2012-04-17 02:33:35
Φωτογραφία για «Ενεχυροδανειστήρια - χρυσοθήρες» αφαιμάσσουν τον ελληνικό χρυσό!
Το ζήτημα των ενεχυροδανειστηρίων, που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα θίξει μέσα από τις σελίδες αυτής εδώ της εφημερίδας.

Τα συγκεκριμένα μαγαζιά συνεχίζουν εδώ και μήνες να απλώνονται σε κάθε περιοχή. Απ' άκρη εις άκρην της Ελλάδας, σε κάθε γειτονιά υπάρχουν όχι ένα και δύο μαγαζιά αλλά και τρία και τέσσερα και πέντε πολλές φορές. Ακόμη και σε κεντρικότατους δρόμους της Αθήνας, όπου τα εμπορικά μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο χτυπημένα από την κρίση και τα συνεχή επεισόδια, ανοίγουν τέτοιου είδους καταστήματα, με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα της “αγοράς χρυσού”, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλά ενεχυροδανειστήρια. Επί της ουσίας λοιπόν μιλάμε ξεκάθαρα για τοκογλυφία, καθώς έχω με τα μάτια μου δει τέτοιου είδους μαγαζιά, τα οποία έχουν να κάνουν

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με το μείζον ζήτημα το οποίο έχει δημιουργηθεί από την ραγδαία αύξηση της λειτουργίας ενεχυροδανειστηρίων και ανταλλακτηρίων χρυσού.


Η μέθοδος λειτουργίας των, είναι πολύ απλή. Ο δανειζόμενος δηλαδή αυτός που έχει ανάγκη, ζητάει από τον δανειστή (το ενεχυροδανειστήριο δηλαδή) ένα ποσό και ως ενέχυρο (ως διασφάλιση θεωρητικά, της μη απώλειας κέρδους αν ο δανειζόμενος δεν επιστρέψει το ποσό) δίνει ένα αντικείμενο του οποίου την αξία κοστολογεί ο δανειστής. Για παράδειγμα αν θέλω να δανειστώ 10.000 ευρώ, μπορώ να δώσω το όχημα μου το οποίο ίσως αξίζει 25.000 ευρώ, όμως ο ενεχυροδανειστής θα μου το κοστολογήσει για 10.000 ευρώ. Κάθε πολύτιμο αντικείμενο μπορεί να δοθεί ως ενέχυρο. Από αμάξια έως και χρυσά δόντια. Ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσό που δανείστηκε σε έναν συμφωνημένο χρονικό ορίζοντα 6 μηνών (με νομική ισχύ), αλλά και με επιτόκια επιβάρυνση. Αν στους 6 μήνες δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα, τα ενέχυρα θα βγουν σε πλειστηριασμό με προφανέστατα οφέλη για τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 2428/8.1.1998 (για την ακρίβεια Προεδρικό διάταγμα που αφορά τις συμβάσεις ιδιωτικού δανείου) ο τόκος δεν πρέπει να ξεπερνάει το 25%. Αυτό ίσως ισχύει στις συναλλαγές με το Κρατικό ενεχυροδανειστήριο αλλά απέχει από την πραγματικότητα την οποία συντηρούν τα ιδιωτικά ενεχυροδανειστήρια. Οι δανειστές ζητούν ακόμα και το 250% (φυσικά υπάρχουν θύματα που φοβούνται να μιλήσουν και έδωσαν ακόμα μεγαλύτερους τόκους) του τόκου ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν βία για να κλέψουν την περιουσία ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Οι καταγγελίες για εκμετάλλευση των δανειοληπτών είναι αμέτρητες ενώ χιλιάδες είναι οι καταγγελίες για εκβιασμούς και επιθέσεις από μπράβους και κυκλώματα της νύχτας τα οποία συνεργάζονται με τους ενεχυροδανειστές. Βασιζόμενοι στην διαφθορά του δημοκρατικού κράτους, οι απατεώνες των ενεχυροδανειστηρίων εκμεταλλεύονται την νομική άγνοια των εχόντων ανάγκη και θησαυρίζουν. Ένα ενεχυροδανειστήριο για να βγάλει άδεια λειτουργίας εμπίπτει στην αστυνομική διάταξη 5-1996 και η άδειά του εκδίδεται από τις κατά τόπους Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Αυτό συνεπάγεται την αυξημένη πιθανότητα "συνεργασίας" των έτσι και αλλιώς κακοπληρωμένων και συχνά πυκνά διεφθαρμένων αστυνομικών, με τους εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου.

Οι διαπιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών

Για μία ακόμη φορά, το ελληνικό κράτος τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Έτσι μετά τα όσα έχουν ήδη λάβει χώρα και το χάος το οποίο επικρατεί, ήλθε καθυστερημένα το ... Υπουργείο Οικονομικών, να κάνει για μία ακόμη φορά “διαπιστώσεις”, και να σκεφθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει τον υπάρχοντα νόμο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν περίπου 1000 απάτες σε 58 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια ανακάλυψε το ΣΔΟΕ σε εφόδους που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά το ΣΔΟΕ ήλεγξε τις τελευταίες ημέρες 93 καταστήματα αγοράς και ανταλλαγής χρυσού και διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 63% αυτών προχωρούσε σε παρανομίες, περίπου δηλαδή δύο στα τρία. Επιπλέον προέκυψε ότι κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες καθενός από τα παρανομούντα καταστήματα προχωρούσαν σε 20 περίπου παραβατικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες συναλλαγές χωρίς τήρηση παραστατικών και μη ενημέρωση των βιβλίων.

Μάλιστα το ΣΔΟΕ άρχισε να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ για να προχωρήσουν σε σχετικούς ελέγχους αφού υπάρχει σωρεία ενδείξεων ότι ορισμένα από αυτά λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων, από ληστρικές επιθέσεις σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε σπίτια.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ακόμη ότι πίσω από αρκετά από αυτά τα καταστήματα υποκρύπτεται εκτεταμένο «ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο είναι μηνιαίως της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Συνέπεια των παραπάνω ήταν, καθυστερημένα ο αρμόδιος υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης να προσανατολίζεται στη θέσπιση νέου πλαισίου για τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας τους.

Δηλαδή για την καταγραφή στα βιβλία στοιχείων των διενεργούμενων πράξεων από τα ενεχυροδανειστήρια, με στόχο την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση των συναλλαγών που διενεργούνται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ερώτηση Θάνου Πλεύρη για το ζήτημα

Το ζήτημα έφερε στην Βουλή και ο βουλευτής Α΄ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος στην σχετική του ερώτηση ανέφερε: “Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου δραστηριοποίηση καταστημάτων ενεχυροδανειστηρίων και ανταλλακτηρίων χρυσού, φαινόμενο και αυτό της τραγικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Ελλάδας”. Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν υποψίες αλλά και καταγγελίες ότι πολλά από τα καταστήματα αυτά κάτω από το παραπλανητικό τίτλο του ενεχυροδανειστηρίου λειτουργούν τοκογλυφικά, εκμεταλλεύονται την οικονομική ανάγκη των αδυνάμων Ελλήνων, κάνουν «ξέπλυμα χρήματος», και λειτουργούν ως χώροι διακίνησης και εμπορίας κλοπιμαίων από ληστείες και διαρρήξεις, και άλλες εγκληματικές ενέργειες.”

Και έθεσε στους αρμόδιους υπουργούς τις εξής ερωτήσεις:

α) Ποιες είναι οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων; Γίνεται έλεγχος για την νομιμότητα της λειτουργίας τους και των δραστηριοτήτων τους;

β) Ζητείται αντίγραφο ποινικού μητρώου για την αδειοδότηση των καταστημάτων αυτών; Αν όχι γιατί;

γ) Τι ελέγχους έχουν διεξάγει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. στα καταστήματα αυτά; Έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα τοκογλυφίας, «ξεπλύματος χρήματος», διακίνησης κλοπιμαίων, και αν ναι κινήθηκε άμεσα προβλεπόμενη ποινική διαδικασία;

δ) Τι προτίθεστε να πράξετε για τον πάταξη του θλιβερού αυτού φαινομένου και την προστασία των Ελλήνων από τυχόν τοκογλύφους;

Δημήτρης Παπαγεωργίου
 elora.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ