2014-01-14 00:53:07
Φωτογραφία για Στο Ηράκλειο ακουμπά η Ελλάδα για ψυχολογική υποστήριξη - Φωτιά στη γραμμή SOS των γυναικείων σωματείων
«Φωτιά» παίρνει τις μέρες αλλά και τις νύχτες η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί στο Ηράκλειο από το Σύνδεσμο Γυναικείων Σωματείων, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια.

Όπως προκύπτει από την εμπειρία των εξειδικευμένων ανθρώπων που απαντούν ακούραστα στο τηλέφωνο 801 - 11 – 16000 σχεδόν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής τάξης χρειάζονται τον ψυχολόγο τους, τον οποίο μάλιστα στο ζενίθ της κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν.

Η κ.Μαίρη Παχιαδάκη

Όπως ανέφερε στο irakliolive η πρόεδρος του συνδέσμου των μελών των γυναικείων σωματείων του Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη: «δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει πυροδοτήσει απίστευτες συγκρούσεις στον κοινωνικό ιστό και στις διαπροσωπικές- οικογενειακές σχέσεις. Κατά συνέπεια όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που ζητούν έναν άνθρωπο να «ακουμπήσουν», την ώρα που βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού».


Το εντυπωσιακό είναι ότι η τηλεφωνική γραμμή δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου κι άλλες περιοχές της χώρας. Η γραμμή λειτουργεί από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ με τέσσερις ψυχολόγους, που έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, να απαντούν στα τηλέφωνα. Ωστόσο οι τεράστιες ανάγκες δεν αφήνουν τους ανθρώπους των γυναικείων σωματείων να κλείσουν την γραμμή ούτε τις νύχτες καθώς η απελπισία των ανθρώπων τις ώρες εκείνες φαίνεται να παρουσιάζει έξαρση. Έτσι η γραμμή «γυρνά» είτε στο σπίτι της κυρίας Παχιαδάκη ή ακόμα και στο σπίτι κάποιας από τις ψυχολόγους, εκτός ωραρίου και φυσικά χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος: «δεν μπορείς να μη σηκώσεις το τηλέφωνο όταν ξέρεις ότι στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ένας άνθρωπος που σκέφτεται σοβαρά να αυτοκτονήσει. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις αφού μπορεί να πάρει στις 3 τα ξημερώματα και να χρειαστεί 3 ή 4 ώρες κουβέντας για να τον πείσεις ότι στα αδιέξοδα μπορεί και να υπάρχουν λύσεις».

Όσον αφορά στα τηλεφωνήματα που γίνονται από όλη την Ελλάδα η κ. Παχιαδάκη λέει: «μπορεί να λειτουργούμε στο Ηράκλειο ωστόσο η απελπισία δεν έχει ... καταγωγή. Απαντούμε σε όλα τα τηλεφωνήματα χωρίς αποκλεισμούς».

Όπως προκύπτει από την εμπειρία των γυναικείων σωματείων που ασχολήθηκαν με την στήριξη γυναικών και οικογενειών πολύ πριν την κρίση, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι ελληνικές οικογένειες δοκιμάζονται πλέον πολύ σκληρά εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, όπου όλοι ψάχνουν ένα χέρι να κρατηθούν κι έναν άνθρωπο να «ρίξουν» τις ευθύνες που συνήθως βρίσκουν μέσα στο σπίτι τους. Έξαρση πάντως παρουσιάζεται και στις ακραίες συμπεριφορές που αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογική, λεκτική και σωματική.

irakliolive.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έκλεισε με πτώση η Wall Street
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έκλεισε με πτώση η Wall Street
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ