2013-12-24 22:26:05
Φωτογραφία για Αντιδράσεις στη Λευκωσία από τη στάση της Τουρκίας
Αντιδράσεις προκαλεί στη Λευκωσία, η στάση της Τουρκίας η οποία με επιστολή της στην Κομισιόν, την οποία απεκάλυψε ο «Φ», την ενημερώνει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών με την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημείωσε πως η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ σ’ ότι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, συνιστά αφόρητη πρόκληση όχι μόνο προς την Κύπρο αλλά κυρίως προς την ΕΕ και προς τα Ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα. Ανέφερε επίσης πως αποτελεί καθήκον της ΕΕ και της Επιτροπής να υποχρεώσει την Τουρκία να εφαρμόσει αυτή την συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα ο κ. Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα η κλείσιμο οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου την Τουρκίας.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης απέδωσε «στη γνωστή και πολύ φυσιολογική στάση της σκληρής και αδιάλλακτης επεκτατικής Τουρκίας», την επιστολή της Κυβέρνησης Ερντογάν προς την Κομισιόν, διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παγώσει όλα τα εναπομείναντα ανοικτά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Ο γγ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως πρόκειται για εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και απορούμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει αυτή τη μεταχείριση σε κράτος μέλος της αφού η οποιαδήποτε συμφωνία υπογράφετε από χώρα μη ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής με όλα τα κράτη μέλη της», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε σε «ψευδαισθήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την προσπάθεια για συμφωνία επί μιας Κοινής Διακήρυξης για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξαίρεση της μονομερώς από πλευράς της Τουρκίας από την εφαρμογή αυτή της συμφωνίας έχει να κάνει και με τη μορφή λύσης που επιδιώκει για το Κυπριακό η Τουρκία» εξήγησε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στοχεύει στο «να έχουμε μια λύση του Κυπριακού που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα δημιουργεί ένα νέο μόρφωμα», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ