2014-01-25 10:58:20
Φωτογραφία για Ισορροπίες για τις μεταρρυθμίσεις - Γάλα και φάρμακα μένουν εκτός
Κοινό τόπο, ώστε να υπερβούν τις διαφωνίες μεταξύ των υπουργών για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, φαίνεται ότι βρήκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της δικομματικής κυβέρνησης επαναβεβαίωσαν ότι θα προωθηθεί το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Σε αυτές που θα εξαιρεθούν περιλαμβάνεται το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα σημεία δηλαδή που είχαν προκαλέσει «εμφύλιο» μεταξύ των υπουργών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα του γάλακτος δεν θα γίνει καμία αλλαγή, ενώ για τα φάρμακα θα επιδιωχθεί ένας συμβιβασμόε με την τρόικα, ο oπoίος, όμως, δεν θα προβλέπει την εφαρμογή της σχετικής πρότασης του ΟΟΣΑ. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι κατά πόσον η επιλογή αυτή θα κριθεί επαρκής για την τρόικα, η οποία μόλις προχθές με επιστολή της στο υπουργείο Ανάπτυξης τόνιζε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις» και συνέδεε το όλο θέμα με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
. Εν τω μεταξύ από το Νταβός, ο αντιπρόεδροδ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα αρχίσει «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βενιζέλου.

Σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για προώθηση κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών -τις οποίες ζητούν και οι πιστωτές της χώρας- και των εμποδίων που ορθώνει η ανοικτή αντιπαράθεση υπουργών, αναζητεί η κυβέρνηση. Η χθεσινή μακρά σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των κ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Στουρνάρα είχε ως κατάληξη την επαναβεβαίωση της απόφασης για προώθηση του 80% των παρεμβάσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ και θα αποτελέσουν σημείο αιχμής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει και σειρά εξαιρέσεων, τις οποίες μένει να αποδειχθεί αν αποδέχεται και η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι «εναλλακτικές λύσεις», για τις οποίες μίλησε ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, δεν περιλαμβάνουν την επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος ούτε και την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, η αλλαγή για το γάλα ματαιώνεται, υπό το βάρος αντιδράσεων της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτών της περιφέρειας, ενώ για τα φάρμακα θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι υλοποίησης «όχι όμως, αυτοί που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ».

«Ολα είναι υπό έλεγχο», αρκέστηκε να σημειώσει σχετικά με το θέμα του ΟΟΣΑ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να δώσει απάντηση στον κ. Ολι Ρεν, που νωρίτερα είχε παραπέμψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά τις ευρωεκλογές. Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία συνιστά αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβερνήσεων.

Η συνάντηση έγινε υπό το βάρος τόσο της επιστολής της τρόικας, με το οποίο ζητείται η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο και των εσωτερικών εντάσεων στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, που δέχεται τα βέλη από τον κ. Αδ. Γεωργιάδη για τα φάρμακα και τους Αθ. Τσαυτάρη και Μάξ. Χαρακόπουλο για το γάλα, επιμένει ότι η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων είναι επιβεβλημένη «γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της τρόικας» και αναδεικνύει την παράμετρο της μείωσης των τιμών, που είναι κρίσιμη για την καθημερινότητα των πολιτών. Παράγοντες του υπουργείου επιβεβαίωναν χθες την επιστολή της τρόικας, ωστόσο δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα... η διαπραγμάτευση διεξάγεται επί ίσοις όροις».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας δήλωνε πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα «δεν είναι καραμέλες, μπορεί να τα πάρεις, να φαίνεται ωραίο το κουτί, αλλά να έχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα» και πρόσθετε ότι «για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δύο (σ.σ. υπουργοί)... θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία». Κατά πληροφορίες, το σημείο συμβιβασμού θα εξευρεθεί μέσω μια νέας, μικρότερης της σημερινής, λίστας φαρμάκων, των οποίων η διάθεση θα επιτραπεί και εκτός φαρμακείων, με ή χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού. Ως προς το φρέσκο γάλα, εφόσον επιβεβαιωθεί η απόσυρση της διάταξης, πρόκειται για νίκη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναδείκνυε τον κίνδυνο κατάρρευσης των Ελλήνων παραγωγών. Ωστόσο, κάθε συμβιβαστική πρόταση θα πρέπει, όπως λένε στελέχη που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο να εξασφαλίζει τη συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και τη συναίνεση των πιστωτών.

Στη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της σκληρής κριτικής που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ανακοίνωση ήταν επιβεβλημένη και ότι υπήρξαν λάθος χειρισμοί.

Πηγές: kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ