2014-01-08 20:05:06
Φωτογραφία για ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΠΑΡΟΖΟ: ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ (VIDEO)
Σε δύο ερωτήσεις απάντησαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο μετά τις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της ελληνικής προεδρίας. Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την προεδρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2016.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις εκλογές οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν την Ευρώπη ή αν θέλουν να μην υπάρχει η Ευρώπη. «Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του επέλεξε να μην έρθει στη σημερινή τελετή και αυτές οι ιδέες είναι αντι-ευρωπαϊκές και αντι-δυτικές, θα μπορούσα να πω» σημείωσε. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κατανοεί όσους ψηφίζουν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στη δύσκολη συγκυρία. «Ελπίζω όμως ότι οι ψηφοφόροι θα σκεφτούν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους και η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη» κατέληξε.


Στην ίδια ερώτηση προς τον κ. Μπαρόζο για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην Ε.Ε. εν όψει των ευρωεκλογών, ο Πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι οι εκλογές είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ίδια την Ευρώπη. «Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για έναν τίμιο διάλογο με όλους για την Ευρώπη και το μέλλον της» είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις που θέλουν περισσότερη Ευρώπη θα επικρατήσουν στις κάλπες.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να επηρεάσει χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. «Για αυτό οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι χώρες δεν έχουν ακόμα βγει από την κρίση ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα να βγει από την κρίση».  

Στη δεύτερη ερώτηση για το τι απαντούν σε όσους επικρίνουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα (μια χρονιά πριν από το πρόγραμμα). «Για μια χώρα που τα τελευταία τρία χρόνια έχει χάσει το 25% το ΑΕΠ της με φόρους και πληθωρισμό, για το μέσο πολίτη είναι σαν να έχει χάσει το 40% του εισοδήματός του. Όταν αυτή η χώρα κατορθώνει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτός ο αριθμός δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν. Αν κάποιος δει τα spreads και τα επιτόκια των δανείων θα δει ότι υπάρχει πλέον μια άλλη πραγματικότητα. Αν δει κανείς το ράλι στο Χρηματιστήριο θα δει ότι η αγορά αποδέχεται ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη συμβολή της χώρας και στις προηγούμενες προεδρίες του Συμβουλίου: «Δεν μου αρέσουν οι προκαταλήψεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει όπως πέτυχε και στο παρελθόν».

Όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες, τόσο λόγω του κλίματος στην Ευρώπη, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων. «Υπάρχουν ευθύνες και στους εκτός Ελλάδας που αμφισβητούσαν την ελληνική προσπάθεια με προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια» συνέχισε. «Κάποιοι είναι μικρότεροι από άλλους στην ΕΕ, αλλά όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα» κατέληξε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ