2012-04-15 15:47:03
Φωτογραφία για Συλικιώτης: «Μπαίνουμε στα βαθιά για το φυσικό αέριο»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Avigdor Liberman, έρχεται στην Κύπρο τη Δευτέρα του Πάσχα για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση –είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου που υπάρχει σε κοινούς ταμιευτήρες- και την Τρίτη, θα βρίσκεται στην Κύπρο ομάδα τεχνοκρατών της Noble που θα έρθει από το Χιούστον (από την έδρα της εταιρείας), έχοντας στις βαλίτσες της όλους τους σχεδιασμούς για την εξόρυξη και τις υποδομές για το φυσικό αέριο, όπως και την πρότασή της για το πώς θα φέρει, στο Βασιλικό, φυσικό αέριο από το τεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ. Ο νέος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην «Αλήθεια», ανέφερε επίσης ότι μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, έχουν ήδη επικυρώσει τη συμφωνία για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε μέχρι το 2015 να μπορεί η Κύπρος να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο.


Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, το ζητούμενο του δομημένου διαλόγου που γίνεται μεταξύ της Ομάδας Επαφής και της Noble, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι εφικτό η εταιρεία να φέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο το αργότερο μέχρι το 2016. «Πρώτα πρώτα, ζητούμε να παρουσιάσει η εταιρεία ένα σχέδιο ανάπτυξης και να τεκμηριώσει τους σχεδιασμούς της για την εξόρυξη του φυσικού αερίου και μετά για τις υποδομές, για να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο. Η Ομάδα Επαφής -που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των τεσσάρων υπουργείων (Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου, Φυσικών Πόρων), την ΡΑΕΚ και τους εμπειρογνώμονες- θα συνεχίσουν τις συζητήσεις 17 Απριλίου, όταν θα είναι στην Κύπρο η Noble μαζί με τους τεχνοκράτες της που θα έρθουν από το Χιούστον του Τέξας που είναι η έδρα της εταιρείας, για να παρουσιάσουν όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Θα ακολουθήσουν, βεβαίως, και άλλες συναντήσεις. Η προσπάθεια μας είναι, όπως σε ένα - δυο μήνες να μπορούμε να έχουμε ενώπιον μας εισηγήσεις ώστε να πάρουμε αποφάσεις», σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου.

Ερ. Παραμένει στόχος μας, το αργότερο μέχρι το 2015 να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο για τις ανάγκες της ΑΗΚ, είτε με τη Noble είτε με άλλη ενδιάμεση λύση;

Απ. Ναι και έχουμε υπογράψει και σχετική δέσμευση. Από τους νέους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, επικυρώθηκε η σχετική δέσμευση που αναλάβαμε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επισημοποιήσαμε τη συμφωνία του τέως υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δέσμευση ότι μέχρι το 2015 θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο.

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΕ ΦΑΣΕΙΣ

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης, όπως το κράτος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. «Επιδιώκουμε να έχουμε μια πολυμερή συνεργασία και αυτό σημαίνει συνεργασία και με εταιρείες, ενδεχομένως και με κράτη. Και βεβαίως όποιοι θα έχουν συμβόλαιο μαζί μας, όποιοι θα είναι συνέταιροι με το κυπριακό κράτος σε θαλάσσια τεμάχια που θα ανευρεθεί φυσικό αέριο σε εκμεταλλεύσιμη ποσότητα, θα έχουν και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου» διευκρίνισε ο Νεοκλής Συλικιώτης, εξηγώντας ότι το τερματικό μπορεί να γίνει και σε φάσεις. Όπως είπε, η Noble σήμερα, με τα κοιτάσματα που έχει στην περιοχή, μπορεί να τροφοδοτεί μία μονάδα, η οποία θα παράγει/αποθηκεύει πέντε (5) εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου το χρόνο. Στο Βασιλικό, πρόσθεσε ο υπουργός, χωρεί να κατασκευαστούν τρεις, ακόμα και τέσσερεις μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου.

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Σε ότι αφορά το θέμα της «συνεκμετάλλευσης» κοιτασμάτων φυσικού αερίου από Κύπρο και Ισραήλ, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται διάλογος, ο οποίος είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να υπάρξει συμφωνία συνεκμετάλλευσης». Δηλαδή, εξήγησε, εκεί όπου υπάρχουν ταμιευτήρες φυσικού αερίου μέσα σε τεμάχια που εφάπτονται του σημείου που οριοθετείται η ΑΟΖ των Κύπρου – Ισραήλ, προσπαθούμε να υπάρξει συμφωνία συνεκμετάλλευσης. «Η συνεκμετάλλευση δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η εκμετάλλευση, είναι θεμιτός και επιδιωκόμενος στόχος», συμπλήρωσε.

ΤΡΙΤΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ Η ΚΥΠΡΟΣ

Στόχος και προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, η χώρα μας να γίνει περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «μπορούμε να γίνουμε ο τρίτος διάδρομος για μεταφορά φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς τούτο να αποκλείει συμφωνίες με αγορές εκτός ΕΕ, εφόσον υπάρχει αυτό το περιθώριο και υπάρχουν και τα αποθέματα». Πρόσθεσε δε, πως για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης έχουν ενδιαφερθεί σχεδόν όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. «Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρασαν δεδομένα. Πολλές εμφανίστηκαν και στις επίσημες παρουσιάσεις που έγιναν στο Χιούστον του Τέξας, τη Ρώμη και το Λονδίνο. Πάρα πολλές αποτείνονται στο υπουργείο με ερωτήματα, τα οποία απαντώνται και τα σχετικά κείμενα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα μας», σημείωσε. Είπε, ακόμα, πως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο η διαδικασία ίδρυσης Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ενώ θα αρχίσει και η μελέτη για την Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.

2Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Ερωτηθείς πότε υπολογίζεται να ξεκινήσει η Noble, τη δεύτερη ερευνητική γεώτρησή της στο «12», ο κ. Συλικιώτης απάντησε ότι η εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι αρχές Ιουλίου να καταθέσει ολοκληρωμένο Σχέδιο για το πως προχωρά με την ερευνητική γεώτρηση. «Αυτό που έχω αναφέρει στην αρχή της συνέντευξης ότι θα συζητήσουμε στις 17 Απριλίου, αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου και όχι τη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο ''12'' της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ελπίζω ότι πριν το τέλος του χρόνου, να προχωρήσει η Noble και στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση», κατέληξε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ