2014-01-17 12:44:07
Φωτογραφία για Φάρμακα… delivery: Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί της Κρήτης
Επικίνδυνο και παράνομο είναι να εκτελούνται οι ιατρικές συνταγές μέσω των ΕΛΤΑ δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην πρωτοβουλία των Ελληνικών Ταχυδρομείων να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να... παραγγέλνουν τα φάρμακά τους μέσω του ταχυδρόμου τους.Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ, η υπηρεσία της παράδοσης φαρμάκων θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική και σταδιακά θα επεκταθεί σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, από το τέλος του μήνα οι πολίτες που είναι ασθενείς ή έχουν κινητικά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι αλλά και ο οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούν να παραδίδουν στον ταχυδρόμο την ιατρική συνταγή τους, εκείνος θα την εκτελεί στο φαρμακείο, θα την πληρώνει, θα παραδίδει το φάρμακο στον πολίτη και θα εισπράττει τα χρήματα με αντικαταβολή. Τρία ευρώ καλείται να πληρώσει ο πολίτης για αυτήν την υπηρεσία.

Σε επόμενη φάση οι διανομείς θα φέρνουν και ρούχα από το καθαριστήριο ή και ψώνια από σούπερ μάρκετ, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο.


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, Κώστα Μελαχροινό, τονίζει ότι «το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Έντονα αντιδρούν και οι φαρμακοποιοί της Κρήτης, οι οποίοι μάλιστα θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τη στάση τους.

Είναι παράνομο να διακινούνται με αυτόν τον τρόπο τα φάρμακα, το απαγορεύουν οι νόμοι του κράτους, είπε στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι για να εκτελέσει μια συνταγή στο φαρμακείο ο ασφαλισμένος, πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας. Πoιoς θα αναλάβει την ευθύνη αν πέσει θύμα απάτης, δίνοντας το βιβλιάριό του σε κάποιον δήθεν ταχυδρόμο;

Ή αν του τύχει κάποιο έκτακτο περιστατικό και χρειαστεί να νοσηλευτεί τι θα γίνει αν το βιβλιάριο το έχει πάρει ο ταχυδρόμος για να του φέρει τα φάρμακα σε δυο – τρεις μέρες; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Βαρδιάμπασης.

Πολύ σοβαρό βέβαια είναι το θέμα των συνθηκών μεταφοράς των φαρμάκων, καθώς μπορεί να υποστούν αλλοίωση επικίνδυνη για την υγεία. «Θα αναλάβει την ευθύνη ο ταχυδρόμος να μεταφέρει φάρμακα με 40 βαθμούς κελσίου και να τα έχει όλο το πρωί στο αυτοκίνητο;», θέτει το ερώτημα ο κ. Βαρδιάμπασης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια υπηρεσία ειδικά σε πόλεις σαν το Ρέθυμνο όπου η διασπορά των φαρμακείων είναι άριστη και οι πολίτες δεν δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ