγή πορτοκαλιών ύψους 170 ευρώ
. Τα χρήµατα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του. Έγινε συµψηφισµός µε την τελευταία δόση φορολογίας εισοδήµατος, η οποία είχε καταληκτική ηµεροµηνία πληρωµής την 31η Δεκεµβρίου 2013. Υπάρχουν ακόμα αναφορές που αγρότες από τον λογαριασμό τους αφαιρέθηκαν χρήματα υπέρ ΕΛΓΑ χωρίς να μπει η επιδότηση. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Βασίλη Ντοά από την Κουτσοχέρα: « Δεν έχω πάρει χρήματα από το ΟΣΔΕ και διαπίστωσα ότι μου έχουν αφαιρέσει από τον λογαριασμό μου 150 ευρώ υπέρ ΕΛΓΑ. Τι πράγματα είναι αυτά , ακόμα μας κοροιδεύουν με το υπουργείο να λέει άλλα και το υπουργείο να δεσμεύει λογαριασμούς όπως διαβάζουμε στην εφημερίδας σας. Το ίδιο με εμένα συμβαίνει και με άλλους αγρότες…»

Η διάταξη

Σχετική διάταξη προβλέπεται µε τον νόµο 3943 του 2011 στην οποία ορίζεται ότι «βέβαιη και εκκαθαρισµένη χρηµατική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δηµοσίου, η οποία αποδεικνύεται µε τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δηµόσιο έγγραφο, συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη αυτού προς το Δηµόσιο». Δεν συµψηφίζονται σε καµία περίπτωση απαιτήσεις κατά του Δηµοσίου µε οφειλές που είναι βεβαιωµένες στις ΔΟΥ υπέρ τρίτων (π.χ. υπέρ ΝΑΤ, Νοµικών Προσώπων Δηµοσίου Δικαίου κ.λπ.).

Γιώργος Κ.Ροζής-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ