2012-04-16 16:56:47
Φωτογραφία για Φάκελος… Euro 2012
Φάκελος… Euro 2012 16/4/2012 Οι εποχές που η Εθνική ήταν «κλειστό» κλαμπ και οι επιλογές του προπονητή περιορισμένες λόγω έλλειψης ταλέντου ανήκουν στο παρελθόν. Ο Φερνάντο Σάντος χρειάζεται να πονοκεφαλιάσει αρκετά για να καταλήξει στους παίκτες που θα φορέσουν τη γαλανόλευκη στο Euro 2012. Το www.sport-fm.gr διεισδύει στη σκέψη του Πορτογάλου προπονητή: Οι σίγουροι, όσοι έχουν κερδίσει πόντους, όσοι έχουν χάσει έδαφος, καθώς και η μάχη για τις τελευταίες θέσεις στο αεροπλάνο για την Πολωνία.

Των Σωτήρη Ταμπάκου και Σταύρου Καλογεράκη

Τερματοφύλακες

Ορέστης Καρνέζης (Παναθηναϊκός): Έχει γεμάτη σεζόν στον Παναθηναϊκό, αφού τον εμπιστεύεται ο Ζεσουάλδο Φερέιρα και από τον περασμένο Ιανουάριο υπερασπίζεται την «πράσινη» εστία. Ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε στο πρόσφατο φιλικό με το Βέλγιο στο Παγκρήτιο. Υπολογίζεται το γεγονός πως δεν έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα είναι στην αποστολή της Εθνικής.


Μιχάλης Σηφάκης (Άρης): Αν δεν είχε τον τραυματισμό του, τότε θα είχε «κλείσει» θέση στην αποστολή της «γαλανόλευκης». Πλέον έχει ξεπεράσει το πρόβλημα στο γόνατο, όμως στο ματς με τον Ολυμπιακό αποβλήθηκε και από εκείνο το παιχνίδι δεν έχει παίξει ξανά στον Άρη. Αυτή τη στιγμή δύσκολα θα κληθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αφού απομένουν δύο ματς μόνο στο πρωτάθλημα και οι «κίτρινοι» πιθανότατα δεν θα έχουν αγώνες στα πλέι οφ.

Διονύσης Χιώτης (ΑΠΟΕΛ): Τη φετινή σεζόν ήταν από τους πρωταγωνιστές του ΑΠΟΕΛ στην σπουδαία πορεία που πραγματοποίησε στο Champions League. Ο Σάντος τον γνωρίζει από την ΑΕΚ και παίζει σταθερά από την αρχή σεζόν σε σχέση με τους υπόλοιπους γκολκίπερ. Μπορεί να μην ήταν το μεγάλο ταλέντο, όμως δουλεύει πάρα πολύ στις προπονήσεις. Είχε κληθεί στους αγώνες με Κροατία και Γεωργία, όμως δεν είχε παίξει. Είναι πιθανό ο ομοσπονδιακός τεχνικός να τον «τσεκάρει» στα πλέι οφ του κυπριακού πρωταθλήματος.

Κώστας Χαλκιάς (ΠΑΟΚ): Αρχικά δεν φαινόταν να έχει πολλές πιθανότητες να κληθεί στην αποστολή, όμως παίζει στους τελευταίους αγώνες του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και είχε καλή εμφάνιση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τον ξέρει και τον εκτιμάει ο Σάντος, επίσης είναι σημαντικό το γεγονός πως είναι έμπειρος. Έχει το πλεονέκτημα ότι θα παίξει στα πλέι οφ και είναι πολύ πιθανό να είναι στην αποστολή.

Αλέξανδρος Τζόρβας (Παλέρμο): Η τελευταία συμμετοχή του 29χρονου τερματοφύλακα ήταν τον Νοέμβριο και από τότε έχει χάσει τη θέση του από τον Βιβιανί. Είχε αρκετές συμμετοχές στα προκριματικά, όμως ο Σάντος θέλει παίκτες που να έχουν αγωνιστικό ρυθμό και να είναι καθ’ όλα έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Στην παρούσα φάση θεωρείται δύσκολο να ταξιδέψει (αρχικά) στην Πολωνία.

Άμυνα

Στόπερ

Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός): Δεν τίθεται θέμα πως θα είναι στην αποστολή και σίγουρα έχει θέση βασικού στο κέντρο της άμυνας της Εθνικής. Είναι ιδιαίτερα φορμαρισμένος και συνεχώς γίνεται καλύτερος. Είχε σπουδαίες εμφανίσεις στο Champions League και αργότερα στο Europa League.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Βέρντερ Βρέμης): Στην πρώτη του χρονιά στη Βέρντερ Βρέμης είναι βασικός. Αρχικά έπαιζε ως δεξί μπακ και αργότερα ο Τόμας Σάαφ τον έβαλε στο κέντρο της άμυνας. Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στην αξία του και η Βέρντερ θέλει να τον αγοράσει από την Τζένοα. Είναι σίγουρος για την αποστολή και κατά πάσα πιθανότατα θα είναι ο παρτενέρ του Αβραάμ Παπαδόπουλου.

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Σάλκε): Υπολογίζεται για στόπερ, αλλά έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί και ως αμυντικό χαφ, μία θέση που την έμαθε καλά την περσινή σεζόν. Αν η Εθνική περάσει στην επόμενη φάση ή αντιμετωπίσει δύσκολο αντίπαλο, υπάρχει το ενδεχόμενο να παίξει ως αμυντικό χαφ εκείνος μπροστά από τους δύο προαναφερθέντες, ώστε να «θωρακιστούν» τα μετόπισθεν.

Στέλιος Μαλεζάς (ΠΑΟΚ): Αν τελικά ο Σάντος πάρει τέταρτο καθαρό στόπερ, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να πάρει αυτός το χρίσμα. Είναι ο πιο σταθερός αμυντικός του ΠΑΟΚ, τον ξέρει ο προπονητής, έχει κληθεί στην Εθνική και διατηρεί κάποιες ελπίδες να είναι στο Euro.

Δεξί μπακ

Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός): Βασικός τη φετινή σεζόν στον Ολυμπιακό, αν και δεν έκανε την καλύτερη της καριέρας του. Υπάρχει το ενδεχόμενο στη θέση αυτή να παίξει και ο Παπασταθόπουλος, κάτι που έγινε στο φιλικό με το Βέλγιο. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι θα είναι στην αποστολή και η βασική επιλογή για το δεξί άκρο της άμυνας.

Λουκάς Βύντρα (Παναθηναϊκός): Είναι αμφίβολος, επειδή έχει χάσει τη θέση του στον Παναθηναϊκό, όμως η εμπειρία του και το γεγονός πως μπορεί να παίξει και ως στόπερ θεωρείται θετικό για τον Σάντος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συμμετοχή του με το «τριφύλλι» στα πλέι οφ, διαφορετικά δεν θα κληθεί. Με τα υπάρχοντα δεδομένα περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μην κληθεί.

Γιάννης Σκόνδρας (Ατρόμητος): Λιγότερες πιθανότητες από τον μπακ του Παναθηναϊκού έχει ο αρχηγός του Ατρομήτου, αφού υπολογίζεται το γεγονός πως δεν έχει ευρωπαϊκή εμπειρία παρά την πολύ καλή του σεζόν με τους Περιστεριώτες στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Παρόλα αυτά, αποτελεί μία από τις επιλογές για το μέλλον.

Αριστερό μπακ

Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός): Έχει πάρει ήδη φανέλα βασικού στο… σπίτι του, αφού φέτος είναι από τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διαθέτει επιθετικά χαρακτηριστικά, εκτός από το γεγονός πως εκτελεί πολύ καλά τα ανασταλτικά του καθήκοντα, και έχει καλά στημένα. Παρότι δεν έπαιξε στους περισσότερους αγώνες της προκριματικής φάσης, από τότε που πήρε την ελληνική υπηκοότητα είναι αναντικατάστατος.

Νίκος Σπυρόπουλος (Παναθηναϊκός): Πλέον αποτελεί το μπακ-απ του Χολέμπας. Δεν διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όμως αγωνίζεται συνεχώς στον Παναθηναϊκό και ήταν έδινε το «παρών» στους περισσότερους αγώνες της προκριματικής φάσης του Euro 2012.

Γιώργος Τζαβέλλας (Μονακό): Λιγότερες πιθανότητες από τον Σπυρόπουλο για την αποστολή έχει ο Τζαβέλλας, ο οποίος έχει πάει στη Μονακό και αγωνίζεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Πρόσφατα είχε πάει στο Πριγκιπάτο ο Σάντος για να τον «τσεκάρει», όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα τον καλέσει.

Κώστας Γιαννούλης (Ατρόμητος): Είχε παίξει στο φιλικό με τη Ρουμανία στο Άλταχ και τον έχει παρακολουθήσει αρκετές φορές ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Ωστόσο, δύσκολα θα είναι στην αποστολή το καλοκαίρι, αλλά είναι στα υπ’ όψιν για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Μέσοι

Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός): Παρότι δεν έχει πολλές συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό τη φετινή σεζόν αποτελεί σταθερή αξία για την Εθνική. Ακόμα και στο διάστημα που ήταν στον πάγκο του «τριφυλλιού» ο αρχηγός της «γαλανόλευκης» ήταν από τους διακριθέντες στα κρίσιμα ματς της προκριματικής φάσης και από τους πιο σταθερούς σε απόδοση διεθνείς. Σίγουρα θα είναι στην ενδεκάδα.

Κώστας Κατσουράνης (Παναθηναϊκός): Ο δεύτερος που δείχνει να έχει πάρει φανέλα βασικού από τους παίκτες που είναι στο κέντρο της μεσαίας γραμμής. Έχει γεμάτη σεζόν στον Παναθηναϊκό και καλές εμφανίσεις στα προκριματικά του Euro 2012.

Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός): Έχει κληθεί παλιότερα στην Εθνική, όμως έχει παίξει σαν δεξί μπακ. Τη φετινή σεζόν ήταν από τις εκπλήξεις του ελληνικού πρωταθλήματος, αφού κέρδισε φανέλα βασικού στον Ολυμπιακό ως αμυντικό χαφ και το συγκεκριμένο γεγονός εκτιμάται ιδιαίτερα από τον Φερνάντο Σάντος. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και στο αρχικό σχήμα με βάση την πρόοδο του.

Αλέξανδρος Τζιόλης (Μονακό): Από τα βασικά στελέχη της Εθνικής τα τελευταία χρόνια, όμως τον πήγε πίσω ο τραυματισμός του και η πολύμηνη απουσία του από τους αγωνιστικούς χώρους. Έφυγε από τη Σανταντέρ για να βρει χρόνο συμμετοχής στη Μονακό, αλλά συνήθως είναι εκτός αποστολής, γεγονός που δυσκολεύει την κλήση του. Παρόλα αυτά, ο ομοσπονδιακός τεχνικός πιστεύει στις ικανότητες του 27χρονου μέσου και θα περιμένει μήπως πάρει ευκαιρίες από τη γαλλική ομάδα στα τελευταία ματς.

Γιώργος Φωτάκης (ΠΑΟΚ): Είναι ένας παίκτης που εκτιμά ιδιαίτερα ο Πορτογάλος, αφού τον ξέρει από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Είχε καθοριστική συμμετοχή στην πρόκριση της Εθνικής με το γκολ που πέτυχε στη Γεωργία. Είναι μία καλή λύση για τη μεσαία γραμμή. Είναι βέβαιο ότι θα ταξιδέψει.

Γρηγόρης Μάκος (ΑΕΚ): Το τελευταίο διάστημα δεν ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, έχει συνεχόμενη παρουσία στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ και το πιθανότερο είναι να αποτελέσει μία από τις λύσεις για τα χαφ.

Παντελής Καφές (ΑΕΚ): Δεν πραγματοποιεί καλή χρονιά. Οι συχνοί τραυματισμοί τον έχουν αφήσει πίσω και αυτή τη στιγμή έχει ελάχιστες πιθανότητες να βρεθεί στα γήπεδα της Πολωνίας.

Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν): Στο ντεμπούτο του στην Εθνική με το Βέλγιο έδειξε πολύ καλά στοιχεία, γεγονός που ικανοποίησε τον Πορτογάλο τεχνικό. Στην πρώτη του σεζόν στην Bundesliga έχει καλή παρουσία, όμως η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην ταξιδέψει για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ωστόσο, αποτελεί μία επένδυση για το μέλλον.

Ανδρέας Τάτος (Ατρόμητος): Τον έχει παρακολουθήσει ο Σάντος και αγωνίζεται σε μία θέση που η Εθνική δεν έχει πολλές επιλογές. Ο επιτελικός χαφ του Ατρομήτου έχει κάνει μία πολύ καλή σεζόν με τους Περιστεριώτες, όμως δεν θα βρίσκεται με την υπόλοιπη αποστολή στην Πολωνία

Ακραίοι επιθετικοί

Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ): Αγωνίζεται στα περισσότερα παιχνίδια της σκοτσέζικης ομάδας ως βασικός και ο Σάντος έχει πολλές απαιτήσεις από εκείνον, λόγω της τεχνικής του κατάρτισης και την ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός». Είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται στην ενδεκάδα της «γαλανόλευκης».

Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ): Γεμάτη σεζόν με τον ΠΑΟΚ, πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις στο Europa League. Σταθερή αξία για το αντιπροσωπευτικό με το οποίο έχει πετύχει αρκετά κρίσιμα γκολ. Υπολογίζεται κυρίως ως δεξί εξτρέμ, αν και μερικές φορές έχει παίξει και στην κορυφή της επίθεσης.

Σωτήρης Νίνης (Παναθηναϊκός): Είναι ένας από τους παίκτες που ποντάρει πολλά ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Δείχνει σε καλή κατάσταση μετά τον τραυματισμό του και αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τον Πορτογάλο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα δύο άκρα της επίθεσης, αλλά και ως δημιουργικός μέσος στην τριάδα των χαφ. 100% θα είναι και αυτός στην αποστολή.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (Παναθηναϊκός): Επέστρεψε δριμύτερος από τον τραυματισμό του. Είναι βασικός και έχει καλές εμφανίσεις με τους «πράσινους». Ο Φερνάντο Σάντος ξέρει ότι μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις, κάτι που δίνει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στα γήπεδα της Πολωνίας.

Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια): Έχει χάσει τη θέση του από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω τραυματισμού και το τελευταίο διάστημα αγωνίζεται ως αλλαγή στην ιταλική ομάδα. Ήταν στις επιλογές του Πορτογάλου στα προκριματικά του Euro και είχε ορισμένες συμμετοχές, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κληθεί στην τελική 23άδα.

Γιάννης Φετφατζίδης (Ολυμπιακός): Τους τελευταίους μήνες δεν αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό και αξίζει να σημειωθεί πως τις περισσότερες φορές είναι εκτός αποστολής. Ο Φερνάντο Σάντος εκτιμά το ταλέντο του, όμως παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Ολοένα και μειώνονται οι πιθανότητες να κληθεί στην αποστολή.

Άγγελος Χαριστέας (Παναιτωλικός): Δεν έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος της προκριματικής φάσης. Ωστόσο, στα δύο κρίσιμα ματς με Κροατία και Γεωργία είχε κληθεί και, μάλιστα, σκόραρε στο δεύτερο. Παρόλα αυτά, δεν τον βοήθησε η πορεία της ομάδας του και οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του για το Euro. Στα θετικά είναι η εμπειρία του και το γεγονός πως μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς μέσα στο γήπεδο, δηλαδή να παίξει τόσο στις δύο άκρες, αλλά και στην κορυφή της επίθεσης.

Γιώργος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ): Εκτιμάται από τον Σάντος πως έχει καλά τεχνικά στοιχεία στο παιχνίδι του και μπορεί να αγωνιστεί σε περισσότερες από μία θέσεις. Ωστόσο, θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο να είναι στους «εκλεκτούς».

Επιθετικοί

Φάνης Γκέκας (Σαμσουνσπόρ): Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες είναι στο στάδιο της αποθεραπείας και της επανένταξης, λόγω του προβλήματος στο γόνατο. Σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα προπονήσεων στην Ελλάδα, ενώ δεν φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της αποκατάστασης και θα είναι κανονικά με την υπόλοιπη αποστολή στην έναρξη της προετοιμασίας. Επέστρεψε μετά από περίπου έναν χρόνο στην Εθνική και ο ομοσπονδιακός τεχνικός υπολογίζει στην εκτελεστική του δεινότητα.

Νίκος Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ): Θέλει να κλείσει την καριέρα του, αγωνιζόμενος στο Euro. Έχει βοηθήσει αρκετές φορές την Εθνική και θεωρείται σημαντικό το γεγονός πως δεν ταλαιπωρείται από τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα. Ο Σάντος ποντάρει αρκετά στην εμπειρία, την ποιότητά του και αναμένεται να είναι στην τελική 23άδα.

Κώστας Μήτρογλου (Ατρόμητος): Έχει πάρει από το χέρι τον Ατρόμητο και είναι ο πρώτος Έλληνας σκόρερ τη φετινή σεζόν. Ο Πορτογάλος του έχει ζητήσει να συνεργάζεται περισσότερο με τους συμπαίκτες του και να είναι πιο κινητικός στην αντίπαλη περιοχή. Δείχνει αρκετά βελτιωμένος σε όλα τα παραπάνω στοιχεία ο MVP των Περιστεριωτών. Η μεγάλη ικανότητά του στο τελείωμα των φάσεων του δίνουν το «εισιτήριο» για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Στέφανος Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ): Το τελευταίο διάστημα έχει μία πτώση στην απόδοσή του και δεν είναι βέβαιο πως θα ταξιδέψει στην Πολωνία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εμφανίσεις του στα πλέι οφ με τον «Δικέφαλο του Βορρά». Μπορεί, όμως, να «πληρώσει» το γεγονός πως υπάρχουν οι τρεις προαναφερθέντες φορ και δεν φαίνεται να «χωράει» άλλος για την κορυφή της επίθεσης, εκτός και αν τον υπολογίζει για τις πτέρυγες.

  Ο Φερνάντο Σάντος θα πάρει 25 παίκτες στην προετοιμασία που θα γίνει στην Αυστρία και από αυτούς θα «κοπούν» δύο μέχρι τις 29 Μαΐου, δέκα εβδομάδες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τον αγώνα με την Πολωνία (08/06). «Σίγουροι» θα πρέπει να θεωρούνται οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Χολέμπας, Σπυρόπουλος, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Μανιάτης, Φωτάκης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Νίνης, Γκέκας, Λυμπερόπουλος και Μήτρογλου. Πολλές πιθανότητες έχουν οι Χιώτης, Καρνέζης, Χαλκιάς, Βύντρα, Μάκος, Χριστοδουλόπουλος και Αθανασιάδης. Από την άλλη πλευρά, οι Φετφατζίδης, Τζιόλης Σηφάκης, Τζόρβας Κονέ και Μαλεζάς είχαν κάποιες συμμετοχές στα προκριματικά και αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν πως θα κληθούν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό για την τελική φάση του Euro.
www.sport-fm.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ