2014-01-24 14:54:02
Φωτογραφία για Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επίκεντρο για την Έρευνα και την Καινοτομία στο Δυτικό Άξονα της χώρας
Απόλυτη συμφωνία στο να χαρακτηριστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως Περιφέρεια προτεραιότητας στην Έρευνα και στην Καινοτομία, με την Πάτρα να αποτελεί το επίκεντρο στον γεωγραφικό και χωροταξικό χάρτη Έρευνας στο Δυτικό Άξονα της χώρας, υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστο Βασιλάκο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στην έδρα της Περιφέρειας, ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση, εκτός από τον Περιφερειάρχη, με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο, καθώς και τα μέλη της Επιτροπή Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δουγένης, Σταύρος Κουμπιάς και Ανδρέας Μητρόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ζήτησε η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας να έχει κεντρικό ρόλο στον χάρτη Έρευνας και Καινοτομίας της χώρας, κάτι που, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Βασιλάκος, είναι επιθυμία και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, δηλαδή η Πάτρα, αλλά και γενικότερα η περιοχή να αποτελεί τον Δυτικό Άξονα του ερευνητικού ιστού της χώρας.


«Η έρευνα, η τεχνολογία, η γνώση και η στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Ως Περιφέρεια πριν τρία χρόνια συγκροτήσαμε την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στόχο τη διασύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγική ανάπτυξη. Αυτή, λοιπόν, η μεγάλη πρόκληση, έρχεται να εφαρμοστεί καθολικά σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας προσθέτοντας: «Πάγιο αίτημά μας είναι ο δυτικός άξονας να έχει το δικό του κέντρο έρευνας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία διαθέτει πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα και περισσότερα από έξι ερευνητικά κέντρα, εξωστρεφή και ισχυρά στο διεθνή χώρο, μπορεί να αποτελέσει μια ζώνη καινοτομίας, να είναι η «ομπρέλα» που θα φιλοξενήσει το ερευνητικό κέντρο ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Υπήρξε συμφωνία με τον Γενικό Γραμματέα και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως γιατί η Δυτική Ελλάδα θα χαρακτηριστεί ως μια Περιφέρεια προτεραιότητας στην έρευνα και την καινοτομία. Και ακριβώς επειδή εδώ στην Πάτρα θα έχουμε το ερευνητικό κέντρο για την Περιφέρειά μας, αυτό δίνει στην περιοχή υπεραξία, αλλά ταυτόχρονα μας γεμίζει ευθύνες για μεγαλύτερους στόχους».

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκος επεσήμανε πως η επόμενη Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 είναι η μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας, αλλά και όλες τις Περιφέρειες προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ηδημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Με την ευκαιρία που δίνει η Ευρώπη στις Περιφέρειες, δε θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελλάδα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις Περιφέρειες, οι οποίες θα έχουν έναν ενισχυμένο ρόλο στη νέα Προγραμματική Περίοδο και θα διαχειριστούν αρκετά μεγάλα κονδύλια. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλογούν πάνω από 400.000.000 ευρώ και τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα υπολογίζονται για την έρευνα και την τεχνολογία» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας και κατέληξε: «Εκεί που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκεί και επενδύουμε, γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί και δημιουργούμε την πραγματική ανάπτυξη. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και τα χρήματα αυτά να ‘πιάσουν τόπο’, να κάνουμε κάτι καλό και να δοθούν σε προσανατολισμένες δράσεις, στοχοθετημένα έργα και κυρίως σε αυτά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ως συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εδώ υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό, το Πανεπιστήμιο θεωρείται ένα από τα καλύτερα, δημιουργήθηκε το Επιστημονικό Πάρκο, υπάρχουν Ινστιτούτα και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι υπάρχουν σχέδια για τη Δυτική Ελλάδα. Και όπως είπε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πάτρα να καταστεί ο δυτικός άξονας στο σχεδιασμό του ερευνητικού ιστού της χώρας».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρ. Βασιλάκος, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Αγγελόπουλο είχε σύσκεψη με τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση όλης της προετοιμασίας που έχει γίνει για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αλλά και το Πρόγραμμα για την Έξυπνη Εξειδίκευση «RIS 3».

«Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πρόταση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέλουμε και αυτή να τύχει της ανάλογης αξιολόγησης. Βεβαίως η κατεύθυνση και η δική μου, αλλά και της Διαχειριστικής είναι, να έχουμε ισχυρά περιφερειακά ερευνητικά κέντρα, ισχυρά πανεπιστήμια, αλλά όλη αυτή η γνώση και η παραγωγή ερευνητικού υλικού μέσω της καινοτομίας να περάσει στην παραγωγική διαδικασία για να έχουμε καινοτόμες, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων περιοχών» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Δείτε βίντεο από τη σημερινή συνάντηση:
xespao
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ