2014-01-02 15:03:06
Φωτογραφία για Το τετράμηνο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων - Η προεδρία, η τρόικα, το πλεόνασμα και οι κάλπες
Με ένα τετράμηνο συνεχών εξελίξεων ξεκινά το νέο έτος, με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε εγρήγορση. Στις 15 Ιανουαρίου καταφθάνει εκ νέου η τρόικα για να... ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για 4,5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που πρέπει να παγιωθεί το πρωτογενές πελόνασμα. Αυτή η δάση θα κλείσει με τις διπλές κάλπες του Μαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει νωρίς και «αναίμακτα» τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, ώστε να ανασυντάξει δυνάμεις εν όψει κάλπης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση προσδοκά την αλληλεγγύη των δανειστών και την ανοχή της τρόικας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόϊκα είναι ο πλέον δυσχερής, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν δεκάδες ανοικτά θέματα που άπτονται τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και των μεταρρυθμίσεων.


Σημαντικό κομμάτι των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα εστιασθεί στο δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017. Ακόμη, εκτενής συζήτηση θα γίνει για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος η κάλυψη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Βάρος θα δοθεί και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, η απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση των τελών υπέρ τρίτων, αλλά και αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Εάν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έλθουν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά το επόμενο Eurogroup είναι στις 17 Φεβρουαρίου 2014. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαβουλεύσεις και θα έχει δρομολογηθεί το σχετικό νομοθετικό έργο από την Κυβέρνηση.

Στόχος είναι η Ελλάδα να πετύχει να αποσπάσει τη συγκατάβαση των δανειστών για καταβολή δόσεων ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2014.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ευχήθηκε το 2014 «να είναι η χρονιά που η ελπίδα θα πάρει σάρκα και οστά», που «τα αποτελέσματα των θυσιών του ελληνικού λαού θα επιστρέψουν στον πολίτη», που «θα αντιμετωπιστεί η ανεργία».

Τόνισε ότι το 2014 θα είναι «μια χρονιά που θα κάνει τη διαφορά». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «το 2014 θα βγει η Ελλάδα στις αγορές κι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ και η ανεργία θα πάρει την κάτω βόλτα».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι την περασμένη χρονιά «πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος και η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποκρούσει τους εχθρούς της». Ζήτησε συνολική καταδίκη της βίας και «να μην τροφοδοτήσουμε με πάθη την ελληνική κοινωνία, να κρατήσουμε το διάλογο στο πλαίσιο που πρέπει».

Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση με «όπλο» τα θετικά στοιχεία από τους οικονομικούς δείκτες και την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, ευελπιστεί ότι οι πιέσεις από τους δανειστές θα είναι λιγότερες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, να πάρει πολιτικές ανάσες και να δώσει από καλύτερη θέση τις μάχες για τις ευρωεκλογές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η έναρξη της προσπάθειας αυτής συμπίπτει με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 15 του μηνός. Το βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων θα είναι το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, το οποίο η τρόικα τοποθετεί στα 1,5 έως 2 δισ. ευρώ. Εάν η τρόικα επιμείνει, οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, δεδομένου ότι η φράση «νέα μέτρα» φέρνει ανατριχίλα.

Tο Φεβρουάριο είναι ο κρίσιμος μήνας πολιτικών αποφάσεων του Αντώνη Σαμαρά, καθώς θα πρέπει να επιλέξει εάν θα «αιφνιδιάσει», μετατρέποντας τις διπλές εκλογές του Μαΐου σε τριπλές, δηλαδή και βουλευτικές.

Τον Απρίλιο αναμένεται να επισημοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο έχει επενδύσει και πολιτικά ο πρωθυπουργός. Εφόσον, όλα κυλήσουν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, από το Μάιο θα έχει τη δυνατότητα αποκατάστασης ορισμένων αδικιών που έχουν προκληθεί λόγω της κρίσης, με πρώτες ομάδες που θα επωφεληθούν να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι.

Εφόσον τα σχέδια ευοδωθούν, η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει από θέση ισχύος την εκλογική μάχη. Επιπρόσθετα, με το βλέμμα στις κάλπες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη αρχίσει την επιχείρηση αποδόμησης του διλήμματος μνημόνιο - αντιμνημόνιο, διαμηνύοντας ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο εντός του έτους και πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ