2014-02-21 10:34:06
Φωτογραφία για Κουμουτσάκος: «Οι υπερβολικές χρεώσεις roaming πρέπει να καταργηθούν»
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δεν χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο εξωτερικό φοβούμενοι τους φουσκωμένους λογαριασμούς, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα.

Τρεις στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες δεν χρησιμοποιούν ποτέ το κινητό τους όταν ταξιδεύουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και 28% απενεργοποιεί σκόπιμα το κινητό στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα.

Μόλις το 8% είπε ότι δεν αλλάζει τη χρήση του τηλεφώνου του όταν ταξιδεύει, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Τα στοιχεία για τη χρήση του διαδικτύου μέσω τηλεφώνου είναι ακόμη πιο «καταστροφικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Το 47% των ταξιδιωτών λένε ότι δεν χρησιμοποιούν ποτέ τα e-mail τους ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μόλις 1/10 στέλνει και λαμβάνει emails με την ίδια συχνότητα που κάνει και στη χώρα του.

Ακόμη χειρότερα, όσοι ταξιδεύουν συχνά είναι δυο φορές πιο πιθανό να απενεργοποιήσουν την περιαγωγή δεδομένων συγκριτικά με τους περιστασιακούς ταξιδιώτες, αναφέρει η έρευνα.


«Αυτοί που ταξιδεύουν συχνά είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα πραγματικά κόστη της περιαγωγής δεδομένων στην Ευρώπη, συγκριτικά με αυτούς που ταξιδεύουν λιγότερο», τονίζει η Κομισιόν.

Kroes: «Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά και να καταργήσουμε τις χρεώσεις περιαγωγής

Η Επίτροπος Neelie Kroes δήλωσε «σοκαρισμένη» από τα στοιχεία της έρευνας, η οποία «δείχνει ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να καταργήσουμε τις χρεώσεις περιαγωγής», είπε σε δήλωσή της.

Ωστόσο, δεν παραδέχτηκε ότι οι δικές της πολιτικές αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές για την αύξηση της χρήσης των διασυνοριακών τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Από τότε που πρότεινε τη νέα στρατηγική για τις τηλεπικοινωνίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που δήλωσαν ότι επωφελούνται από φθηνότερες τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό έχει μειωθεί ελαφρά, από 27% σε 26%. Εν τω μεταξύ, ένα εντυπωσιακό 68% λέει ότι δεν έχει αισθανθεί κανένα πλεονέκτημα, έναντι 67% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Κουμουτσάκος: «Δεν αρκούν οι προθέσεις»

«Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της τεχνολογίας επικοινωνιών, της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού είναι η δυνατότητα για άμεση επικοινωνία. Δε νοείται αυτό το επίτευγμα ουσιαστικά να αναιρείται από το μεγάλο κόστος αξιοποίησής του», τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98.4» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της Kroes, η οποία δήλωσε ότι ελπίζει να καταργηθούν αυτά τα τέλη μέχρι το 2016, είναι μεν ικανοποιητική γιατί δηλώνει μια βούληση. «Δεν αρκεί όμως. Οι προθέσεις δεν αρκούν», συμπλήρωσε.

«Χρειαζόμαστε ανάληψη συγκεκριμένης δράσης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία και να έχουμε το ταχύτερο- και πάντως πριν από το 2016- αυτήν τη μείωση. Θα επιχειρήσω με κοινοβουλευτική δράση να ωθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση».
EurActiv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ