2012-04-16 12:30:07
Φωτογραφία για Ξαναχτίζοντας το όνομα της Ελλάδας
Η νέα εταιρεία μάρκετινγκ καλείται να μεγιστοποιήσει τη δυναμική μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Μπορούν 6 εκατ. ευρώ να αξίζουν όσο 100; Αυτό είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νέα κοινή εταιρεία μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού επιχειρώντας να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. «Ουσιαστικά καλούμαστε να κάνουμε το αντίθετο απ' ό,τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια που διαθέτονταν τόσα κονδύλια για την προβολή. Τώρα, με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε estimated advertising value 100 εκατ. ευρώ» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης.

Η ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Marketing Greece ΑΕ που συστήνεται με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που ψηφίστηκε για τα ταξί έχει μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και σε αυτήν συμμετέχουν ο ΣΕΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα
. «Βασικός στόχος είναι να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του βασικού branding της χώρας και των περιοχών. Αυτό θέλει μήνες δουλειά» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, καθώς «στη σύμβαση που θα υπογραφεί με το Δημόσιο θα περιγραφεί ακριβώς η στρατηγική του branding». Στόχος είναι «να καταλήξουμε ως το φθινόπωρο» έτσι ώστε «να βγούμε με το brand manual την επόμενη χρονιά» προσθέτει, αφού για να κατατεθεί το μετοχικό κεφάλαιο και να ξεκινήσει η εταιρεία δίνεται περιθώριο εννέα μηνών.

Για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Marketing Greece ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, στα οποία το Δημόσιο θα συμβάλει με 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα 4 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Βασικό εργαλείο της εταιρείας θα είναι το κομμάτι των δημοσίων σχέσεων με την αναπαραγωγή θετικών εικόνων από «τα καλύτερα στοιχεία κάθε περιοχής». Οι θετικές εικόνες «πρέπει να είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο» τονίζει ο κ. Ανδρεάδης και να παραπέμπουν «στην ποιοτική Ελλάδα». Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν συνεργασίες με γραφεία δημοσίων σχέσεων σε πέντε βασικές αγορές του εξωτερικού - Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία -, ενώ στο μέλλον το δίκτυο θα επεκταθεί σε άλλες πέντε χώρες. «Από την επόμενη χρονιά θα μπει και ένας marketeer σε κάθε χώρα για να "χτίσει" μια στρατηγική μάρκετινγκ για κάθε χώρα» επισημαίνει.

«Στην ουσία η εταιρεία έρχεται να καλύψει ένα κομμάτι που δεν υπήρχε πριν» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εξηγώντας ότι «ο ΕΟΤ θα εξακολουθήσει να κάνει τις εκθέσεις στο εξωτερικό και τη διαφήμιση για την καμπάνια αναγνωρισιμότητας της Ελλάδας». Από την άλλη, σημαντικό είναι η νέα εταιρεία «να πείσει και να αγκαλιαστεί από όλους». Η εταιρεία «θα πετύχει αν αγκαλιαστεί από όλον τον τουριστικό κόσμο και δέσει με τον ΕΟΤ για να χτίσει πάνω σε ό,τι καλό υπάρχει» τονίζει. «Το brand είναι η συνειδητοποίηση όλων του τι παράγουν. Ολοι πρέπει να συμφωνούν στο όραμα και στην ποιότητα» εξηγεί.

Την ίδια ώρα σημειώνει την ανάγκη η Ελλάδα - αλλά και οι περιφέρειες - «να καταλήξει σε ένα εταιρικό σήμα το οποίο να κρατήσει για τα επόμενα 10-20 χρόνια». Αυτό θα αποτελέσει και μέρος της συμφωνίας με το Δημόσιο, λέει, σημειώνοντας ότι «πρέπει και το κράτος να συμφωνήσει». Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία μάρκετινγκ μπορεί να διενεργήσει παγκόσμιο διαγωνισμό χωρίς κόστος. Αυτό δεν σημαίνει πως «θα πετάξουμε ό,τι υπήρξε στο παρελθόν» λέει ο κ. Ανδρεάδης, αναφέροντας ότι το σλόγκαν του ΕΟΤ «Chosen by the Gods» του 1991 λέγεται ότι είναι από τα καλύτερα που πέρασαν. Το σήμα θα πρέπει να έχει συνάφεια και με τα επί μέρους σήματα των περιοχών, τονίζει ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι «επιτυχή παραδείγματα μπορούν να ενταχθούν».

Η διαμόρφωση του branding θα καθορίσει στη συνέχεια και το website για τον ελληνικό τουρισμό, που αρχικά θα είναι διαθέσιμο σε πέντε γλώσσες και σε επόμενη φάση σε άλλες πέντε. Προς το παρόν εκκρεμεί αν αυτό θα συνεχίσει να είναι το visitgreece.gr, μια και δεν είναι διαθέσιμη η διεύθυνση visitgreece.com. Γι' αυτό εξετάζεται η διεύθυνση ingreece.gr και ingreece.com που είναι διαθέσιμα. «Θα πρέπει να "χτιστεί" το περιεχόμενο του website, κάτι το οποίο επίσης απαιτεί δουλειά» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι οι απευθείας κρατήσεις. «Η επισκεψιμότητα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό» λέει και τονίζει ότι «πρέπει να υπάρχει και το εργαλείο κράτησης».

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες

Η αρνητική δημοσιότητα που έχει υποστεί η Ελλάδα και η «ένδεια» του κράτους για να την αντιμετωπίσει έγιναν αφορμή να «ξεπηδήσουν» εφέτος αρκετές ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Είναι ένα «ιδιαίτερα θετικό σημάδι. Δείχνει την αγωνία που έχουν άνθρωποι για την Ελλάδα» σχολιάζει ο κ. Ανδρεάδης. Ο ΣΕΤΕ έχει ήδη συνεργαστεί με δύο από αυτές στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με το «Give Greece a chance» στο οποίο συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις με σειρά καταχωρίσεων σε ξένα έντυπα στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, με κόστος 2 εκατ. ευρώ και την Ομοσπονδιακή Ενωση Τουρισμού της Γερμανίας. Οπως επισημαίνει όμως οι πρωτοβουλίες «είναι καλές αλλά αποσπασματικές» και έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, ενώ ορισμένες είναι «λίγο ερασιτεχνικές». Για τον λόγο αυτόν «είναι πολύ σημαντικό να συσπειρωθούν οι δυνάμεις κάτω από μια συγκεκριμένη λογική» υπογραμμίζει.

Με σύνθημα «Crazy for Greece»

Παγκόσμια καμπάνια της Folli Follie για το καλοκαίρι, με φόντο τις Σπέτσες

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια καμπάνια που θα συμβάλει στην προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αλλωστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η ιδιωτική και η επιχειρηματική πρωτοβουλία κρίνονται περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Αυτή ήταν η σκέψη των ιδρυτών της εταιρείας Folli Follie Δημήτρη και Καίτης Κουτσολιούτσου για να προβάλουν το «καλό πρόσωπο» της Ελλάδας. Το «Crazy for Greece» («Τρελοί για την Ελλάδα») είναι η παγκόσμια καμπάνια της Folli Follie για το καλοκαίρι, που ταυτίζεται με ένα μήνυμα για τη χώρα, με φόντο την ελληνική σημαία και το νησί των Σπετσών. Η διεθνών προδιαγραφών παραγωγή στοχεύει όχι μόνο στην προβολή της χώρας αλλά και στην προσέλκυση τουριστών, με έμφαση στην Ασία και όχι μόνο. «Ως μια εταιρεία που πάντα τιμούσε τις ρίζες της προβάλλοντας την ελληνικότητά της σε κάθε βήμα ανάπτυξής της, αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη καμπάνια ως μια δέσμευση» δηλώνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Folli Follie κ. Τζ. Κουτσολιούτσος, αναφερόμενος σε μια «δέσμευση για προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος όπου είναι εφικτό» και «θετικής προβολής της χώρας μας».

Στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της τουριστικής κίνησης από την Ασία κινείται και η στρατηγική συνεργασία του ομίλου Folli Follie με τη Fosun International, μέτοχο στα τουριστικά συγκροτήματα Club Med. «Στον όμιλο Folli Follie αναζητούμε συνεχώς τρόπους αξιοποίησης των συνεργιών εντός και εκτός του ομίλου προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή προβολή αυτής της διεθνούς καμπάνιας, αποσκοπώντας στην προσέλκυση τουρισμού, κυρίως από την περιοχή της ευρύτερης Κίνας και από Ασία. Υπάρχουν σχέδια τα οποία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο υλοποίησης και θα ανακοινωθούν παγκοσμίως σύντομα» αναφέρει ο κ. Κουτσολιούτσος.

Η διεθνής καμπάνια θα παρουσιαστεί μέσω του δικτύου της εταιρείας σε πάνω από 480 σημεία πώλησης σε 24 χώρες, σε έντυπα, στο Internet, σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε billboards σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Θερμή υπήρξε η υποδοχή της σε Κίνα, Ισπανία, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Κορέα μετά την ολοκλήρωση των δημοσιογραφικών παρουσιάσεων.

Αφίσα στη Νέα Υόρκη

* Η ανάρτηση ηλεκτρονικής γιγαντοαφίσας στην Times Square της Νέας Υόρκης με εικόνες από την Ελλάδα για 30 ημέρες ήταν ο στόχος της «Up Greek Tourism», μιας ακόμη ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού. Εμπνευστές της καμπάνιας που ξεπέρασε τον στόχο συγκεντρώνοντας 20.352 δολάρια είναι οι κκ. Ο. Παλαντζιάν, Γ. Κλειβοκιώτης και Σ. Χαϊκάλης. «Το µήνυµά µας είναι προς εµάς τους ίδιους, τους Ελληνες. Να µη µένουµε εγκλωβισµένοι περιµένοντας κάποιοι άλλοι να κάνουν πράγµατα για εµάς, γιατί και σπουδαίες ιδέες έχουµε και µπορούµε να τις υλοποιήσουµε» λέει ο κ. Παλαντζιάν. Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ