2013-12-26 12:13:39
Φωτογραφία για ΑΠΘ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ
Για τις σοβαρές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία των ανθρώπων, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, προειδοποιούν δύο καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τονίζοντας την ανάγκη για άμεσα και δραστικά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Δ. Παντή, και τον καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, Αλέξη Μπένο, η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας.

Όπως υπογραμμίζουν, η αιθαλομίχλη επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Επικαλούμενοι τη διεθνή εμπειρία, με χαρακτηριστικό και συμβολικό παράδειγμα την αντίστοιχη κρίση του Λονδίνου το 1952, σημειώνουν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις, οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.


Οι άμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συνεχίζουν οι καθηγητές, είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (ήδη καθημερινά αναφέρονται θάνατοι από ασφυξία και εμπρησμό οι οποίοι καθορίζονται από την αδυναμία θέρμανσης).

Σύμφωνα με τους καθηγητές, εκτός από τις άμεσες και ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες και προκαλούν συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υπάρχουν και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση στην αέρια ρύπανση. «Την ίδια την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα, προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα», εξηγούν.

Στο σημείο αυτό τονίζουν στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Με την έννοια αυτή, όπως επισημαίνουν, «η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Με βάση τα παραπάνω, οι δύο καθηγητές θεωρούν επιτακτική τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου αειφορικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τόσο των επιτακτικών αναγκών οικιακής θέρμανσης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος στις πόλεις.

Παρ' όλα αυτά, ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, Περιβάλλοντος, κ. Γ. Μανιάτης, και Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως δεν θα προχωρήσει η μείωση της τιμής γιατί «θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο και θα επιδοτούσαμε τους πάντες. Εμείς θέλουμε να διατεθεί επίδομα θέρμανσης στους φτωχότερους».

Σε ακόμα πιο έντονο ύφος ήταν η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη. «Τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, δεν χωρούν αμφισβήτηση» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι «όσοι εξακολουθούν να πιέζουν (σ.σ. για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης) άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων. Πέντε εκατομμύρια δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και παρέχεται δωρεάν ρεύμα για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο».

Κατόπιν αυτών, λογικό είναι να βρίσκονται στα «κάγκελα» οι βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και τα στελέχη του κόμματος για τον Γ. Στουρνάρα όχι τόσο για την απόφαση του να μην μειώσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά κυρίως για τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη Tύπου.

Εκείνο που εξόργισε τους «γαλάζιους» ήταν η φράση ότι η μείωση της τιμής θα ωφελούσε εκείνους που θέλουν να θερμάνουν τις πισίνες τους. «Η μείωση τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επίσης σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς για παράδειγμα που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι μικρότερη λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας!

Τα όσα είπε ο Γ. Στουρνάρας ήταν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους 41 βουλευτές της Ν.Δ. που είχαν καταθέσει ερώτηση και ζητούσαν την μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. «Καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της Ε.Ε.» σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ερώτηση τους οι βουλευτές της ΝΔ.

Στο «γαλάζιο» στόχαστρο και ο Άδωνις

Η συνεχιζόμενη στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη στον Γ. Στουρνάρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. αλλά και στην βάση του κόμματος. Μάλιστα δεν ήταν λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που τις προηγούμενες μέρες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την στάση του υπουργού Υγείας απέναντι στο θέμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 3/1.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ