2012-04-17 02:18:05
Φωτογραφία για ΕΚΤ: Το χειρότερο μέρος της κρίσης πέρασε
Η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μοιάζει να έχει "τελειώσει" και πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν... τα προβλήματα με το χρέος των χωρών τους, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν, στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme, SMP), ο Άσμουσεν υιοθέτησε μια ουδέτερη γραμμή λέγοντας "Το SMP υπάρχει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο".

"Η ΕΚΤ ήταν σε ορισμένες στιγμές της κρίσης ο μόνος θεσμός ο οποίος μπορούσε να δράσει. Αλλά θα έπρεπε τα πράγματα να παραμείνουν έτσι; Σαφώς όχι. Αυτός είναι ο λόγος που ο σχεδιασμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι τόσο σημαντικός", πρόσθεσε ο Άσμουσεν, αναφερόμενος στο μόνιμο ταμείο δανεισμού της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου μήνα συμφώνησαν να αυξήσουν το ποσό που διαθέτει το λεγόμενο "τείχος προστασίας", τα ταμεία έκτακτου δανεισμού χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, στα 700 δισ. ευρώ.


"Είναι προς το συμφέρον όλων των παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας να έχουμε ένα ισχυρό τείχος προστασίας για να προστατευόμαστε από τον κίνδυνο που μπορεί να έλθει από ολόκληρη την υφήλιο, όχι μόνο από την Ευρώπη", υποστήριξε ο Άσμουσεν. "Έτσι τώρα θα ανέμενε κανείς από άλλες χώρες-μέλη του ΔΝΤ να. . . κάνουν τη συμβολή τους στην αύξηση των πόρων του Ταμείου. Αυτό θα έπρεπε να γίνει στις συναντήσεις της άνοιξης". Οι συναντήσεις του ΔΝΤ αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Πέρα από τις πρόσφατες εντάσεις στις αγορές για το ισπανικό χρέος, τα επιτόκια του οποίου αυξάνονται, ο Άσμουσεν είπε ότι βλέπει μια σταθεροποίηση των χρηματαγορών.

"Το χειρότερο μέρος της κρίσης μοιάζει να έχει τελειώσει, αλλά η κρίση του κρατικού χρέους και του χρέος των ιδιωτών σε ορισμένες χώρες της περιοχής του ευρώ ξεκάθαρα δεν έχει τελειώσει", επισήμανε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Άσμουσεν εκτίμησε πως ο κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου μοιάζει να έχει περιοριστεί προς το παρόν.

"Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2% την επόμενη χρονιά", πρόσθεσε. "Ως τώρα δεν βλέπουμε ενδείξεις περαιτέρω συνεπειών από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου". Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ