2012-04-16 16:56:06
Φωτογραφία για Δεν τα βρίσκουν οι Αμερικανοί - Αποτυχημένη η Σύνοδος της Καρθαγένης
Δεν τα βρίσκουν οι Λατινοαμερικανοί με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ούτε φραστικά, δεν αλλάζουν πολιτική στις Μαλβίνας- Φόκλαντς, ούτε στην Κούβα.

Έτσι, χωρίς συναίνεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής έληξε χθες η Σύνοδος της Αμερικής στην Καρθαγένα της Κολομβίας.

Οι δύο πλευρές διαφώνησαν σε μία σειρά θεμάτων, από την συμμετοχή της Κούβας στις επόμενες συνόδους ως την διένεξη της Αργεντινής με τη Βρετανία για τα Φόκλαντς και τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», κάτι που οδήγησε στο να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωσή της.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, δήλωσε ότι οι συζητήσεις που έγιναν τις δύο ημέρες των εργασιών έδειξαν πως «δεν υπάρχουν απαγορευμένα θέματα» και έκανε λόγο για μια σύνοδο «διαλόγου και ειλικρίνειας».

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι 30 από τους 35 ηγέτες της περιφέρειας, με αντιπροσώπους στο ανώτατο επίπεδο από άλλες τρεις χώρες.


Η Κούβα δεν έχει λάβει μέρος ως σήμερα σε καμιά από τις συνόδους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που πραγματοποιούνται από το 1994.

Η Κολομβία και άλλες λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις ήθελαν η Αβάνα να προσκληθεί στη σύνοδο, αλλά η Ουάσινγκτον απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, συνδέοντας την συμμετοχή της με την αλλαγή καθεστώτος.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ αναχώρησε αμέσως μετά τη φωτογράφηση των ηγετών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη συναίνεσης στη Σύνοδο και το ότι δεν υποστηρίχθηκε το Μπουένος Άιρες σε ό,τι αφορά το ζήτημα των νήσων Μαλβίνας/Φόκλαντς, που καταλήφθηκαν από τη Βρετανία το 1833.

Έτσι, δεν ήταν παρούσα στο φραστικό ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αντί για «Μαλβίνας» αποκάλεσε τα νησιά «Μαλδίβες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου είπε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να μην εμπλακούν στην διένεξη. «Η θέση μας όσον αφορά το θέμα είναι ότι πρόκειται να παραμείνουμε ουδέτεροι» είπε.

Ήδη στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίνα Φερνάντες το Σάββατο στην Καρθαγένα ο Μπ.Ομπάμα αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ των αιτημάτων του Μπουένος Άιρες.

«Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Αργεντινή όσο και με την Μεγάλη Βρετανία, και θέλουμε να μπορέσουν να συνεχίσουν έναν διάλογο γι' αυτό το ζήτημα, αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο παρεμβαίνουμε» είπε.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν χαιρέτισε την υποστήριξη άλλων κρατών της περιφέρειας προς τις θέσεις της χώρας του.

Ο Ισημερινός απείχε από τη Σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι δεν προσκλήθηκε η Κούβα, ενώ ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δεν πήγε στην Καρταχένα.

Απών ήταν και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που πήγε στην Κούβα για να συνεχίσει τη ραδιοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου που τον προσέβαλε πέρυσι.

Ο Μπ.Ομπάμα -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κούβα- έκανε σαφές ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.
defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φάκελος… Euro 2012
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φάκελος… Euro 2012
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ