2014-01-24 11:26:07
Φωτογραφία για Ουκρανία: Πολεμικό κλίμα στις διαδηλώσεις που διαρκώς εξαπλώνονται
Απογοητευμένοι βγήκαν οι αρχηγοί της ουκρανικής αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς, που εμφανίστηκαν στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας λέγοντας πως... χρειάζεται συνέχιση της «παύσης πυρός» με την αστυνομία μέχρι να πιεστεί η κυβέρνηση σε υποχώρηση -έκκληση που προκάλεσε φωνές και γιουχαρίσματα.

Η αντιπολίτευση κάλεσε τους διαδηλωτές να επεκτείνουν τους χώρους των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων, χωρίς να κρύβουν το φόβο αιματηρών συγκρούσεων. Ένταση επικρατεί και εκτός του Κιέβου .

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τερματισμού των ταραχών ήταν η αρχική δήλωση εκπροσώπου της αντιπολίτευσης μετά το πέρας της συνάντησης με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς το βράδυ της Πέμπτης.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Βιτάλι Κλίτσκο είχε καλέσει σε οκτάωρη «εκεχειρία», προειδοποιώντας πως εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ο ίδιος θα ηγηθεί της «επίθεσης» του φιλοευρωπαϊκού κινήματος.


Το κλίμα στην Ουκρανία έχει οξυνθεί επικίνδυνα μετά τους πρώτους θανάτους που καταγράφηκαν από την έναρξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης, αρχικά με αίτημα την επιστροφή σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον με αίτημα την παραίτηση του ίδιου του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως βίαιες διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί πέραν τους ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο κυβερνήτης της πόλης Λβιβ, στα δυτικά, εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του έπειτα από έφοδο διαδηλωτών στο γραφείο του. Αναφορές κάνουν λόγο για διαδηλώσεις σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις πόλεις της δυτικής Ουκρανίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν αμφότερες με κυρώσεις κατά της Ουκρανίας λόγω της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Την Παρασκευή αναμένεται στο Κίεβο ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη ΔιεύρυνσηΣτέφαν Φούλε, ενώ την προσεχή εβδομάδα επίκειται επίσκεψη της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Στη χώρα θα μεταβεί επίσης επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Τρεις ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ήλθαν το απόγευμα ενώπιος ενωπίω με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς για συνομιλίες επί της πολιτικής κρίσης.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο του κόμματος Ουντάρ, οΑρσένι Γιατσένιουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και ο Ολέγ Τιάγκνιμπο του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα. Η πρώτη συνάντηση της Τετάρτης είχε αποβεί άκαρπη.

Προ της συνάντησης, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα προς αποκλιμάκωση της κρίσης, σε μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως πιθανή ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος για κάποιον συμβιβασμό με την αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ κατηγορούσε τους διαδηλωτές για «απόπειρα πραξικοπήματος», απορρίπτοντας την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποκαταστήσει την τάξη εφόσον η αντιπολίτευση δημιουργήσει αδιέξοδο και η αναταραχή συνεχιστεί, αλλά επισήμανε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκης κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, είχε καλέσει νωρίτερα αστυνομικούς και διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Γκρουσέφκσι του Κιέβου, σε εκεχειρία έως τις 20.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη, εν αναμονή του αποτελέσματος των προγραμματισμένων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

«Θα επιστρέψω εδώ στις 20.00 η ώρα και θα σας ενημερώσω για τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε την παρουσία του Κλίτσκο στην πλατεία και παύση των συγκρούσεων μετά τη δήλωσή του.

Η ουκρανική αντιπολίτευση είχε δώσει την Τετάρτη τελεσίγραφο 24 ωρών στον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, προειδοποιώντας διά στόματος του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο ότι οι διαδηλωτές θα περάσουν στην «επίθεση» εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία προβλέπεται να διεξαχθούν την Άνοιξη του 2015.

Το Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πηγή ευτυχίας τα φρούτα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή ευτυχίας τα φρούτα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ