2014-01-20 01:20:07
Φωτογραφία για Κάτι δυνατό, να μη χάσουμε και την Αφροδίτη!
του Γιάννη Λέκκα, δημοσιογράφου και επικοινωνιολόγου

Ξημερώνει μια ηλιόλουστη Κυριακή και θα ήταν κρίμα να στενοχωρήσω, τέτοια ωραία μέρα, τη συνάδελφο... επικοινωνιολόγο του ΠΑΣΟΚ κα. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Αν όμως οι δηλώσεις της περί αυτοεξορίας της στο Παρίσι, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, δεν ήταν απλά χάριν αστεϊσμού, τότε ίσως και να πρέπει να ετοιμάσει βαλίτσες οσονούπω.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση, μέρος της οποίας εκπροσωπεί η κα. Αλ Σάλεχ, δεν έχει ακόμα καταφέρει να μετακυλήσει πειστικά και ουσιαστικά την ανάκαμψη των δεικτών της οικονομίας στα πορτοφόλια των μικρών και των μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Έτσι, όσο οι τσέπες του κόσμου παραμένουν άδειες, τόσο το "success story" της χώρας θα πέφτει στο κενό, μη κατευνάζοντας την λαϊκή οργή και οδηγώντας τους ψηφοφόρους σε μία αντιδραστική και πιθανότατα "τυφλή" ψήφο σε κόμματα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν κυβερνητικό, αλλά ούτε και επιμέρους δομημένο σχέδιο για την οικονομία της Ελλάδας στην περίπτωση που κληθούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.


Με δεδομένη όμως την δημοσκοπική στροφή της κοινής γνώμης στο ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή, η σημερινή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να λάβει άμεσα σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες, αν θέλει να διατηρήσει το έρεισμά της στον κόσμο που την ανέδειξε. Η στείρα επιμονή στην εκπλήρωση των μνημονιακών στόχων, χωρίς παράλληλη ανταπόδοση στις θυσίες του ελληνικού λαού, μόνο προβληματισμό θα πρέπει να προσφέρει στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Εν όψει δε ευρωεκλογών, οι οποίες αναμένονται να είναι προνομιακό πεδίο του Αλέξη Τσίπρα λόγω του εθνικού χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Κομισιόν, το κλίμα απέναντι στους κυβερνώντες δεν αναμένεται να βελτιωθεί δια μαγείας.

Εδώ δεν αρκούν πλέον τα λόγια και οι ρητορείες, αλλά είναι απαραίτητο να συμβεί κάτι "δυνατό" για να αντιστραφεί το κλίμα στην κοινωνία. Ο φημολογούμενος ανασχηματισμός περί τα τέλη της άνοιξης, προφανώς και δε μπορεί από μόνος του να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, η οποία οφείλει τάχιστα να επανεπενδύσει στις σχέσεις της με εκείνες τις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση: τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Πώς θα το κάνει αυτό; Κεφαλαιοποιώντας επιτέλους το επίτευγμα του πλεονάσματος. Το ποσό άνω του 1 δις που θα εξασφαλιστεί σύντομα από το πρωτογενές πλεόνασμα και τα κοινοτικά κονδύλια, πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει στον κόσμο, όχι μόνο για την ανάκαμψη της αγοράς, αλλά κυρίως για λόγους ηθικούς. Οι μικροί και οι μεσαίοι ήταν που πλήρωναν τόσο καιρό τα σπασμένα της κρίσης.

Ο ελληνικός λαός που έχει μάθει πλέον τους λαϊκιστές, δε χρειάζεται ούτε ακατάσχετη παροχολογία που θα τινάξει στον αέρα τους επόμενους προϋπολογισμούς, ούτε έκτακτες προεκλογικές παροχές που θα πέσουν σα φωτοβολίδα στην κοινωνία μέσω προσωρινών επιδομάτων. Οι πολίτες έχουν ανάγκη όλες εκείνες τις σταθερές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές που θα τονώσουν όχι μόνο τα πορτοφόλια, αλλά κυρίως το ηθικό τους, βάζοντας τέλος σε αυτή τη μιζέρια και την κατάθλιψη που τους έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση.

Αν γίνουν αυτά, ακόμα και στο ενδεχόμενο που τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν πάνε καλά στις επόμενες εκλογές, είτε αυτές είναι ευρωεκλογές είτε εθνικές είτε οποιεσδήποτε άλλες, στη συνείδηση του κόσμου θα μείνουν ως παράγοντες της πρώτης κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση η οποία άρχισε να επιστρέφει στον κόσμο μέρος από τις βαρύτατες θυσίες τις οποίες εκείνος υπέστη κατά τα χρόνια της ύφεσης, βελτιώνοντας επιτέλους τα δημοσιονομικά αυτού του τόπου. Και αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει, κάποια στιγμή, να γίνει κυβέρνηση υπό αυτούς τους όρους, τότε η δαιμόνια και ικανή συνάδελφος κα. Αλ Σάλεχ να μην ανησυχεί, γιατί μάλλον δε θα χρειαστεί να παραμείνει για πολύ καιρό στην επικείμενη αυτοεξορία της στο Παρίσι.

Ο νοών... νοείτο από κει και πέρα.
zoomnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ