2012-04-17 11:00:07
Φωτογραφία για Ξαναζεσταίνει τα 12 δισ. του ΕΣΠΑ
Aνακοινώσεις Μπαρόζο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η ολομέλεια των Επιτρόπων, ένα κείμενο εργασίας και μια ανακοίνωση (συνολικά 40 σελίδων) με βασικά αντικείμενα το «πώς» και το «γιατί» η ελληνική οικονομία τελικώς θα διασωθεί. Στόχος του προέδρου της Επιτροπής είναι, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, να εξηγήσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τους οικονομικούς παράγοντες τους λόγους για τους οποίους οι πολιτικές του Μνημονίου δεν έχουν ακόμη αποδώσει στην Ελλάδα και στη συνέχεια να πείσει ότι μεσοπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα φανούν. Προς τον σκοπό αυτό αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις ώς σήμερα αποφάσεις της Επιτροπής για την Ελλάδα, αλλά και τους τομείς στους οποίους η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά βελτιωθεί. Αναμένεται επίσης να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα και να εξηγήσει αναλυτικά ότι αν η Ελλάδα τα ακολουθήσει πιστά, θα καταφέρει περί το 2015 να επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές.


Ωστόσο το αδύναμο σημείο των κειμένων που θα εγκρίνει αύριο η Επιτροπή είναι ότι επί της ουσίας δεν περιέχουν πρόσθετα χρηματικά ποσά. Ετσι, ο Ζοζέ Μπαρόζο θα επιχειρήσει να πείσει ότι τα περίπου 12 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα κοινοτικά ταμεία βάσει του ΕΣΠΑ, αν αξιοποιηθούν «έξυπνα και σωστά», θα μπορούσαν να έχουν σημαντικότερα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αύριο τα εν λόγω κείμενα δεν σχετίζεται μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με το γεγονός ότι ουκ ολίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις καταλογίζουν στον Μπαρόζο ότι ώς σήμερα έχει προτείνει αποκλειστικώς και μόνο την άσκηση περιοριστικών πολιτικών αδιαφορώντας πλήρως για τον τομέα της ανάπτυξης. Οι αιτιάσεις αυτές έρχονται κυρίως από την πλευρά των ευρωπαίων σοσιαλιστών, πολλοί εκ των οποίων όμως βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουσίας, αρχής γενομένης από τους Γάλλους και τους Ιταλούς.

ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ. Από την άλλη πλευρά όμως, πολλοί ευρωπαίοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, φρόντισαν να επισημάνουν στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι η υποβολή προτάσεων για την ελληνική οικονομία εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου που διέρχεται η χώρα, θα μπορούσε να έχει ενδεχομένως επικίνδυνες πολιτικές παρενέργειες. Πόσω μάλιστα όταν κατά το παρελθόν ο Μπαρόζο έχει κατηγορηθεί για διακριτική συμπεριφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως δε με αφορμή την αποδοχή της «απογραφής της αλήθειας» του Γιώργου Αλογοσκούφη. Ετσι τα κείμενα που θα παρουσιάσει αύριο ο Μπαρόζο θεωρούνται λίγο - πολύ ισορροπημένα, ούτως ώστε να θεωρούνται εν γένει αποδεκτά από τους πάντες. Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ