2012-04-16 14:15:10
Φωτογραφία για ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Προς ναυάγιο τα σχέδια για έναν ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης
Το φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στους τρεις αμερικανικούς οίκους (Moody`s, Standard &Poor`s και Fitch), φαίνεται πως ναυαγεί, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ είναι περιορισμένο.

Οπως αναφέρει σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times, η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger που είχε αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου, δεν διακρίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης του αρχικού κεφαλαίου των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε θέσει ως στόχο.

Η Roland Berger ήλπιζε στη συμβολή γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, ωστόσο το ενδιαφέρον των τελευταίων είναι κατώτερο των προσδοκιών. Σύμφωνα με την FTD, πολλοί δυνητικοί επενδυτές αμφισβητούν την λειτουργικότητα του επενδυτικού μοντέλου. Μάλιστα ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ είχε πρόσφατα συγκρίνει το πρότζεκτ του ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης με το τέρας του Λοχ Νες, το οποίο «κάνει κάθε τόσο την εμφάνισή του, αλλά κανείς ποτέ δεν το είδε».


 

Απογοήτευση στο Βερολίνο

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου φέρεται να συναντά και την αντίθεση του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Σε επιστολή του προς τις Βρυξέλλες ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει φυσιολογικό το «ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης».

Το μοντέλο χρηματοδότησης της Roland Berger για τον ευρωπαϊκό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης διαφέρει από το αντίστοιχο των αμερικανικών οίκων. Αντί να χρηματοδοτείται ο οίκος από τους των εκδότες τίτλων, το βάρος αυτό το επωμίζονται οι επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό οι οίκοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να δίνουν υπερβολικά καλή βαθμολογία στα διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν αναθέσεις έργων.

Γερμανοί πολιτικοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη. «Άλλο ένα σημαντικό

σχέδιο για την ρύθμιση των αγορών και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης ναυαγεί»,

δήλωσε στην FTD ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Ο χριστιανοδημοκράτης ομόλογός του, Μίχαελ Μάιστερ, τάχθηκε υπέρ παρεμβάσεων για την ορθή λειτουργία των υφισταμένων οίκων αξιολόγησης.

Πηγή: Deutsche Welle InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ