2013-12-26 12:58:50
Φωτογραφία για Ραγδαίες εξελίξεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία: Δέκα υπουργούς ξήλωσε ο Ερντογάν
Σαρωτικές αλλαγές σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Τετάρτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ
. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν

Όσο ο Τούρκος πρωθυπουργός έπαιρνε τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της κυβέρνησης του, στην ασιατική πλευρά της Τουρκίας και συγκεκριμένα στο Καντίκιοϊ μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ήταν σε εξέλιξη .

Με συνθήματα όπως «η διαφθορά είναι παντού» και «η αντίσταση είναι παντού» οι διαδηλωτές από οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση εξέφραζαν την οργή και την αγανάκτηση τους για όλα όσα συμβαίνουν στην γείτονα χώρα.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης , αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας,όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη

«Ο πρωθυπουργός τα γνώριζε όλα»

Νωρίτερα, όπως αναλυτικά γράψαμε χθες στο star.gr,την παραίτηση και του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε ο παραιτηθείς Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, καίγοντας μάλιστα με τις αποκαλύψεις του τον τούρκο πρωθυπουργό!

«Δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» τόνισε ο Μπαϊρακτάρ, ανακοινώνοντας την παραίτηση του από υπουργός και βουλευτής.

Υπενθυμίζουμε πως ο Μπαϊρακτάρ είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.

Πηγή: star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ